ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Ecografie Ecografie Constanta

Anunțuri & evenimente

12-04-2022

BOALA RENALA CRONICA

CONSULT GRATUIT IN SPECIALITATEA NEFROLOGIE CU BILET DE TRIMITERE DE LA MEDICUL DE FAMILIE CATRE SPECIALITATEA NEFROLOGIE
18-02-2016

Conferinta Litiaza reno-urinara- o afectiune cu conexiuni interdisciplinare multiple

Cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului (10 martie 2016), va invitam sa participati la Conferinta "Litiaza reno-urinara-o afectiune cu conexiuni interdisciplinare multiple", ce va avea loc in Constanta, intre 2-5 Martie 2016. Evenimentul este creditat cu 18 puncte EMC.
05-02-2016

Conferinta Litiaza reno-urinara- o afectiune cu conexiuni interdisciplinare multiple

Conferinta isi propune sa creasca gradul de constientizare asupra actualitatii temei, asupra semnificatiei, impactului, consecintelor si a masurilor de preventie pentru litiaza reno-urinara, ce a devenit in ultimii ani o problema majora de sanatate publica, cu o morbiditate si mortalitate in crestere la nivel mondial, cu valente interdisciplinare, consecintele ignorarii nefrolitiazei fiind extrem de grave.
05-02-2016

Conferinta Litiaza reno-urinara- o afectiune cu conexiuni interdisciplinare multiple

Conferinta isi propune sa creasca gradul de constientizare asupra actualitatii temei, asupra semnificatiei, impactului, consecintelor si a masurilor de preventie pentru litiaza reno-urinara, ce a devenit in ultimii ani o problema majora de sanatate publica, cu o morbiditate si mortalitate in crestere la nivel mondial, cu valente interdisciplinare, consecintele ignorarii nefrolitiazei fiind extrem de grave.
04-02-2016

Nefrolitiaza - la limita dintre specialitatile medicale si chirurgicale - un update

Cursul: Nefrolitiaza - la limita dintre specialitatile medicale si chirurgicale - un

2 Martie 2015, Hotel Bulevard, Constanta, ore 14.00-17.00

Coordonator curs: Dr. Gianina Gabriela Sotila, Medic Specialist Nefrolog, Competenta ecografie generala, Sectia Medicala-Nefrologie, Spital MEDSTAR 2000

Motivatia sustinerii cursului:

Litiaza reno-urinara afecteaza pana la 5% din populatia generala, iar riscul de eliminare a unui calcul pe parcursul vietii este de 8-10%.

Nefrolitiaza -manifestata prin colica renala si infectii urinare recidivante- este unul dintre cele mai frecvente motive de prezentare la medic in camera de garda sau in ambulatoriu de specialitate, cu largi implicatii in sfera disciplinelor medicale si chirurgicale. O data cu imbunatatirea standardelor de viata se constata o crestere alarmanta a incidentei litiazei renale in tarile industrializate. In ultimii ani, perfecţionarea continuă a metodelor de diagnostic imagistic (URO-CT, CT-spirala) au adus informatii medicale de o valoare incontestabila in managementul pacientului litiazic

.In ciuda faptului ca se cunoaste mecanismul fiziopatogenic al acestei afectiuni, inca se fac eforturi pentru descoperirea unui tratament eficient, deoarece procentul de recidiva este foarte crescut. Sursele bibliografice romanesti sunt sarace in studii clinice privind epidemiologia acestei afectiuni.Şi nu în ultimul rând pentru că, deşi în medicină suntem obişnuiţi săreflectăm totul prin rapoarte, procente, statistici, nimeni nu trebuie să ignoreesenţialul – faptul că în spatele acestor cifre se află suferinţa umană a căreiameliorare justifică orice efort.

Obiective educationale:

Cursul intentioneaza sa realizeze o abordare complexa a tuturor aspectelor patologice ale litiazei reno-urinare, cu scopul dobandirii notiunilor elementare necesare diagnosticului corect si complet de nefrolitiaza si initierea tratamentului corespuzator, precum si regandirea unor noi strategii de abordare multidisciplinara a pacientului cu nefrolitiaza.

Cursul isi propune sa creasca gradul de constientizare asupra actualitatii temei, asupra semnificatiei, impactului, consecintelor si a masurilor de preventie pentru litiaza reno-urinara, ce a devenit in ultimii ani o problema majora de sanatate publica, cu o morbiditate si mortalitate in crestere la nivel mondial, cu valente interdisciplinare, consecintele ignorarii nefrolitiazei fiind extrem de grave.

Detalii: www.medstar.ro
04-02-2016

Particularitatile bolii cronice de rinichi la copii -

3 Martie 2016

Hotel Bulevard, Constanta

8.30-11.30

Coordonator curs:

Prof. Univ. Dr. Mihaela Balgradean, Medic primar pediatrie, Supraspecializare Nefrologie pediatrica, Sef Sectie Nefrologie-Dializa Pediatrica, Sef Clinica Pediatrie, Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii "Maria Sklodowska Curie", Prodecan UMF "Carol Davila - Bucuresti

Motivatia sustinerii cursului:

Boala cronica de rinichi la copii are o prevalenta la nivel mondial estimata la aproximativ 18,5-58,3% milioane de cazuri. Prevalenta bolii cronice de rinichi se considera ca este mult mai crescuta datorita faptului ca rapoartele sunt incomplete si exista tari fara date statistice privitoare la aceasta afectiune, printre care si Romania.

Boala cronica de rinichi si insuficienta renala erau in trecut probleme extrem de importante de sanatate intrucat se soldau in cea mai mare parte cu decesul pacientului. La momentul actual exista insa numeroase proceduri de diagnostic si tratament care permit diagnosticul precoce si mentinerea in viata a unui numar extrem de mare de pacienti, care in lipsa terapiilor moderene de supleere al functiei renale, precum dializa si transplantul renal, nu ar supravietui.

In majoritatea cazurilor, patologia renala debuteaza in copilarie.

Tubulopatiile, refluxul vezico-ureteral, malformatiile renale impun sanctiuni terapeutice care permit, deseori, o evolutie favorabila sau o vindecare a patologiei respective. Din pacate, majoritatea nefrologilor se ocupa doar de patologia adultului, diagnosticand si tratand sechele sau complicatii ale unei patologii care ar putea fi rezolvata in copilarie, in cazul unui tratament corect si precoce.

Boala cronica de rinichi este definita ca deteriorarea ireversibila a functiei renale care progreseaza gradual. Este de mentionat faptul ca procesul de cronicizare a unei boli renale evolutive este continuu chiar in conditiile in care boala primara a fost tratata sau devine inactiva sau in conditiile unei displazii renale, ceea ce sugereaza ca mecanismele adaptative secundare joaca un rol deosebit in progresia bolii renale.

Boala cronica de rinichi este o importanta problema de sanatate publica, implicand costuri enorme si prognostic prost. Consecintele majore ale bolii cronice de rinichi asupra individului presupun nu numai progresia ireversibila a acesteia catre insuficienta renala dar si cresterea riscului de boala cardiovascular, al anemiei si al osteodistrofiei renale.

Circa 70% dintre copiii cu boala cronica de rinichi ajung in stadiul V de boala pana la varsta de 20 de ani. Rata de supravietuire la 10 ani de la diagnostic este de 80%. Cea mai frecventa cauza de deces la acesti copii este boala cardiovasculara, urmata de infectii.

La momentul actual, medicina bazata pe dovezi si trialurile clinice propun metode de diagnostic care sa permita recunoasterea din stadiul incipient a bolii cronice de rinichi in vederea aplicarii unui tratament rapid si a prevenirii complicatiilor cardiovasculare si a progresiei catre insuficienta renala.Obiective educationale:

Cursul intentioneaza sa realizeze o abordare complexa a tuturor aspectelor patologice ale bolii cronice de rinichi la copil, cu scopul dobandirii notiunilor elementare necesare diagnosticului corect si complet de boala cronica de rinichi, trimiterea catre specialist-nefrologul pediatru, initierea tratamentului corespuzator, precum si regandirea unor noi strategii de abordare multidisciplinara a pacientului renal.

Cursul isi propune sa creasca gradul de constientizare asupra actualitatii temei, asupra semnificatiei, impactului, consecintelor si a masurilor de preventie pentru boala cronica de rinichi, ce a devenit in ultimii ani o problema majora de sanatate publica, cu o morbiditate si mortalitate in crestere la nivel mondial,in special in tarile in curs de dezvoltare, cu valente interdisciplinare, consecintele ignorarii bolii cronice de rinichi fiind extrem de grave.

Acesta este si motivul pentru care anul acesta, Societatea Internationala de Nefrologie (ISN), Societatea Europeana de Nefrologie, Dializa si Transplant renal (ERA-EDTA) propun ca tema de dezbatere internationala bolile cronice de rinichi la copii, sub motto-ul "Act eary to prevent it!"
04-02-2016

Endourologia in patologia aparatului urinar superior si inferior. Eficienta si complicatiile Nefrolitotomiei percutane (NLP) si ureteroscopiei in tratamentul litiazei reno-urinare-

5 Martie 2016

Hotel Bulevard, Constanta

Coordonator curs:

Dr. Razvan Dragos Multescu, Medic Primar Urolog, Doctor in Stiinte Medicale, Competenta Endourologie si Ecografie Generala, Clinica Urologie a Spitalului Clinic de Urgenta "Sf. Ioan", Bucuresti

Motivatia cursului:

Endourologia - cel mai modern tratatment chirurgical urologic

In prezent, tratamentul endoscopic este utilizat in clinicile urologice performante din toata lumea, fiind prima optiune atat pentru medic cat si pentru pacientul care are nevoie de o interventie chirurgicala.Din punct de vedere anatomic, aparatul urinar este gazda ideala pentru un abord endoscopic, astfel ca toate organele care il compun pot fi tratate prin aceasta tehnica de abord minim-invaziv.

Bazele endourologiei au fost puse in urma cu mai bine de 100 ani, odata cu aparitia in 1879 a primului cistoscop, dezvoltat de Maximilian Nitze, un urolog german. Tehnicile endourologiei si mai ales echipamentele folosite au evoluat spectaculos, astfel ca aparatele utilizate in prezent permit transmiterea de imagini de inalta definitie (HD) din interior

ul oricarui segment al aparatului urinar, concomitent cu rezolvarea bolii pentru care se intervine.

Obiectivele studiului:

Cursul reprezintă o variantă de studiu – bineînţelesperfectibilă, ce se doreşte un punct de plecare util celor care în viitor se vor apleca cu pasiune şi interes asupra acestui domeniu extrem de dinamic şi captivant.

Insusirea notiunilor elementare ale tehnicilor endourologice

Descrierea metodelor de tratament

Protocolul de investigaţii şi criteriile de selecţionare a pacienţilor pentru tehnici edourologice

Intelegerea avantajelorsi a eficientei endoscopiei urologice comparativ cu chirurgia clasica

Intelegerea complicatiilor postoperatorii sau incidente intraoperatorii
03-02-2016

Conferinta Litiaza reno-urinara- o afectiune cu conexiuni interdisciplinare multiple

CONFERINTA : LITIAZA RENO-URINARA - O AFECTIUNE CU CONEXIUNI INTERDISCIPLINARE MULTIPLE

EVENIMENT CREDITAT CU PUNCTE EMC

MEDSTAR GENERAL HOSPITAL CONSTANȚA

Obiectivul general al evenimentului :

Perioada desfasurarii : 2-5 MARTIE 2016

Marcata anual in cea de-a doua zi de joi a lunii martie, Ziua Mondiala a Rinichiului are ca scop atragerea atentiei asupra importantei sanatații rinichilor si reducerea frecventei si impactului afectiunilor renale si ale bolilor asociate in randul populatiei. Anul acesta, Societatea Internationala de Nefrologie (ISN) are ca motto: " Prevenirea bolilor cronice de rinichi la copii".

(Act early to prevent it!).

Ziua Mondiala a Rinchiului isi propune sa creasca gradul de constientizare a faptului ca boala de rinichi este una frecventa, extrem de periculoasa, dar tratabila daca este depistata la timp. Boala cronica de rinichi si insuficienta renala erau in trecut probleme extrem de importante de sanatate intrucat se soldau in cea mai mare parte cu decesul pacientului. La momentul actual exista insa numeroase proceduri de diagnostic si tratament care permit diagnosticul precoce si mentinerea in viata a unui numar extrem de mare de pacienti care in lipsa terapiilor moderne precum dializa si transplantul renal, nu ar supravietui.

Boala cronica de rinichi la copii are o prevalenta la nivel mondial estimata la aproximativ 18,5 - 58,3 milioane de cazuri, o prevalenta mult mai scazuta decat la adulti. Se considera insa ca prevalenta este mult mai crescuta datorita faptului ca rapoartele sunt incomplete si exista tari fara date statistice, printre care si Romania.

Obiectivele specifice ale evenimentului :

In data perioada : 2-5 martie 2016, cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, MEDSTAR GENERAL HOSPITAL impreuna cu Dr.Sotila Gianina Gabriela, Medic Specialist Nefrolog avand ca invitati speciali pe Prof.Univ.Dr. Balgradean Mihaela, Medic Primar Pediatrie - Nefrologie Pediatrica, Sef Sectie Nefrologie Pediatrica Spitalul de Urgenta Marie Curie Bucuresti si Dr.Multescu Razvan, Medic Primar Urologie, Spitalul Clinic de Urgenta Sf Ioan Bucuresti, demareaza o campanie de constientizare a bolii cronice de rinichi la copii, precum si managementul litiazei reno-urinare pentru prima data in Constanta prin organizarea unei conferinte multidisciplinare si cursuri, cu participare nationala si invitati de reputatie internationala.

Litiaza reno-urinara afecteaza pana la 5% din populatia generala, iar riscul de eliminare a unui calcul pe parcursul vietii este de 8-10%. Nefrolitiaza -manifestata prin colica renala si infectii urinare recidivante- este unul dintre cele mai frecvente motive de prezentare la medic in camera de garda sau in ambulatoriu de specialitate, cu largi implicatii in sfera disciplinelor medicale si chirurgicale.

O data cu imbunatatirea standardelor de viata se constata o crestere alarmanta a incidentei litiazei renale in tarile industrializate. In ultimii ani, perfecţionarea continuă a metodelor de diagnostic imagistic (URO-CT, CT-spirala) au adus informatii medicale de o valoare incontestabila in managementul pacientului litiazic.In ciuda faptului ca se cunoaste mecanismul fiziopatogenic al acestei afectiuni, inca se fac eforturi pentru descoperirea unui tratament eficient, deoarece procentul de recidiva este foarte crescut.

Sursele bibliografice romanesti sunt sarace in studii clinice privind epidemiologia acestei afectiuni.Şi nu în ultimul rând pentru că, deşi în medicină suntem obişnuiţi să reflectăm totul prin rapoarte, procente, statistici, nimeni nu trebuie să ignore esenţialul – faptul că în spatele acestor cifre se află suferinţa umană a cărei ameliorare justifică orice efort.

LOCATIE EVENIMENT: SALILE DE CONFERINTA CARAGIALE SI PIANO - RESTAURANT BULEVARD CONSTANTA

DESCHIDEREA CONFERINTEI si A CURSURILOR

DATA si ORA : 3 MARTIE 2016 ora 08:00

Activităţile destinate evenimentului sunt:

Cursul 1: Particularitatile bolii cronice de rinichi la copii - Prof. Univ. Dr. Mihaela Balgradean , Medic primar pediatrie, Supraspecializare Nefrologie pediatrica, Sef Sectie Nefrologie-Dializa Pediatrica, Sef Clinica Pediatrie, Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii "Maria Sklodowska Curie", Prodecan UMF "Carol Davila - Bucuresti

Cursul 2: Endourologia in patologia aparatului urinar superior si inferior. Eficienta si complicatiile Nefrolitotomiei percutane (NLP) si ureteroscopiei in tratamentul litiazei reno-urinare- Dr Razvan Dragos Multescu, Medic Primar Urolog, Doctor in Stiinte Medicale, Competenta Endourologie si Ecografie Generala, Clinica Urologie a Spitalului Clinic de Urgenta "Sf. Ioan", Bucuresti

Cursul 3: Nefrolitiaza - la limita dintre specialitatile medicale si chirurgicale - unDr. Gianina Gabriela Sotila, Medic Specialist Nefrolog, Doctorand anul 4 Facultatea de Medicina Generala, Universitatea Ovidius Constanta, Competenta ecografie generala, Sectia Medicala-Nefrologie, MEDSTAR GENERAL HOSPITAL

.

Aceasta Conferinta are ca scop evaluarea pluridisciplinara a litiazei reno-urinare, motiv pentru care aceasta afectiune va fi abordata prin prisma specialitatilor medicale :nefrologie, urologie, cardiologie, ginecologie, neurologie, hematologie, endocrinologie, pneumologie, pediatrie, diabet zaharat si boli de nutritie, medicina de laborator, radiologie si imagistica medicala, reumatologie, gastroenterologie si ortopedie.
03-02-2016

Conferinta Litiaza reno-urinara- o afectiune cu conexiuni interdisciplinare multiple

CONFERINTA : LITIAZA RENO-URINARA - O AFECTIUNE CU CONEXIUNI INTERDISCIPLINARE MULTIPLE

EVENIMENT CREDITAT CU PUNCTE EMC

MEDSTAR GENERAL HOSPITAL CONSTANȚA

Obiectivul general al evenimentului :

Perioada desfasurarii : 2-5 MARTIE 2016

Marcata anual in cea de-a doua zi de joi a lunii martie, Ziua Mondiala a Rinichiului are ca scop atragerea atentiei asupra importantei sanatații rinichilor si reducerea frecventei si impactului afectiunilor renale si ale bolilor asociate in randul populatiei. Anul acesta, Societatea Internationala de Nefrologie (ISN) are ca motto: " Prevenirea bolilor cronice de rinichi la copii".

(Act early to prevent it!).

Ziua Mondiala a Rinchiului isi propune sa creasca gradul de constientizare a faptului ca boala de rinichi este una frecventa, extrem de periculoasa, dar tratabila daca este depistata la timp. Boala cronica de rinichi si insuficienta renala erau in trecut probleme extrem de importante de sanatate intrucat se soldau in cea mai mare parte cu decesul pacientului. La momentul actual exista insa numeroase proceduri de diagnostic si tratament care permit diagnosticul precoce si mentinerea in viata a unui numar extrem de mare de pacienti care in lipsa terapiilor moderne precum dializa si transplantul renal, nu ar supravietui.

Boala cronica de rinichi la copii are o prevalenta la nivel mondial estimata la aproximativ 18,5 - 58,3 milioane de cazuri, o prevalenta mult mai scazuta decat la adulti. Se considera insa ca prevalenta este mult mai crescuta datorita faptului ca rapoartele sunt incomplete si exista tari fara date statistice, printre care si Romania.

Obiectivele specifice ale evenimentului :

In data perioada : 2-5 martie 2016, cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, MEDSTAR GENERAL HOSPITAL impreuna cu Dr.Sotila Gianina Gabriela, Medic Specialist Nefrolog avand ca invitati speciali pe Prof.Univ.Dr. Balgradean Mihaela, Medic Primar Pediatrie - Nefrologie Pediatrica, Sef Sectie Nefrologie Pediatrica Spitalul de Urgenta Marie Curie Bucuresti si Dr.Multescu Razvan, Medic Primar Urologie, Spitalul Clinic de Urgenta Sf Ioan Bucuresti, demareaza o campanie de constientizare a bolii cronice de rinichi la copii, precum si managementul litiazei reno-urinare pentru prima data in Constanta prin organizarea unei conferinte multidisciplinare si cursuri, cu participare nationala si invitati de reputatie internationala.

Litiaza reno-urinara afecteaza pana la 5% din populatia generala, iar riscul de eliminare a unui calcul pe parcursul vietii este de 8-10%. Nefrolitiaza -manifestata prin colica renala si infectii urinare recidivante- este unul dintre cele mai frecvente motive de prezentare la medic in camera de garda sau in ambulatoriu de specialitate, cu largi implicatii in sfera disciplinelor medicale si chirurgicale.

O data cu imbunatatirea standardelor de viata se constata o crestere alarmanta a incidentei litiazei renale in tarile industrializate. In ultimii ani, perfecţionarea continuă a metodelor de diagnostic imagistic (URO-CT, CT-spirala) au adus informatii medicale de o valoare incontestabila in managementul pacientului litiazic.In ciuda faptului ca se cunoaste mecanismul fiziopatogenic al acestei afectiuni, inca se fac eforturi pentru descoperirea unui tratament eficient, deoarece procentul de recidiva este foarte crescut.

Sursele bibliografice romanesti sunt sarace in studii clinice privind epidemiologia acestei afectiuni.Şi nu în ultimul rând pentru că, deşi în medicină suntem obişnuiţi să reflectăm totul prin rapoarte, procente, statistici, nimeni nu trebuie să ignore esenţialul – faptul că în spatele acestor cifre se află suferinţa umană a cărei ameliorare justifică orice efort.

LOCATIE EVENIMENT: SALILE DE CONFERINTA CARAGIALE SI PIANO - RESTAURANT BULEVARD CONSTANTA

DESCHIDEREA CONFERINTEI si A CURSURILOR

DATA si ORA : 3 MARTIE 2016 ora 08:00

Activităţile destinate evenimentului sunt:

Cursul 1: Particularitatile bolii cronice de rinichi la copii - Prof. Univ. Dr. Mihaela Balgradean , Medic primar pediatrie, Supraspecializare Nefrologie pediatrica, Sef Sectie Nefrologie-Dializa Pediatrica, Sef Clinica Pediatrie, Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii "Maria Sklodowska Curie", Prodecan UMF "Carol Davila - Bucuresti

Cursul 2: Endourologia in patologia aparatului urinar superior si inferior. Eficienta si complicatiile Nefrolitotomiei percutane (NLP) si ureteroscopiei in tratamentul litiazei reno-urinare- Dr Razvan Dragos Multescu, Medic Primar Urolog, Doctor in Stiinte Medicale, Competenta Endourologie si Ecografie Generala, Clinica Urologie a Spitalului Clinic de Urgenta "Sf. Ioan", Bucuresti

Cursul 3: Nefrolitiaza - la limita dintre specialitatile medicale si chirurgicale - unDr. Gianina Gabriela Sotila, Medic Specialist Nefrolog, Doctorand anul 4 Facultatea de Medicina Generala, Universitatea Ovidius Constanta, Competenta ecografie generala, Sectia Medicala-Nefrologie, MEDSTAR GENERAL HOSPITAL.

Aceasta Conferinta are ca scop evaluarea pluridisciplinara a litiazei reno-urinare, motiv pentru care aceasta afectiune va fi abordata prin prisma specialitatilor medicale :nefrologie, urologie, cardiologie, ginecologie, neurologie, hematologie, endocrinologie, pneumologie, pediatrie, diabet zaharat si boli de nutritie, medicina de laborator, radiologie si imagistica medicala, reumatologie, gastroenterologie si ortopedie.
03-02-2016

Conferinta Litiaza reno-urinara- o afectiune cu conexiuni interdisciplinare multiple

CONFERINTA : LITIAZA RENO-URINARA - O AFECTIUNE CU CONEXIUNI INTERDISCIPLINARE MULTIPLE

EVENIMENT CREDITAT CU PUNCTE EMC

MEDSTAR GENERAL HOSPITAL CONSTANȚA

Obiectivul general al evenimentului :

Perioada desfasurarii : 2-5 MARTIE 2016

Marcata anual in cea de-a doua zi de joi a lunii martie, Ziua Mondiala a Rinichiului are ca scop atragerea atentiei asupra importantei sanatații rinichilor si reducerea frecventei si impactului afectiunilor renale si ale bolilor asociate in randul populatiei. Anul acesta, Societatea Internationala de Nefrologie (ISN) are ca motto: " Prevenirea bolilor cronice de rinichi la copii".

(Act early to prevent it!).

Ziua Mondiala a Rinchiului isi propune sa creasca gradul de constientizare a faptului ca boala de rinichi este una frecventa, extrem de periculoasa, dar tratabila daca este depistata la timp.

Boala cronica de rinichi la copii are o prevalenta la nivel mondial estimata la aproximativ 18,5 - 58,3 milioane de cazuri, o prevalenta mult mai scazuta decat la adulti. Se considera insa ca prevalenta este mult mai crescuta datorita faptului ca rapoartele sunt incomplete si exista tari fara date statistice, printre care si Romania.

Obiectivele specifice ale evenimentului :

In data perioada : 2-5 martie 2016, cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, MEDSTAR GENERAL HOSPITAL impreuna cu Dr.Sotila Gianina Gabriela, Medic Specialist Nefrolog avand ca invitati speciali pe Prof.Univ.Dr. Balgradean Mihaela, Medic Primar Pediatrie - Nefrologie Pediatrica, Sef Sectie Nefrologie Pediatrica Spitalul de Urgenta Marie Curie Bucuresti si Dr.Multescu Razvan, Medic Primar Urologie, Spitalul Clinic de Urgenta Sf Ioan Bucuresti, demareaza o campanie de constientizare a bolii cronice de rinichi la copii, precum si managementul litiazei reno-urinare pentru prima data in Constanta prin organizarea unei conferinte multidisciplinare si cursuri, cu participare nationala si invitati de reputatie internationala.

Conferinta isi propune sa creasca gradul de constientizare asupra actualitatii temei, asupra semnificatiei, impactului, consecintelor si a masurilor de preventie pentru litiaza reno-urinara, ce a devenit in ultimii ani o problema majora de sanatate publica, cu o morbiditate si mortalitate in crestere la nivel mondial, cu valente interdisciplinare, consecintele ignorarii nefrolitiazei fiind extrem de grave.

LOCATIE EVENIMENT: SALILE DE CONFERINTA CARAGIALE SI PIANO - RESTAURANT BULEVARD CONSTANTA

DESCHIDEREA CONFERINTEI si A CURSURILOR

DATA si ORA : 3 MARTIE 2016 ora 08:00

Activităţile destinate evenimentului sunt:

Cursul 1: Particularitatile bolii cronice de rinichi la copii - Prof. Univ. Dr. Mihaela Balgradean , Medic primar pediatrie, Supraspecializare Nefrologie pediatrica, Sef Sectie Nefrologie-Dializa Pediatrica, Sef Clinica Pediatrie, Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii "Maria Sklodowska Curie", Prodecan UMF "Carol Davila - Bucuresti

Cursul 2: Endourologia in patologia aparatului urinar superior si inferior. Eficienta si complicatiile Nefrolitotomiei percutane (NLP) si ureteroscopiei in tratamentul litiazei reno-urinare- Dr Razvan Dragos Multescu, Medic Primar Urolog, Doctor in Stiinte Medicale, Competenta Endourologie si Ecografie Generala, Clinica Urologie a Spitalului Clinic de Urgenta "Sf. Ioan", Bucuresti

Cursul 3: Nefrolitiaza - la limita dintre specialitatile medicale si chirurgicale - unDr. Gianina Gabriela Sotila, Medic Specialist Nefrolog, Doctorand anul 4 Facultatea de Medicina Generala, Universitatea Ovidius Constanta, Competenta ecografie generala, Sectia Medicala-Nefrologie, MEDSTAR GENERAL HOSPITAL.

Aceasta Conferinta are ca scop evaluarea pluridisciplinara a litiazei reno-urinare, motiv pentru care aceasta afectiune va fi abordata prin prisma specialitatilor medicale :nefrologie, urologie, cardiologie, ginecologie, neurologie, hematologie, endocrinologie, pneumologie, pediatrie, diabet zaharat si boli de nutritie, medicina de laborator, radiologie si imagistica medicala, reumatologie, gastroenterologie si ortopedie.
03-02-2016

Conferinta Litiaza reno-urinara- o afectiune cu conexiuni interdisciplinare multiple

CONFERINTA : LITIAZA RENO-URINARA - O AFECTIUNE CU CONEXIUNI INTERDISCIPLINARE MULTIPLE

EVENIMENT CREDITAT CU PUNCTE EMC

MEDSTAR GENERAL HOSPITAL CONSTANȚA

Obiectivul general al evenimentului :

Perioada desfasurarii : 2-5 MARTIE 2016

Marcata anual in cea de-a doua zi de joi a lunii martie, Ziua Mondiala a Rinichiului are ca scop atragerea atentiei asupra importantei sanatații rinichilor si reducerea frecventei si impactului afectiunilor renale si ale bolilor asociate in randul populatiei. Anul acesta, Societatea Internationala de Nefrologie (ISN) are ca motto: " Prevenirea bolilor cronice de rinichi la copii".

(Act early to prevent it!).

Ziua Mondiala a Rinchiului isi propune sa creasca gradul de constientizare a faptului ca boala de rinichi este una frecventa, extrem de periculoasa, dar tratabila daca este depistata la timp. Boala cronica de rinichi la copii are o prevalenta la nivel mondial estimata la aproximativ 18,5 - 58,3 milioane de cazuri, o prevalenta mult mai scazuta decat la adulti. Se considera insa ca prevalenta este mult mai crescuta datorita faptului ca rapoartele sunt incomplete si exista tari fara date statistice, printre care si Romania.

Obiectivele specifice ale evenimentului :

In data perioada : 2-5 martie 2016, cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, MEDSTAR GENERAL HOSPITAL impreuna cu Dr.Sotila Gianina Gabriela, Medic Specialist Nefrolog avand ca invitati speciali pe Prof.Univ.Dr. Balgradean Mihaela, Medic Primar Pediatrie - Nefrologie Pediatrica, Sef Sectie Nefrologie Pediatrica Spitalul de Urgenta Marie Curie Bucuresti si Dr.Multescu Razvan, Medic Primar Urologie, Spitalul Clinic de Urgenta Sf Ioan Bucuresti, demareaza o campanie de constientizare a bolii cronice de rinichi la copii, precum si managementul litiazei reno-urinare pentru prima data in Constanta prin organizarea unei conferinte multidisciplinare si cursuri, cu participare nationala si invitati de reputatie internationala.

Conferinta isi propune sa creasca gradul de constientizare asupra actualitatii temei, asupra semnificatiei, impactului, consecintelor si a masurilor de preventie pentru litiaza reno-urinara, ce a devenit in ultimii ani o problema majora de sanatate publica, cu o morbiditate si mortalitate in crestere la nivel mondial, cu valente interdisciplinare, consecintele ignorarii nefrolitiazei fiind extrem de grave.

LOCATIE EVENIMENT: SALILE DE CONFERINTA CARAGIALE SI PIANO - RESTAURANT BULEVARD CONSTANTA

DESCHIDEREA CONFERINTEI si A CURSURILOR

DATA si ORA : 3 MARTIE 2016 ora 08:00

Activităţile destinate evenimentului sunt:

Cursul 1: Particularitatile bolii cronice de rinichi la copii - Prof. Univ. Dr. Mihaela Balgradean , Medic primar pediatrie, Supraspecializare Nefrologie pediatrica, Sef Sectie Nefrologie-Dializa Pediatrica, Sef Clinica Pediatrie, Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii "Maria Sklodowska Curie", Prodecan UMF "Carol Davila - Bucuresti

Cursul 2: Endourologia in patologia aparatului urinar superior si inferior. Eficienta si complicatiile Nefrolitotomiei percutane (NLP) si ureteroscopiei in tratamentul litiazei reno-urinare- Dr Razvan Dragos Multescu, Medic Primar Urolog, Doctor in Stiinte Medicale, Competenta Endourologie si Ecografie Generala, Clinica Urologie a Spitalului Clinic de Urgenta "Sf. Ioan", Bucuresti

Cursul 3: Nefrolitiaza - la limita dintre specialitatile medicale si chirurgicale - unDr. Gianina Gabriela Sotila, Medic Specialist Nefrolog, Doctorand anul 4 Facultatea de Medicina Generala, Universitatea Ovidius Constanta, Competenta ecografie generala, Sectia Medicala-Nefrologie, MEDSTAR GENERAL HOSPITAL.

Aceasta Conferinta are ca scop evaluarea pluridisciplinara a litiazei reno-urinare, motiv pentru care aceasta afectiune va fi abordata prin prisma specialitatilor medicale :nefrologie, urologie, cardiologie, ginecologie, neurologie, hematologie, endocrinologie, pneumologie, pediatrie, diabet zaharat si boli de nutritie, medicina de laborator, radiologie si imagistica medicala, reumatologie, gastroenterologie si ortopedie.
03-02-2016

Conferinta Litiaza reno-urinara- o afectiune cu conexiuni interdisciplinare multiple

Conferinta Litiaza reno-urinara- o afectiune cu conexiuni interdisciplinare multiple
21-11-2015

CAMPANIE DE SCREENING PENTRU DEPISTAREA PRECOCE A BOLII CRONICE DE RINICHI

CAMPANIE DE SCREENING PENTRU DEPISTAREA PRECOCE A BOLII CRONICE DE RINICHI
Motto: "Tu stii cat de sanatosi sunt rinichii tai? Protejeaza-i traind sanatos! Spune NU bolilor renale acute sau cronice incepand de astazi!"

Spitalul Privat MEDSTAR 2000, prin medicul nefrolog Dr. SOTILA Gianina Gabriela au demarat o campanie de screening pentru depistarea precoce a bolii cronice de rinichi in judetul Constanta!

Campania isi propune sa creasca gradul de constientizare asupra semnificatiei, impactului, consecintelor si a masurilor de preventie pentru boala cronica de rinichi- actuala denumire a insuficientei renale-, devenita in ultimii ani o problema majora de sanatate publica. Conform statisticilor realizate la nivel mondial, boala cronica de rinichi este o cauza majora de morbiditate si mortalitate, in crestere in intreaga lume, consecintele ignorarii bolii cronice de rinichi fiind extrem de grave.

Diagnosticarea bolii cronice de rinichi este extrem de facila prin efectuarea unui consult nefrologic!

Faptul ca aproximativ 2 milioane de romani sunt afectati de o boala cronica de rinichi ar trebui sa ne dea de gandit. O persoana adulta din 10 sufera de o boala cronica de rinichi. Este o statistica ingrijoratoare care ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma pentru foarte multi dintre noi si sa ne indemne sa acordam o atentie speciala acestui organ indispensabil vietii. La fel ca si in cazul inimii sau a ficatului, cu trecerea anilor precum si cu aparitia sau agravarea unor boli cronice preexistente, rinichii nu mai au aceeasi vitalitate si isi pierd din eficienta. Reducerea progresiva a capacitatii functionale a rinichiului duce, in final, la necesitatea dializei sau chiar a transplantului renal.

De ce sa-ti protejezi rinichii

Pentru ca rinichii sunt organe care produc, pe langa urina finala, si hormoni, enzime, vitamine. Pentru ca rinichii ajuta la producerea de vitamina D activa necesara absorbtiei calciului din alimente-un element important pentru structura oaselor. Pentru ca realizeaza echilibrul fosfocalcic. Pentru ca regleaza presiunea arteriala prin sinteza unui hormon numit renina. Pentru ca stimuleaza producerea de globule rosii (eritrocite) la nivelul maduvei spinarii prin secretia unui hormon numit eritropoietina. Pentru ca realizeaza functia de filtru al organismului, de excretie, de epurare a sangelui de toxine si deseuri, adica de eliminare a substantelor azotate. Pentru ca realizeaza echilibrul acidobazic adica pastreaza pH-ul mediului intern constant la 7,35-7,4. Pentru ca regleaza concentratia de electroliti precum potasiul si sodiul din corp. Pentru ca regleaza cantitatea de apa din organism.

Cine prezintă risc crescut de boală renală?

O multitudine de factori pot creşte probabilitatea de apariţie a bolii renale cronice, cum ar fi:

1. Diabetul zaharat

2. Istoric familial de boli renale: boala polichistica autozomal dominanta, sindromul Alport

3. Hipertensiunea arteriala

4. Vârstă înaintată (peste 50 de ani)

5. Sexul masculin

6. Obezitatea

7. Fumatul

8. Ateroscleroza

Diabetul este cauza principală a insuficienţei renale; de fapt aproape o cincime din toţi pacienţii dializaţi au nevoie de dializă ca urmare a bolii renale induse de diabet.

Semne care ne dau de stire ca rinichii nu functioneaza optim:

1. Stare de oboseala

2. Dureri in zona lombara, uneori foarte intense

3. Umflarea picioarelor si a mainilor

4. Senzatia de greata si voma

5. Urinari repetate cu senzatia de usturime

6. Urina tulbure sau hematurie (prezenta sangelui in urina)

7. Presiune in regiunea pelviana

8. Setea si nevoia de a urina foarte des, trezitul si urinarea nocturna

9. Febra si frisoane

Ce se întâmplă când rinichii nu mai funcţionează?

Când rinichii încep să nu mai funcţioneze, aceştia nu mai pot efectua nici una din funcţiile importante. Apa corporală în exces şi reziduurile încep să se acumuleze în sânge. Aceasta se numeşte uremie. Din cauza acumulării de apă şi reziduuri şi din cauza scăderii producţiei de anumiţi hormoni, pacientii incep sa se simta rau, apar complicatii: anemie, tulburari minerale si osoase, agravarea unei hipertensiuni prexistente, oboseala,etc. Există insa, din fericire, diverse opţiuni de terapie de substituţie renală disponibile care să facă ceea ce obişnuiau să facă rinichii.

Ce se poate face dacă rinichii nu mai funcţionează?

Prin boală renală cronică (BCR) se înţelege că rinichii nu mai funcţionează suficient de bine pentru a rămâne sănătosi. Acesta este un proces ce se desfăşoară de regulă pe o perioadă de luni sau ani. Procesul este ireversibil, însă, diagnosticat la timp, cu un tratament corect şi anumite schimbări în stilul de viaţă, acesta poate fi încetinit sau chiar oprit, prin controlul cauzelor determinante.

În timpul stadiilor incipiente ale bolii renale cronice, medicul va încerca să încetinească progresia bolii renale şi apariţia anumitor simptome prin dietă şi medicaţie. Aceasta se numeşte "terapia conservativă".

Totuşi, în timp, pacientii vor avea nevoie de un tratament care să înlocuiască mai mult din funcţia renală pierdută. Există trei opţiuni diferite de tratament disponibile pentru înlocuirea parţială sau totală a funcţiei renale: Transplantul renal, Dializa peritoneală, Hemodializa.

Cinci stadii ale bolii renale cronice

Boala cronica de rinichi (BCR) este împărţită în 5 stadii (BCR 1-5). Stadiul 3 al BCR este adesea împărţit în 3a şi 3b. Pentru simplificare, stadiile BCR de la 1 la 3a sunt denumite stadiu incipient, iar BCR de la 3b la 5, stadiu terminal.

Pentru a putea ajuta pacientii sa faca schimbările corecte în stilul de viaţă, trebuie ca acestia să cunoasca stadiul bolii, pentru a stii cât de avansata este afectiunea. Cele cinci stadii ale bolii sunt determinate de valoarea ratei de filtrare glomerulară (RFG). Din acest motiv este important să se înţeleaga ce este RFG.

Rată de filtrare glomerulară (RFG)

Rata de filtrare glomerulară (RFG) este o evaluare a funcţiei renale ce poate fi estimată cu un simplu test de sânge ce măsoară nivelurile de creatinină şi albumină din sânge, luând în calcul vârsta, rasa, sexul şi alţi factori. Cu ajutorul RFG doctorul poate determina stadiul bolii renale şi poate planifica tratamentul pacientului. Cu cât RFG este mai scăzută, cu atât mai mare este riscul de progresie a bolii. Riscul de progresie furnizează informaţii despre probabilitatea ca Boala cronica renala să avanseze.

Albuminuria

Pe lângă rata de filtrare glomerulara (RFG), nivelul albuminuriei poate fi de asemenea important. Albuminuria înseamnă că pacientul are o cantitatea anormală de proteine în urină, ce poate fi un semn timpuriu al bolii renale cronice şi înseamnă că rinichii nu filtrează sângele suficient de bine. In mod normal urina unui om sanatos nu contine proteine. Albuminuria poate fi depistată utilizând un simplu test de urină pentru a vedea dacă există proteine în urină. Cu cât este mai mare nivelul albuminuriei, cu atât este mai mare riscul de progresie a bolii cronice de rinichi.

În stadiul terminal al BCR (3b, 4, 5), funcţionarea rinichilor este foarte redusă. Din cauza faptului că rinichii îşi pierd capacitatea de a-şi exercita toate funcţiile importante, apa corporală în exces şi reziduurile încep să se acumuleze în sânge, determinand sindromul uremic.

În acest stadiu terminal al bolii cronice de rinichi, este important ca pacientul sa faca tot posibilul să încetineasca progresia spre o disfuncţie renală totală. Dacă rinichiul nu mai funcţionează, adică dacă funcţia rinichiului este redusă la mai puţin de 10 - 15% din funcţia renală normală, pierderea trebuie suplinită prin dializă sau transplant renal. Nivelul ratei de filtrare glomerulara (RFG) de la care este necesară inceperea dializei depinde de mulţi factori (de ex. boală renală existentă, malnutriţie, simptome uremice etc.).

BCR stadiul 3b

Stadiul 3 al BCR este împărţit în stadiul 3a şi 3b. Stadiul 3b aparţine stadiilor terminale ale BCR. O persoană cu BCR stadiul 3 are rinichii moderat afectaţi şi RFG este la 30-44 ml/min.

Simptomele şi semnele frecvente ce pot să apară în acest stadiu al BCR pot include: scăderea numarului de celule sangvine, malnutriţie, dureri osoase, furnicături sau amorţire a nervilor, dificultăţi de concentrare, sentiment general de diminuare a stării de bine.

BCR stadiul 4

În stadiul 4 al BCR, afectarea rinichiului este foarte avansată ducând la o RFG de doar 15-30 ml/min. Pe lângă simptomele prezentate anterior, unele dintre cele mai frecvente simptome în stadiul 4 al BCR sunt: boala osoasă, picioare agitate, mâncărime la nivelul pielii şi anemie. Anemia înseamnă că exista insuficiente globule roşii datorita deficitului de eritropoietina, ceea ce poate cauza oboseală, dificultăţi de concentrare, pierderea apetitului, umflături, în special la picioare şi în jurul ochilor, respiraţie scurtă, agravarea hipertensiunii sau a insuficientei cardiace, a cardiopatiei ischemice şi piele palid-teroasa.

BCR stadiul 5

O persoană cu BCR în stadiul 5 suferă de o afectare renală ce duce la o rata de filtrare glomerulara (RFG) de 15 ml/min sau mai puţin. Rinichii şi-au pierdut aproape complet capacitatea de a funcţiona eficient. Boala renală a redus funcţiile rinichiului la un nivel la care devine necesară o terapie de substituţie. Pacientii ar trebui să înceapa să se gândeasca la terapia de substituţie renală; să afle din timp despre diversele opţiuni disponibile pentru a putea face pregătirile necesare. Există trei opţiuni de tratament diferite disponibile pentru înlocuirea parţială sau totală a funcţiei renale: transplantul renal, hemodializa si dializa peritoneala.

Spitalul Privat MEDSTAR 2000 impreuna cu medicul nefrolog Dr. Sotila Gianina Gabriela, incearca sa raspunda nevoilor pacientilor cu boala cronica de rinichi, să sporeasca cunoştinţele medicale despre aceasta afectiune şi să ajute bolnavii să gestioneze aceasta boala pentru a obţine o calitate mai bună a vieţii.

Astfel, pacientii care au analize modificate (creatinina serica, uree serica, acid uric seric, sumar urina, urocultura, PSA), diabeticii, hipertensivii, cardiacii, obezii, varstnicii, pacientii cu boli genetice-boala polichistica autozomal dominanta, barbatii cu adenom de prostata, prostatite, cancer vezical/prostatic/renal, pacientii cu litiaza renala si istoric de infectii urinare recidivante, se pot prezenta la sediul din strada Ion Lahovari nr 41, unde vor putea beneficia de o serie de investigatii gratuite pentru stabilirea diagnosticului si tratamentului bolilor renale.

Pentru a putea beneficia de efectuarea consultului nefrologic si consilierea complicatiilor bolilor renale cronice, pacientii trebuie sa prezinte:

- bilet de trimitere de la medicul de familie sau scrisoare de recomandare de la alt medic specialist pentru NEFROLOGIE

- cardul de asigurare

- cartea de identitate/buletinul
26-05-2015

Ecografii abdomino-pelvine gratuite

Cu o experienta de peste 10 ani in domeniu, CENTRUL MEDICAL MEDSTAR 2000 va ofera oportunitatea evaluarii sanatatii dumneavoastra de catre medicii specialisti si intreaga echipa medicala.

Vino in Clinica MEDSTAR 2000 in luna mai si profita de oferta avantajoasa. Centrul Medical MEDSTAR 2000 v-a pregatit O Examinare Completa Nefrologica pentru depistarea precoce a afectiunilor renale.

Promotia include:

- Consult

- Ecografie abdomino-pelvina

Pacientii trebuie sa prezinte:

- Bilet de trimitere de la medicul de familie pentru NEFROLOGIE

- Cardul de asigurare

- Buletinul/cartea de identitate

Pentru a afla mai multe informatii referitoare la tarife promotionale si programari va rugam sa apelati la numerele de telefon:0241638251, 0722574250
26-05-2015

Cardul de sanatate

Incepand cu data de 1 mai, toti pacientii cu varsta peste 18 ani care vor sa beneficieze de serviciile C.A.S. sunt rugati sa se prezinte cu cardul de sanatate.

Cardul de sanatate se activeaza la prima vizita la medicul de familie, sau la oricare alt furnizor de servicii medicale.

In cazul in care un pacient asigurat nu prezinta cardul de sanatate pentru validarea unui serviciu medical, acesta trebuie sa faca dovada de asigurat printr-o adeverinta eliberata de C.J.A.S. Constanta.
26-05-2015

Nu va ignorati tensiunea arteriala crescuta!!!

La tineri, o tensiune arteriala crescuta poate fi semnalul de alarma al unei alte afectiuni sistemice, o hipertensiune secundara (feocromocitom-o afectiune endocrina a glandelor suprarenale, o glomerulonefrita- o boala primitiva renala, o vasculita, o displazie fibromusculara, o stenoza de artera renala, etc)
26-05-2015

Boala cronica de rinichi

Supranumită „ucigaşul tăcut", boala cronică poate trece frecvent neobservată, acţionând în timp asupra organelor-ţintă: inimă, creier, rinichi, ochi.

Dacă manifestările hipertensiunii la nivelul inimii şi creierului sunt mai zgomotoase, prin infarct miocardic şi accident vascular cerebral, efectul asupra rinichilor este mult mai insidios, putând duce, în timp, la insuficienţă renală, boala cronica de rinichi terminala (stadiul uremic) în care se impune dializa.

Asocierea hipertensiunii cu diabetul zaharat creşte suplimentar riscul de afectare renală, ambele afecţiuni deteriorând capacitatea rinichiului de a filtra sângele.

obligatoriu ca oricărei persoane diagnosticate cu HTA să îi fie evaluată inima şi efectuate două analize simple şi foarte relevante: măsurarea microalbuminuriei (proteine) în urină şi măsurarea nivelului de creatinină în sânge.
26-05-2015

Hipertensiunea arteriala si afectarea renala

Hipertensiunea arterială este o boală cronică, de cauze necunoscute în majoritatea cazurilor. Din acest motiv, TRATAMENTUL NU VINDECA BOALA, CI O TINE SUB CONTROL.

Datele statistice arata ca presiunea arteriala crescuta este prezenta la aproximativ 80% din pacientii cu boala cronica de rinichi.

O presiune arteriala crescuta este un factor important in boala cronica de rinichi. Ea poate sa declanseze boala de rinichi, contribuie la agravarea ei sau poate sa fie o consecinta a ei. Cand o persoana sufera de hipertensiune arteriala, vasele sanguine sunt suprasolicitate, la fel si rinichii care nu mai pot functiona normal. Daca tensiunea arteriala este tinuta sub control, rinichii isi vor indeplini functiile si riscul ca persoana afectata sa ajunga la boala cronica de rinichi (insuficienta renala cronica) si dializa este mult diminuat.

Persoanele cu hipertensiune nedepistată sau incorect tratată riscă să dezvolte afecţiuni ale rinichilor şi chiar insuficienţă renală. Două teste simple, creatinina serică şi microalbuminuria, pot spune din timp dacă funcţia rinichiului se află în parametri normali.

Tratamentul HIPERTENSIUNII, atât medicamentos, cât şi dietetic, trebuie început din timp şi respectat. Beneficiile cele mai mari ale tratamentului antihipertensiv se pot obţine dacă acesta este început înaintea dezvoltării unei afectări semnificative de organ-ţintă (inimă, creier, rinichi, ochi).

Este foarte important ca medicul să discute cu pacientul, pentru ca acesta să conştientizeze cât de important este să urmeze corect tratamentul şi să încerce, pe cât posibil, să îşi schimbe stilul de viaţă.
26-05-2015

Hipertensiunea arteriala la bolnavii cu boala cronica de rinichi

• Potrivit „Studiului de Prevalenta a Hipertensiunii Arteriale si de Evaluare a Riscului Cardiovascular efectuat in Romania" (2005), aproximativ 40% dintre romani sunt hipertensivi, iar procentul creste la peste 70% in randul persoanelor cu varste mai mari de 60 de ani. Pe de alta parte insa, rata de control a tensiunii arteriale (adica procentul celor care mentin tensiunea la valori normale cu ajutorul tratamentului) este de doar 18%.

• Datele statistice arata ca tensiunea arteriala crescuta este prezenta la aproximativ 80% dintre pacientii cu boala cronica de rinichi. La nivel mondial, HTA afecteaza aproximativ un miliard de persoane, adica unul din cinci adulti, fiind responsabila de 6% dintre decese.
26-05-2015

Masurati-va corect tensiunea arteriala !

Masurarea corecta a tensiunii arteriale prin metoda clasica - aparate cu mercur - sau aparate electronice trebuie sa respecte cateva reguli :

• masurarea tensiunii arteriale (TA) sa se faca dupa 5 minute de repaus, sezand

• bratul sa fie la nivelul inimii

• sa nu se fumeze cu minim 15 minute inaintea masuratorii

• sa nu se consume cafea in ora precedenta examinarii

• sa nu se administreze stimulente adrenergice (ex. Epinefirna din descongestionantele nazale)

• la pacientii peste 65 de ani, diabetici sau sub tratament antihipertensiv tensinea arteriala (TA) se va masura si in picioare (ortostatism), imediat si la cateva minute dupa schimbarea pozitiei

Corect, Tensiunea arteriala se masoara la ambele maini, culcat in clinostatism, in picioare adica in ortostatism!
26-05-2015

Clasificarea hipertensiunii arteriale

Hipertensiunea arteriala (HTA) este tensiunea arteriala ale carei valori tensionale sunt peste 140/90 mmHg, indiferent de varsta (nu se mai accepta ideea ca tensiunea normala creste cu varsta).

Hipertensiunea arteriala (HTA) reprezinta o importanta problema de sanatate publica, fiind cea mai frecventa boala cardiovasculara, cauza importanta de morbiditate si mortalitate in randul populatiei adulte.

Al 7-lea raport al Comitetului National (American) de Prevenire, Depistare, Evaluare si Tratament (JNC VII) al bolilor cardiovasculare a recomandat recent definirea presiunii arteriale normale ca presiune arteriala 135/85 mmHg.

Clasificarea hipertensiunii arteriale la persoanele peste 18 ani.

Categoria Sistolic (mmHg) Diastolic (mmHg)

Normala 120 80

Prehipertensiune 120 - 139 80 - 89

Hipertensiune stadiul 1 140 - 159 90 - 99

Hipertensiune stadiul 2 /= 160 /= 100
26-05-2015

Simptomele infectiei de tract urinar

Simptome

Semnele infectiei de tract urinar sunt reprezentate de:

- durere si arsura la urinare (disurie)

- necesitatea imperioasa de a urina frecvent dar eliminand o cantitate mica de urina

- urinari dese si mici cantitativ (pierderea controlului eliminarii urinei)

- durere sau simtirea unei greutati in abdomenul inferior

- urina ruginie sau rozalie

- urina urat mirositoare

- urina tulbure

- durere in spate chiar sub cutia toracica sau pe o parte a corpului (durere in flanc)

- frison si febra

- greturi si varsaturi.

Unele persoane pot avea bacterii in tractul urinar fara sa prezinte orice simptom. Aceasta situatie este numita bacteriurie asimptomatica. Aceasta se regaseste in cateva situatii, cum ar fi in timpul sarcinii sau inaintea interventiei chirurgicale de tract urinar dar de obicei este neglijata daca nu apar simptome.

Alte cateva conditii severe, cum ar fi infectia vaginala sau iritarea

vezicii cauzeaza simptomatologie similara celei din ITU. Medicul evalueaza sanatatea persoanei daca are unul sau mai multe din aceste simptome urinare, atitudinea terapeutica ulterioara depinzand in mare masura de istoricul bolii si de modul cum va raspunde la tratamentul pentru ITU.

Mecanism fiziopatologic

Infectia tractului urinar (ITU), in mod normal apare cand bacteriile patrund prin uretra si ajung la nivelul tractului urinar, respectiv la vezica sau la rinichi.

Cand infectia bacteriana este prezenta (ITU), dar nu sunt prezente simptome, aceasta este numita bacteriurie asimptomatica. Acest tip de infectie afecteaza femeia gravida precum si adultii care necesita sonda pentru a urina. Bacteriuria asimptomatica poate duce la aparitia simptomelor, dar in multe cazuri nu sunt prezente simptome. La femeia gravida poate cauza nastere prematura si alte probleme daca nu este tratata.

In mod normal, ITU determina simptome urinare. In unele infectii moderate simptomele se mentin asa pentru cateva zile.

Majoritatea ITU se vindeca rapid cu tratament antibiotic la domiciliu. Timpul necesar pentru tratarea infectiei si necesitatea de a efectua analize suplimentare este in functie de localizarea infectiei (vezica sau rinichi), frecventa si gravitatea infectiei. Infectiile rinichiului si ITU care sunt complicate de alti factori necesita tratament mai mult timp.

Complicatiile ITU nu sunt o regula dar pot sa apara. Complicatiile serioase sunt afectarea permanenta a rinichiului, raspandirea infectiei (sepsis) care ameninta viata. Riscul este mai mare daca infectia nu este tratata sau daca infectia nu raspunde la antibiotice.

Desi este posibil sa avem o revenire a aceleiasi infectii, majoritatea infectiilor recurente sunt cauzate de o noua infectie. Aproximativ 20% pana la 30% dintre femei au infectii recurente. In timp ce la barbati reaparitia infectiei, in mod normal inseamna fie esecul tratamentului fie existenta unor probleme de afectare a tractului urinar (nu doar infectie), ITU la femeie rar pot fi severe.
26-05-2015

complicatiile infectiilor urinare

Complicatiile infectiei urinare apar in momentul in care infectia nu este tratata la timp sau medicamentele nu sunt adecvate. Infectiile urinare cronice pot duce la leziuni renale. Avansarea rapida a infectiilor de tract urinar poate duce la deshidratare, insuficienta renala, sepsis si chiar moarte. Femeile insarcinate, netratate pot dezvolta nastere prematura, copilul fiind sub greutatea normala.

Cauze

Bacteriile ce intra in uretra si ajung in tractul urinar reprezinta cauza infectiilor de tract urinar.

O alta sursa de infectie e reprezentata de bacteriile ce colonizeaza (ce traiesc) in intestinul gros si sunt prezente in scaun.

Raportul sexual favorizeaza introducerea bacteriilor in tractul urinar, in special la femei.

Cateterele (sondele), care sunt mici tuburi flexibile ce se introduc in vezica pentru a permite urinei sa curga, reprezinta surse comune de infectie bacteriana la persoanele spitalizate o lunga perioada de timp sau la cele care au aceste catetere permanent.

Ocazional bacteriile patrund din sange sau sistemul limfatic cauzand infectiile vezicii sau rinichiului.

Litiaza renala (piatra la rinichi), marirea prostatei la barbati sau alte probleme de structura (anomalii) ale tractului urinar pot contribui la ITU prin limitarea capacitatii organismului de a elimina urina.

Unele femei datorita structurii genetice sunt predispuse sa faca ITU repetate (infectii recurente).

Factori de risc

Factori de risc la femeie

Infectiile tractului urinar (ITU) sunt mai frecvente la femeile cu activitate sexuala.

Factorii care cresc riscul ca o femeie sa aiba ITU sunt:

- activitatea sexuala, in special in cazul femeilor care folosesc diafragma si substante spermicide; studiile arata ca o femeie poate sa faca de 3 ori mai frecvent ITU daca partenerul ei sexual foloseste un prezervativ cu spermicid

- graviditatea: femeia gravida prezinta riscul de a face bacteriurie asimptomatica precum si dezvoltarea unei infectii simptomatice; de asemenea este crescut si riscul de nastere prematura

- ITU anterioare

- folosirea de produse igienice ce contin deodorant

- consumul insuficient de lichide: consumul mare de lichide creste volumul de urina reducand bacteriile din tractul urinar si vezica

- lipsa estrogenilor permite dezvoltarea bacteriilor ce cauzeaza ITU, favorizand multiplicarea acestora mai rapid in vaginsi uretra; femeile aflate in perioada de premenopauza si cele aflate la menopauza, care nu iau estrogeni, au risc crescut pentru ITU.

Factori de risc la barbat

Factorii care cresc riscurile ITU la barbat sunt:

- afectiuni ale prostatei: barbatul devine predispus la ITU pe masura ce imbatraneste din cauza problemelor prostatei, cum ar fi marirea prostatei (hiperplazia benigna de prostata) si prostatitele

- necircumcizia penisului

- sexul anal

- sexul neprotejat cu o femeie cu infectie vaginala

- infectia HIV.

Cateodata barbatii fac infectii de tract urinar fara complicatii. Cel mai frecvent ITU la barbati sunt adesea legate deproblemele prostatei. Acestea le fac mai dificil de tratat. Prezenta unei prostate marite de volum care se intalneste frecvent la barbatii invarsta reduce posibilitatea organismului de a elimina urina. ITU repetate indica prezenta unor prostatite, epididimite sau prezenta altor probleme de tract urinar. Pentru mai multe informatii vezi articolul "Prostatita".

Factori de risc comuni (atat la femeie cat si la barbat)

Cativa factori se intalnesc atat la femei cat si la barbati. Acestia includ:

- purtatori de cateter urinar, cum adesea se intampla la adulti varstnici care sunt spitalizati pe termen lung sau traiesc in unitati de ingrijire

- sondarea creste de asemenea riscul pentru bacteriurie asimptomatica

- litiaza renala (piatra la rinichi) sau alta obstructie a tractului urinar: acestea pot bloca scurgerea urinei, crescand riscul de infectie bacteriana

- diabetul: persoanele care au diabet zaharat au risc crescut pentru ITU pentru ca sistemul lor imunitar este afectat; de asemenea glicemia crescuta mult timp altereaza sistemul de filtrare a rinichiului (nefropatie diabetica)

- probleme de structura ale tractului urinar; acestea pot fi prezente de la nastere sau sa apara mai tarziu in viata.
26-05-2015

Cauzele infectiilor urinare

Cea mai frecventa cauza a infectiei urinare o reprezinta infectarea cu Escherichia coli. Cu toate acestea, mai exista si alte bacterii ce pot provoca o infectie a tractului urinar (Klebsiella, Pseudomonas, Enterobacter, Proteus, Staphylococcus, Mycoplasma, Chlamydia, Neisseria) sau paraziti (Trichomonas, Schistosoma).

Care sunt factorii de risc pentru infectii urinare?

Printre factorii de risc ai infectiei urinare se numara:

– Pietre la rinichi;

– Conditii in care vezica nu se poate goli complet;

– Prostata marita poate incetini fluxul urinar sporind riscul de infectie;

– Anomalii congenitale (prezente la nastere) ale tractului urinar.

– Persoanele cu diabet au un risc mai mare de infectii urinare deoarece au sistemul imunitar scazut;

– Rata de infectii urinare creste odata cu varsta;

– Pentru multe femei, actul sexual poate declansa o infectie.

Cum poate fi diagnosticata infectia urinara?

Infectia urinara poate fi diagnosticata printr-o simpla mostra de urina ce va fi dusa si analizata in laborator. Acest test dureaza intre 24-48 de ore si cel mai probabil tratamentul va incepe mai devreme de venirea rezultatetor cu anumite medicamente ce vor reduce durerea abdominala si senzatia de usturime la nivelul uretrei.

Care este tratamentul pentru infectia urinara?

Tratamentul pentru infectie urinara ar trebui sa fie proiectat pentru fiecare persoana in parte. In general se bazeaza pe administrarea de antibiotice, in fuctie de localizarea infectiei la nivelul tractului urinar. Unii pacienti pot fi internati in spital deoarece infectia este intr-un stadiu avansat, in vreme ce alti pacienti vor avea nevoie de cateva antibiotice administrate pe cale orala.

Unele cercetari au evidentiat faptul ca vitamina C ajuta la reducerea bacteriilor din tractul urinar deoarece creste aciditatea urinii, iar ananasul are efect antiimflamator, deci acestea ar putea ajuta la prevenirea unei infectii.
26-05-2015

Ce este o infectie urinara?

Tractul urinar este format din rinichi, uretere, vezica urinara si uretra. O infectie urinara este o infectie provocata de agenti patogeni (bacterii, paraziti, fungi), acestia putandu-se localiza in oricare parte a tractului urinar. Mai pot fi intalniti urmatorii termeni: uretrita (infectie uretrala), cistita (infectie a vezicii urinare), pielonefrita (infectie a rinichilor).

Care sunt simptomele de infectie urinara?

Simptomele infectiei urinare pot varia in functie de varsta, sex si localizarea infectiei la nivelul tractului urinar.

Unele persoane nu prezinta simptome sau acestea pot deveni clare in 2-5 zile. Cel mai frecvent un prim semn de infectie urinara ar fi nevoia frecventa de a urina, insotita de durere sau arsuri la urinare. Daca urina are o culoare neobisnuita(spre rosu) se poate ca aceasta sa contina sange. De asemenea urina poate mirosi neplacut.

Femeile au de multe ori discomfort la nivelul abdomenului inferior si simt ca vezica este plina sau prezinta secretii vaginale anormale.

Infectiile uretrale prezinta de obicei durere sau discomfort la urinat pe cand infectiile vezicii urinare produc durere suprapubiana.

Infectiile urinare sunt mai frecvente la femei decat la barbati. Desi unele infectii trec neobservate, altele pot cauza probleme care variaza, pornind de la durere si arsura la urinat pana la distrugerea organelor. Unii cercetatori sustin ca infectiile urinare nu se transmit in timp ce altii contesta acest lucru.
26-05-2015

Cum se recolteaza urina pe 24 de ore?

Incepeti cu prima urina de dimineata. Nu retineti aceasta urina !

Notati ora inceperii si apoi colectati intr-un vas curat de 2- 3 litri toate emisiunile de urina pana la aceeasi ora a diminetii in ziua urmatoare, inclusiv. Omogenizati (prin agitare) urina recoltata; masurati /aproximati intreaga cantitate; retineti aproximativ 30-100 ml, in recipient de unica folosinta pentru urina. Proba se pastreaza la 2- 8°C in timpul colectarii si ulterior, pana se lucreaza efectiv. Specificati pe recipient cantitatea de urina aproximata de dumneavoastra in 24 ore.
07-03-2015

Ziua Mondiala a Rinichiului-12 Martie 2015

Marcata anual in cea de-a doua zi de joi a lunii martie, Ziua Mondiala a Rinichiului are ca scop atragerea atentiei asupra importantei sanatații rinichilor si reducerea frecventei si impactului afectiunilor renale si ale bolilor asociate in randul populatiei.

1 din 10 oameni sufera de o afectiune a rinichilor si anual milioane de oameni mor ca urmare a complicatiilor cauzate de boli de rinichi. Diagnosticata la timp, boala cronica de rinichi poate fi tratata, reducandu-se astfel riscul complicatiilor si numarul deceselor cauzate de acestea.

Ziua Mondiala a Rinchiului isi propune sa creasca gradul de constientizare a faptului ca boala de rinichi este una frecventa, extrem de periculoasa, dar tratabila daca este depistata la timp.

Rinichii tai sunt masura sanatatii tale!

Incepe ziua band un pahar cu apa! Apa protejeaza dar nu vindeca boala cronica de rinichi!

Ai grija de rinichii tai! Daca esti diabetic, hipertensiv, obez, dislipidemic, daca suferi de litiaza reno-vezicala, infectii urinare, adenom de prostata, boli cerebro-vasculare (accident vascular) sau boli ereditare renale (boala polichistica renala autozomal dominanta), vino sa consulti nefrologul.

In perioada 1-31 Martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, Clinica MEDSTAR 2000 impreuna cu Dr Sotila Gianina Gabriela, medic specialist nefrolog, demareaza o campanie de constientizare a bolii cronice de rinichi la persoanele cu risc crescut de a dezvolta afectiuni renale.

Astfel, in Clinica MEDSTAR 2000 se poate efectua un set specific de TESTE pentru evaluarea riscului de boala cronica de rinichi:

- Sumar urina si sediment urinar

- Creatinina serica

- Uree serica

- Acid uric seric

- Glicemie

- Colesterol

-Trigliceride

- Masurarea tensiunii arteriale

- EKG
07-03-2015

Conferinta de presa: Ziua Mondiala a Rinichiului

Ziua Mondiala a Rinchiului isi propune sa creasca gradul de constientizare a faptului ca boala de rinichi este una frecventa, extrem de periculoasa, dar tratabila daca este depistata la timp.

10 martie 2015 – Conferinta de presa Ziua Mondiala a Rinichiului

In data de 10 martie 2015, cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, Clinica MEDSTAR 2000 impreuna cu Dr Sotila Gianina Gabriela medic specialist nefrolog demareaza o campanie de constientizare a bolii cronice de rinichi la persoanele cu risc crescut de a dezvolta afectiuni renale.

Evenimentul se va desfasura sub forma de unei conferinte in cadrul carora se vor prezenta aspecte referitoare la motivele confruntarii cu o crestere a prevalentei tulburarilor cronice de rinichi, pe de o parte, si cu o tendinta de subdiagnosticare a acestora, pe de alta parte. Studii epidemiologice in diverse tari au estimat ca intre 9 si 14% din populatie sufera de boala cronica de rinichi. Situatia este similara si in România, unde prevalenta acesteia a fost raportata la 10-11%, adica in jur de 2 milioane de oameni. Trebuie subliniat insa ca nu toti acesti pacienti ajung in stadiul in care au nevoie de dializa. Dimpotriva, procentul celor care evolueaza catre acest stadiu este mic, sub 0,1%. În restul cazurilor fie evolutia bolii este stopata prin metode medicamentoase de tratament, fie survine decesul din cauza altor boli asociate, mai ales cardio-vasculare. Ca urmare, in tratament prin dializa se afla in jur de 10000 de persoane in Romania.

Clinica MEDSTAR 2000 participa la evaluarea riscului de boala cronica de rinichi cu un pachet de analize specifice afectiunilor renale (sumar urina si sediment urinar, creatinina serica, uree serica, acid uric seric, glicemie, colesterol, trigliceride), masurarea tensiunii arteriale si electrocardiograma.

Locatia evenimentului: sala de conferinte Clinica MEDSTAR 2000 Str. Ion Lahovari nr 41, etaj.4

Deschiderea conferintei: 10 martie 2015, ora 11:00

Persoana contact:

Claudia Tutuianu

Telefon: 0736.661.127

E-mail: claudia@medstar2000.com
 
Programare