Biomaterialul regenerativ pentru pulpa dentară

©

Autor:

Biomaterialul regenerativ pentru pulpa dentară
Cercetătorii de la Universitatea din Nottingham (UK) au creat un material care, introdus în canalele dentare, repară și regenerează dentina, acea parte dură a dinților.

Este vorba despre un biomaterial sintetic, care se introduce la nivelul dinților la fel ca cele tradiționale, cu scopul de a umple spațiile goale din canale și de a împiedica pătrunderea și colonizarea bacteriilor, numai că odată ce ajunge în contact cu pulpa dentară, stimulează celulele stem să crească și să se dezvolte, astfel că țesutul pulpar și dentina sunt reparate și regenerate.

Deocamdată nu sunt disponibile informații despre cum funcționează acest material, însă se pare că este o nouă formă de coafaj pulpar. Aceasta este o procedură endodontică folosită de medicii dentiști pentru a salva pulpa dentară și constă în aplicarea unei substanțe antiseptice și antiinflamatoare, care să mențină vitalitatea dintelui. Cel mai frecvent folosit material este hidroxidul de calciu, însă acesta nu face decât să protejeze pulpa dentară. În schimb, materialul dezvoltat de cercetătorii englezi are capacitatea de a stimula creșterea de țesut nou.

În testele in vitro, biomaterialul a stimulat proliferarea și diferențierea celulelor stem în dentină, iar cercetătorii consideră că dacă va fi folosit la un dinte afectat, materialul îi va permite să se vindece singur.

Tehnica celor de la Universitatea din Nottingham a câștigat premiul al doilea la UK Royal Society of Chemistry’s Emerging Technologies Competition 2016, însă rămâne de văzut cum va putea fi folosit și cât de mult va costa, pentru că echipa nu a publicat încă un studiu într-un jurnal peer-reviwed despre această invenție.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 02-11-2019 | creare: 05-07-2016 | Vizite: 1100
Bibliografie
New regenerative tooth fillings heal your teeth from the inside, link: https://www.sciencealert.com/new-regenerative-tooth-fillings-heal-your-teeth-from-the-inside
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Compusul din ceai verde ce ar putea reduce sensibilitatea dentară
  •