ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Nefrologie Nefrologie Constanta

10 reguli pentru protectia rinichilor

Autor: Dr SOTILA GIANINA GABRIELA
Boala cronică de rinichi poate fi prevenită prin practicarea unui sport sau a mişcării, menţinerea sub control a nivelului de zahăr din sânge, monitorizarea tensiunii arteriale, însuşirea unei alimentaţii sănătoase şi menţinerea sub control a greutăţii corporale, consumul corespunzător de lichide, evitarea fumatului şi nu în ultimul rând, controlul medical specific al rinichilor.

Sportul moderat şi dieta echilibrată pot îmbunătăţi substanţial calitatea vieţii celor cu boli cronice ale rinichilor. La ora actuală, 60 de milioane de persoane din întreaga lume suferă din cauza acestei probleme. Statisticile medicale autohtone arata ca aproximativ doua milioane de romani sufera de o boala cronica de rinichi si ca, anual, numarul cazurilor creste cu pana la 10%. Ingrijirea medicala de specialitate si interventia in timp util previn necesitatea dializei si a transplantului de rinichi.

O dietă bogată în fructe şi legume, precum şi controlul regulat al presiunii arteriale pot îmbunătăţii semnificativ calitatea vieţii persoanelor suferind de afecţiuni renale.

Potrivit studiilor lansate recent de către Societatea Americană de Nefrologie, viaţa bolnavilor de rinichi poate fi ameliorată considerabil cu ajutorul unor obiceiuri simple.

Aveți grijă de sănătatea rinichilor!

Aveţi tensiunea arterială crescută?
Suferiţi de diabet?
Sunteţi supraponderal?
Sunteţi fumător?
Aveţi peste 50 de ani?
Aveţi în familie cazuri de boli de rinichi?
Dacă răspunsul dvs este DA la una dintre întrebările de mai sus, nu omiteţi să verificaţi „sănătatea” rinichilor dumneavoastră efectuând un examen de urină sau determinându-vă creatina serică!


Un obicei japonez valoros spune sa bei in fiecare dimineata, imediat dupa trezire, un pahar cu apa. Uimitor a fost insa ca mai tarziu cercetatorii au descoperit ca acest obicei este un real tratament pentru multe boli. Anul acesta, mejajul transmis de Societatea Internationala de Nefrologie cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului este: Incepeti ziua band un pahar cu apa si oferitile si celor din jur un pahar cu apa!


Pentru protectia rinichilor urmați cele 10 reguli de aur:

1. Incepeti ziua band un pahar cu apa. Consumați o cantitate suficientă de apă pe parcursul zilei individualizata in functie de patologia persoanei respective
2. Eliminați sedentarismul! Adoptați un stil de viaţă activ.
3. Păstrați-vă nivelul glicemiei în limite normale.
4. Păstrați-vă nivelultrigliceridelor şi al colesterolului in limite normale
5. Păstrați-vă valorile tensiunii arteriale de 12/8.
6. Adoptați o alimentaţie echilibrată, fără alimente procesate.
7. Menţineți-vă o greutate corporală normală.
8. Nu fumați.
9. Reduceți pe cât posibil consumul de sare.
10. Nu va neglijati infectiile urinare, litiaza renala precum si adenomul de prostata
 
Programare