ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Laborator de analize Laborator de analize Constanta

Curiozitati despre functia rinichilor

Autor: Dr SOTILA GIANINA GABRIELA
Stiati ca:

... Rinichiul este locul de secretie a unor hormoni, (eritropioietina, renina, vitamina D activa), de degradare a unor hormoni polipeptidici sau locul unde actioneaza hormonii secretati in alte organe. Din acest motiv RINICHIUL are un important rol endocrin

.... Renina intervine in procesul de formare a angiotensinei II (cel mai puternic vasoconstrictor din organism)

... Eritropoietina stimuleaza formarea de globule rosii, de aceea in boala cronica de rinichi moderata-severa apare ca o complicatie anemia secundara renala

... Medulina are actiune antihipertensiva-scade presiunea arteriala

... Bradikininele (plasmakine ) au rol in producerea unei vasodilatatii locale si cresterea permeabilitatii capilare-datorita lor, in timpul efortului fizic, febrei, in urina apar proteine

... Bolile rinichilor care pot evolua către insuficienţa renală sunt numeroase şi au cauze extrem de diverse, unele cunoscute, iar altele mai puţin clare.

... Ştiaţi că o persoană îşi poate pierde până la 90% din funcţia renală înainte ca primele simptome care indică boala cronică de rinichi să apară?

... Cele mai frecvente boli ale rinichiului sunt: complicaţiile renale ale diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale, bolilor vasculare aterosclerotice, ale unor boli imunologice precum lupusul eritematos sistemic sau vasculitele, precum şi boli primitive ale rinichilor (glomerulonefrite, boli de rinichi toxice sau metabolice, pielonefrite cronice, boli ereditare precum polichistoza renală).

... Bolile de rinichi secundare şi primitive enumerate mai sus, care au potenţial de a evolua către pierderea funcţiilor rinichilor, sunt înglobate sub termenul generic de Boală cronică de rinichi.

... Studii epidemiologice în diverse tări au estimat că între 9 şi 14% din populaţie suferă de Boală cronică de rinichi. Situaţia este similară şi în România, unde prevalenţa acesteia a fost raportată la 10-11%, adică în jur de 2 milioane de oameni.

... Trebuie subliniat însă că nu toţi aceşti pacienti ajung în stadiul în care au nevoie de dializă. Dimpotrivă, procentul celor care evoluează către acest stadiu este mic, sub 0,1%. În restul cazurilor fie evoluţia bolii este stopată prin metode medicamentoase de tratament, fie survine decesul din cauza altor boli asociate, mai ales cardio-vasculare. Ca urmare, în tratament prin dializă se află în jur de 10000 de persoane în România.

... Este posibil ca o persoana sa traiasca cu un singur rinichi si chiar sa isi doneze unul din rinichi in timpul vietii

... Atunci cand nici unul dintre rinichi nu mai functioneaza corect, se utilizeaza doua metode de epurare a organismului: dializa peritoneala si hemodializa (un aparat preia functia rinichiului, de filtrare a sangelui de toxine)

... Costurile tratamentului prin dializă sunt foarte mari şi cu toate că nu sunt resimţite direct de bolnav deoarece sunt integral acoperite prin programul naţional de supleere a funcţiilor rinichiului, ele sunt un factor de suprasolicitare a sistemului de asigurări de sănătate. Situaţie care este oriunde în lume, nu doar la noi.
 
Programare