ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Laborator de analize Laborator de analize Constanta

Prevenirea bolii cronice de rinichi

Autor: Dr SOTILA GIANINA GABRIELA
12 Martie 2015- Ziua Mondiala a Rinichiului

Rinichii indeplinesc functia importanta de a filtra reziduurile si fluidele in exces din sange, care sunt apoi excretate prin urina. Atunci cand functia renala ajunge sa fie deficitara, cantitati importante de fluide, electroliti si deseuri se acumuleaza in organism.

In primele stadii ale bolii cronice de rinichi, semnele si simptomele sunt insesizabile. Insuficienta renala prezinta manifestari clinice cand functia renala este aproape pierduta, in aproximativ 90% din cazuri.

Printre bolile si conditiile medicale care pot cauza boala cronica de rinichi se numara:

- diabetul de tip 1 si 2;
- hipertensiunea arteriala;
- glomerulonefrita(boli primitive renale)
- nefrita interstitiala;
- boala renala polichistica;
- obstructia prelungita a tractului urinar (cauzata de prostata marita, pietrele la rinichi sau unele tipuri de cancer);
- refluxul vezico-uretral;
- pielonefrita (infectiile renale recurente)
- boli imunologice (lupus eritematos sistemic, vasculite)

Factorii de risc care cresc susceptibilitatea la insuficienta renala cronica sunt

- diabetul;
- presiunea arteriala crescuta;
- afectiunile cardiace;
- fumatul;
- obezitatea;
- nivelul ridicat de colesterol;
- ereditatea;
- varsta de peste 65 de ani.

Prevenirea insuficientei renale

Cheia prevenirii sau a opririi din evolutie a bolii cronice de rinichi consta in depistarea timpurie a disfunctionalitatii renale si interventia agresiva de specialitate, astfel incat sa se incetineasca progresia bolii.

Intrucat diabetul si hipertensiunea arteriala sunt responsabile cu doua treimi din cazurile de insuficienta renala cronica, urmarea unui tratament corespunzator pentru controlul acestor afectiuni inseamna totodata si un risc diminuat de degenerare a functiei renale. Chiar daca nu vi s-a stabilit pana acum un astfel de diagnostic, solicitati la urmatorul consult medical de rutina urmatoarele analize:

- Creatinina serica, ureea serica, acid uric seric. Cand rinichii nu functioneaza corect, nivelul creatininei creste.
- Urocultura.
- Sumar urina cu sediment urinar ce ofera informatii despre nivelul proteinei, glucozei si sangelui in urina.
- Control al tensiunii arteriale.
- Test de verificare a glicemiei in sange-glicemie

Reguli de schimbare a stilului de viata

Alegerile alimentare nesanatoase, obezitatea si fumatul sunt asociate cu un risc semnificativ crescut de instalare a bolilor de rinichi. Spre deosebire de predispozitia genetica, dieta, viciile si supraponderalitatea sunt factori de risc ce pot fi controlati, pentru prevenirea degenerarii functiei renale. In acest sens, specialistii va recomanda sa:

- Reduceti aportul zilnic de sodiu.

- Evitati sa consumati frecvent carne rosie (dietele bogate in proteine animale pot fi nocive pentru rinichi).
- Nu consumati sucuri acidulate. Multe dintre aceste bauturi au in compozitie aditivi de fosfor, care
afecteaza sanatatea rinichilor.

- Renuntati la alimentele procesate. Chipsurile de cartofi, biscuitii, cremele de branza, semipreparatele si mezelurile sunt exemple de alimente bogate in aditivi de fosfor si sare, cu potential distructiv pentru functia renala.

- Reduceti aportul de zahar. Abuzul de dulciuri creste riscul de instalare a diabetului si a obezitatii, ambele asociate cu bolile renale.

- Consumati alcool cu moderatie. Consumul excesiv de bauturi alcoolice are efecte negative importante asupra sanatatii rinichilor si asupra rolului acestora de a mentine nivelul optim de fluide, electroliti si echilibrul acido-bazic.

- Analizati cu atentie efectele secundare ale medicamentelor. Aspirina, ibuprofenul sau acetaminofenul pot cauza disfunctionalitati renale cand sunt administrate incorect sau fara recomandarea medicului specialist.

- Va mentineti greutatea sub control. Faceti miscare cel putin 30 de minute in fiecare zi si scapati de excesul ponderal, daca acesta exista.

- Renuntati la fumat.

Prevenirea bolii cronice de rinichi in diabet

O complicatie posibila si foarte periculoasa a diabetului este insuficienta renala cronica. Intrucat rinichii sunt cei care filtreaza reziduurile din sange, iar diabetul se manifesta printr-o cantitate prea mare de glucoza in sange, functia renala este suprasolicitata. In cele din urma, rinichii ajung sa nu isi mai poata indeplini rolul esential pentru supravietuire. Vasele capilare devin mai poroase si incep sa scape din reziduuri, iar proteinele care nu ar trebui sa fie filtrate in mod normal, ajung in urina.

Hipertensiunea arteriala afecteaza vasele de sange de la nivelul intregului organism, inclusiv pe cele care alimenteaza rinichii. Astfel, tratarea tensiunii arteriale crescute, ce implica renuntarea la fumat, urmarea unui regim alimentar dietetic si miscarea regulata, este esentiala pentru menajarea functiei renale.

Pacientii cu diabet si hipertensiune arteriala ar trebui sa efectueze cel putin 3 controale nefrologice pe an, pentru a-si monitoriza nivelul proteinelor din urina (microalbuminuria) si pe cel al creatininei din sange

Respectati intocmai recomandarile medicului cu privire la mentinerea indicelui glicemic sub control prin dieta, sport sau administrarea insulinei sau a altor medicamente. Verificati-va regulat nivelul glicemiei!

Mergeti imediat la medicul nefrolog la primul semn de infectie a rinichilor sau a vezicii urinare, precum senzatiile de arsura sau durere la urinat, urina tulbure sau rosiatica, durerile lombare sau eliminarea de calculi reno vezicali.

Pentru protectia rinichilor urmați cele 10 reguli de aur:

1. Incepeti ziua band un pahar cu apa. Consumați o cantitate suficientă de apă pe [parcursul zilei individualizata in functie de patologia persoanei respective
2. Eliminați sedentarismul! Adoptați un stil de viaţă activ.
3. Păstrați-vă nivelul glicemiei limite normale.
4. . Păstrați-vă nivelul colesterolului si trigliceridelor in limite normale.
5. Păstraț i-vă valorile tensiunii arteriale de 12/8.
6. Adoptați o alimentaţie echilibrată, fără alimente procesate.
7. Menţineți-vă o greutate corporală normală.
8. Nu fumați.
9. Reduceți pe cât posibil consumul de sare.
10. Nu va neglijati infectiile urinare, litiaza renala precum si adenomul de prostata

Reguli de preventie a bolii cronice de rinichi

• În tratamentul profilactic al insuficientei renale cronice se recomandă evitarea infecţiilor sau, în caz contrar, tratarea lor imediată şi corectă, precum şi depistarea cât mai repede posibil a afecţiunilor renale.

• În tratamentul curativ al insuficientei renale cronice, repausul este foarte important, variind de la cel parţial (12-14 ore pe zi) la cel total.

• Dată fiind natura bolii, trebuie acordată o atenţie specială toaletei bolnavului: igiena gurii şi a întregului corp.

• Este foarte important să nu luaţi niciun medicament sau supliment fără recomandarea medicului specialist-majoritatea sunt contraindicate în caz de insuficienţă renală.

• Evitaţi alimentele bogate în fosfor, cum ar fi derivatele lactate, sparanghelul, porumbul, mazărea, fasolea, peştele, organele animale, nucile, alunele, germenii de grâu, produsele din făină integrală, taratele.

• În egală măsură, suferindul de insuficienţa renală trebuie să aibă o dietă săracă în proteine.

• Dacă suferiţi de insuficienţă renală, este foarte probabil să fiţi şi anemic. Anemia se poate regla prin aport de fier, acid folic şi vitaminele B6 şi B12., precum si injectii cu Eritropoietina

• Evitaţi produsele cu un conţinut ridicat de sodiu: brânză sărată, pastramă, conservele în saramură, măslinele, seminţele, supele instant, mezelurile, cârnaţii, micii, chili, aromele pentru grătar, chips-urile, biscuiţii săraţi, sosurile, grătarele, fast-food-urile.

• Sărea de bucătărie trebuie înlocuită cu arome şi condimente.

• Alimentele congelate şi conservele este bine să fie excluse din alimentaţie, din cauza conţinutului de sare ridicat.

• Insuficienţa renală împiedică eliminarea potasiului din organism. Din această cauza trebuie evitate alimentele bogate în potasiu cum sunt: piersicile, bananele, pepenele galben, portocalele, prunele, stafidele şi alte fructe uscate, broccoli, andivele, ciupercile, roşiile, cartofii, cafeaua, ciocolată, ceaiul, nucă de cocoş şi nucile.

• Dieta unei persoane care suferă de insuficienţa renală trebuie să conţină mai degrabă alimente sărace în potasiu, spre exemplu: merele, vişinele, fructele de pădure, căpşunile, strugurii, mandarinele, perele, pepenele roşu, ananasul, morcovii, castraveţii, ceapa, patrunjelul, ridichi si salata.
 
Programare