Cancerul de piele se poate dezvolta chiar și pe pielea care arată normal

©

Autor:

Cancerul de piele se poate dezvolta chiar și pe pielea care arată normal
Universitatea din Queensland a realizat un studiu care dezvăluie că chiar și pielea aparent fără cusur poate găzdui mutații ADN rezultate din daunele solare, care au potențialul de a declanșa cancerul.
Cercetătorii de la Centrul de Cercetare în Dermatologie a Institutului Frazer au examinat corelația dintre numărul de mutații prezente în pielea „cu aspect normal” și apariția cancerelor de piele anterioare la indivizi. Studiul a comparat două grupuri de persoane de aceeași vârstă și sex, unul cu antecedente de numeroase cancere de piele și celălalt cu puține cazuri sau deloc de cancer de piele în ultimii cinci ani. Rezultatele au demonstrat o diferență semnificativă de 45% între grupuri, indivizii care au suferit mai multe cancere de piele prezentând un număr mai mare de mutații, în special pe antebrațe.

Se estimează că aproximativ două treimi dintre australieni vor dezvolta cancer de piele la un moment dat în viața lor, iar Queensland are cea mai mare incidență a cancerelor de piele comune la nivel mondial, inclusiv carcinoame bazocelulare și scuamoase.

Autorul principal al studiului, profesorul Kiarash Khosrotehrani, a sugerat că descoperirile explică parțial de ce persoanele cu cancer de piele au un risc crescut de a dezvolta alte tipuri de cancer în aceeași zonă a corpului în viitor. În plus, reducerea nivelurilor de mutații în pielea cu aspect sănătos ar putea reduce riscul de a dezvolta noi cancere de piele.

Cercetătorii au descoperit că tratamentele cu laser și dermoabraziunea ar putea elimina mutațiile pielii și pot scădea probabilitatea de cancer de piele, dar implementarea acestor abordări la scară largă este o provocare administrativă și monetară. Prin urmare, sunt necesare terapii alternative. Următoarea etapă a cercetării își propune să exploreze tratamente capabile să reducă povara mutațiilor pielii.

sursa: News Medical

Data actualizare: 11-05-2023 | creare: 11-05-2023 | Vizite: 177
Bibliografie
'Normal looking' skin may still carry sun-damaged DNA mutations that can trigger cancer, link: https://www.news-medical.net/news/20230510/Normal-looking-skin-may-still-carry-sun-damaged-DNA-mutations-that-can-trigger-cancer.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Înălțimea influențează riscul de boli cardiovasculare, diabet și cancer
  • Cum ne protejăm de cancerul de piele?
  • Femeile care lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână pot avea un risc crescut de cancer și boli cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum