Bazofile (BA sau BASO) - valori normale, rol în organism, interpretare număr crescut sau scăzut

©

Autor:

Bazofile (BA sau BASO) - valori normale

Bazofilele sunt celule albe din grupul granulocitelor ce reprezintă 0,01-0,3 % din totalul leucocitelor, cu o concentrație ce variază între 0-0,2 x 109/L. [1]

Rolul bazofilelor în organism

Funcțiile bazofilelor nu sunt pe deplin cunoscute. Acestea sunt responsabile de lupta împotriva infecțiilor virale, bacteriene, fungice.


Bazofilele sunt granulocite ce eliberează granule de enzime pentru a lupta împotriva germenilor dăunători. Enzimele eliberate sunt histamina și heparina.

  • 1) Histamina are acțiune vasodilatatoare adică dilată vasele de sânge în jurul infecției pentru a crește fluxul de sânge la acel nivel.
  • 2) Heparina este o substanță naturală cu rol în subțierea sângelui, prevenind astfel coagularea.


Bazofilele sunt responsabile de răspunsul imun al organismului la alergii. Când organismul este expus la alergeni, bazofilele descarcă histamină ce declanșează simptomele unei reacții alergice (ex. rinoree, lăcrimare). De asemenea, bazofilele produc imunoglobulina E, un anticorp crucial în declanșarea reacțiilor alergice. [1], [2], [3]

Interpretare bazofile număr scăzut

De obicei nu există simptome pentru o valoare anormală a bazofilelor în sânge.


Valori scăzute au fost întâlnite în hipertiroidism, reacții alergice, cu simptome ce pot varia de la erupții cutanate, lăcrimare la reacții anafilactice severe cu edem, scurtarea respirației, vărsături, amețeală, hipotensiune arterială. Șocul anafilactic necesită asistență medicală de urgență. [2], [3]

Interpretare bazofile număr crescut

Bazofilia sau un număr crescut de bazofile poate fi cauzată de diferite afecțiuni, precum hipotiroidism, boala care apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni.


Bazofilia a fost asociată și cu unele sindroame mieloproliferative (policitemia rubra vera, mielofibroza, tulburări autoimune) și alte boli rare, cum ar fi febra fânului.


Se recomandă repetarea formulei leucocitare la 1-2 săptămâni. [1], [2], [3]


Data actualizare: 30-09-2021 | creare: 30-09-2021 | Vizite: 26019
Bibliografie
1. „Complete Blood Count in Primary Care”, link: https://bpac.org.nz/Supplement/2008/May/complete-blood-count.aspx
2. „Blood and the cells it contains”, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK2263/
3. „Basophils: Definition, Abnormal High and Low Ranges”, link: https://www.sightdx.com/knowledge-center/basophil
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: