Cancerul de piele - Carcinomul bazocelular

09-04-2017
Dr. Bejinariu Catalin
Chirurgie plastica - microchirurgie reconstructiva, Bucuresti
Dr. Bejinariu Catalin
Am creat acest topic de conversatie pentru a veni in ajutorul pacientilor care se confrunta cu aceasta boala si care doresc sa stie toata informatiile cu privire la diagnostic, evolutie si tratament.

Va invit sa imi adresati intrebarile dumneavoastra cu privire la carcinomul bazocelular si cancerul de piele, asigurandu-va ca voi face tot posibilul sa va raspund in cel mai scurt timp posibil.

Generalitati

CANCERUL DE PIELE se dezvolta sub numeroase forme, carcinomul bazocelular fiind una dintre acestea. Prin dezvoltarea locala rapida si capacitatea de a invada structurile anatomice invecinate carcinomul bazocelular reprezinta o reala problema de sanatate ce impune diagnosticare precoce si tratament chirurgical adecvat.

RISCUL de a dezvolta CBC este crescut la persoanele ce isi desfasoara activitatea in spatii deschise, cu expunere prelungita la radiatii ultraviolete. Expunerea prelungita la lumina solara determina aparitia unor modificari structurale complexe la nivelul celulelor pielii expuse : fata, umeri si maini. Cu toate ca in literatura de specialitate CBC este descris cu precadere in cazul pacientilor varstnici, studiile recente arata ca incidenta acestuia a crescut ingrijorator si in cazul pacientilor mai tineri.

Diagnostic

DIAGNOSTICUL carcinomului bazocelular consta in recoltarea unui fragment tumoral (biopsie) si analizarea acestuia la microscop in cadrul Laboratorului de Anatomie Patologica pentru determinarea tipului celular tumoral.

Tratament

TRATAMENTUL acestei afectiuni consta in excizia formatiunii tumorale respectand marginile de siguranta oncologica, chirurgul plastician acordand o atentie deosebita exciziei (indepartarii) tumorii precum si a unui halou de tesut sanatos peritumoral (piele sanatoasa din imediata vecinatate a tumorii) pentru evitarea recidivei locale precum si abordarea unei tehnici chirurgicale atraumatice in vedere obtinerii unei cicatrici postoperatorii de mici dimensiuni.

Cicatricea postoperatorie

CICATRICEA POSTOPERATORIE variaza in dimensiuni in functie de: dimensiunile formatiunii tumorale ( tumorile de mari dimensiuni asociindu-se cu cicatrici semnificative), terenul local al pacientului, precum si de abilitatile chirurgului de alegerea a protocolului terapeutic optim.

Va invit sa imi adresati intrebarile dumneavoastra cu privire la carcinomul bazocelular si cancerul de piele, asigurandu-va ca voi face tot posibilul sa va raspund in cel mai scurt timp posibil.

---------------------------
Carcinomul bazocelular este adesea neglijat, din cauza evolutiei lente si trenante. Recomand tuturor persoanelor de fiecare data, sa se adreseze medicului daca observa o modificare de forma, contur, culoare sau aspect al unei alunite.

Solutia terapeutica este forte simpla daca formatiunea tumorala este identificata in stadii incipiente.

Daca timpul nu va permite sa ajungeti la medic exista posibilitatea efectuarii unei consultatii online, care preupune trimiterea unei fotografii cu leziunea catre medicul specialist, urmand ca in cel mai scurt timp cu putinta sa primiti recomandarile necesare.

Desi ofer acest serviciu prin siteurile mele, recomand tuturor pacientilor sa isi faca timp pentru propria sanatate, deoarece nu de putine ori m-am aflat in fata unor cazuri extrem de grave pentru rezolvarea carora am fost nevoit sa apelez la cele mai complexe metode reconstructive.
5 comentarii
0
15-06-2017, ora 16:15
dennys_al
Nu este medic/terapeut
dennys_al
Mama mea a fost diagnosticata in felul urmator:

Carcinom bazocelular tip solid cu arii adenoide, ulcerat, invaziv in dermul reticular. Cod ICD-O:8097/3
Pe sectiunile examinate nu se identifica invazie perineurala sau perivasculara.
Stadializare pTNM: pT1Nx. Rezectie integrala.

In afara de interventia chirurgicala mai este nevoie de vreun tratament ?

Sunt necesare alte analize?


Multumesc anticipat
0
15-06-2017, ora 18:36
Dr. Bejinariu Catalin
Chirurgie plastica - microchirurgie reconstructiva, Bucuresti
Dr. Bejinariu Catalin
Buna ziua,

Din fericire carcinomul bazocelular este cea mai usoara forma de cancer de piele. Excizia (scoaterea) integrala cu margini de rezectie libere este garantul unei bune evolutii ulterioare.

Este esential insa sa mentineti legatura cu medicul care a facut excizia si sa va prezentati regulat la control.

Eu imi reevaluez pacientii ( in astfel de situatii) la 30 de zile si ulterior la 3, 6, 12 luni, iar apoi anual pana la 3 ani.
0
15-06-2017, ora 19:41
dennys_al
Nu este medic/terapeut
dennys_al
Multumesc foarte mult pentru raspuns.
0
16-11-2018, ora 18:01
Dori02
Nu este medic/terapeut
Dori02
Buna ziua! V-as ruga mult daca ma puteti ajuta cu o interpretare la un rezulatat biopsic.
Fragment tegument elipsoid cu lungimea de 0.7/0.6/0.2 cm, la nivel polar prezinta arie de culoare bruna neregulata cu diametru de 0.3 cm.
Fragment cutanat prezinta proliferare tumoala de 5 mm diametrul maxim, constituita din cellule de talie mica, cu citoplasma redusa, bazofila cu palisadare periferica ce formeaza insule, focal atasate de epiteliu.Limita lateral cea mai apropiata 1 mm, limita profuna si polara <0.5mm.
Diagnostic: Aspecte histopatologice compatibile cu o formatiune de tip carcinom bazocelular non-ulcerat.
Am primit acest rezultat in urma unei biops pt o alunita ce imi aparuse pe nas si e care am scos-o chirurgical.Multumesc frumos!Sunt foarte speriata si nu inteleg termenul de copatibil..adica e posibil ca rezultatul sa nu fie sigur asta?
0
29-11-2022, ora 17:54
Mihaela Alexandru
Nu este medic/terapeut
Mihaela Alexandru
Bună ziua!A rămas cicatrice vizibila atunci?
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum ne protejăm de cancerul de piele?
  • Solarul și cancerul de piele
  • Un nou medicament ar putea reduce răspândirea melanomului cu până la 90%
  • Povara globală a bolilor dermatologice: acnee vs. cancer de piele
  • Microbiomul cutanat ar putea fi cheia prevenirii cancerului de piele
  • Produs pentru diagnosticarea melanomului fără biopsie
  • Microdispozitiv pentru biopsii cutanate fără cicatrici
  •