Cand Dumnezeu te ajuta sa slabesti

Data publicării: 06-06-2007

Si daca cheia unui regim reusit s-ar afla in Biblie? In Statele Unite ale Americii, aceasta este o credinta din ce in ce mai raspandita, scrie Neel Chrillesen in cotidianul francez Le Figaro.
    Sa citesti Biblia si sa slabesti... A fost nevoie de 2 000 de ani pentru ca lumea sa se gandeasca la aceasta, dar, astazi, ideea face din ce in ce mai multi adepti. In Statele Unite, leaganul acestui regim new age, librariile sunt pline de titluri precum ""Moise nu era gras"", ""Regimul Aleluia"", ""Ce ar manca Iisus?"", ""Regimul Creatorului"" sau ""Trupul, potrivit lui Dumnezeu"". Majoritatea devin rapid bestselleruri. Iar traducatorii lor se pregatesc sa inunde Batranul Continent.
    Numai ""regimul Aleluia"" a fost deja urmat de 2 milioane de adepti, dintre care multi se inghesuie sa isi posteze marturiile pe site-ul Internet al initiatorului sau, George Malkmus. ""Este o luna de cand mananc asa cum doreste Dumnezeu. Am slabit cu 17 kilograme, nu mai am dureri articulare si nu mai am nevoie de medicamente.""
    Pentru a acredita legenda sa de ""vindecator"", trimis al lui Dumnezeu, Malkmus isi istoriseste bucuros miraculoasa poveste personala. Fost muncitor la caile ferate, devenit predicator baptist, el ar fi supravietuit unui cancer de colon gratie unei alimentatii ""spirituale""... Regimul lui, denumit ""Aleluia"", se numara, astazi, printre cele mai restrictive diete biblice. Acesta, bazat exclusiv pe capitolul I, versetul 29 din Geneza - ""Iar Dumnezeu a zis: "Iata, v-am dat toate plantele purtatoare de seminte, aflate pe fata intregului pamant, si toti pomii in care exista fructe ce poarta seminte; aceasta va va fi hrana""" -, interzice orice produs animal /cu exceptia mierii/ si nu admite decat fructele, legumele, anumite cereale, cu conditia ca ele sa fie crude in proportie de 85 la suta. Caci, potrivit lui Malkmus, daca Adam a trait 930 de ani, fiul sau, Seth, 912 ani, Enoh - fiul lui Seth - 905 ani..., a fost tocmai pentru ca alimentatia lor a fost cruda. Dupa Potop, totul s-a stricat. Omul a inceput sa isi prelucreze termic alimentele si sa manance carne. Consecinta a fost ca varsta medie a scazut, mai intai, la 110 ani, dupa care s-a redus necontenit.

    ""Da"" rugaciunii, ""nu"" tentatiei
    Jordan Rubin, autorul ""Regimului Creatorului"", nu adera la aceasta teorie. Fiind evreu mesianic, el s-a inspirat dintr-o alta parte a Vechiului Testament /Cartea Leviticului/ pentru a alcatui un program nutritional, gratie caruia - spune el - ar fi invins boala Crohn /caracterizata prin prezenta unei inflamatii cronice in aparatul digestiv/. Desi predica, de asemenea, fructele, legumele si cerealele bio, regimul lui permite si unele carnuri si pesti, precum si produse lactate, care trebuie, totusi, sa ramana crude si nepasteurizate.
    In sine, aderarea la un regim bogat in vitamine si in fibre, lipsit de produse prelucrate, de aditivi si de grasimi saturate nu este condamnabila in plan nutritional. Asociatia Americana de Dietetica se delimiteaza, insa, de aceste metode. Potrivit acesteia, chiar si cele mai populare dintre ele ""mascheza, uneori, stiinta in spatele ideologiei"" si pot duce la grave carente pe termen lung. Stephen Barrett, un psihiatru aflat la conducerea asociatiei Quackwatch /care denunta fraudele medicale/, este de acord cu aceasta. El avertizeaza si impotriva recurgerii la aceste programe in scopuri terapeutice /""regimul Aleluia"" pretinde ca trateaza circa 100 de patologii/. Dar spune ca, intr-o societate afectata de flagelul obezitatii, intelege entuziasmul. ""Fara indoiala, unele persoane vor urma mai bucuros un regim dictat de cineva care le impartaseste credinta. Au mai multa incredere, se angajeaza mai mult.""
    Cu atat mai mult cu cat, potrivit unui studiu efectuat - in 1998 - de sociologul Kenneth Ferraro, americanii practicanti prezinta o rata mai ridicata a excesului ponderal comparativ cu cei care nu cred in Dumnezeu. Si aceasta, dintotdeauna. Lucrul acesta ar explica aparitia, in 1957, a primului manual de regim spiritual, ""Rugati-va pentru a slabi"", scris de Charlie Shedd, un pastor presbiterian. Astazi, Gwen Shamblin, o nutritionista fundamentalista aflata in fruntea miscarii Weigh Down, propune acelasi lucru. Ea revendica chiar un milion de adepti in 70 de tari si a lansat, de curand, un program destinat copiilor: ""Ultimul Exod"".  Regimul ei, bazat pe lupta impotriva ""dependentei emotionale fata de hrana"", propune citirea Bibliei, ""ingenuncherea si rugaciunea"", in locul compensarii prin hrana a nevoii de consolare.
    Succesul tuturor acestor regimuri se bazeaza - in mare parte - pe efectul de grup. Creatorii lor strabat continentele pentru a propovadui Cuvantul bun impotriva kilogramelor. Ei formeaza ""pastori ai sanatatii"" care sa preia stafeta de la ei si creeaza grupuri de sprijin. In fiecare saptamana, de exemplu, programul ""First Place"" /Primul loc/, care consta intr-o alimentatie de tip mediteraneean cuplata cu lectura si memorarea unor pasaje din Biblie, isi reuneste adeptii in 12 000 de grupuri de lucru pe tot cuprinsul lumii. ""Acolo, invatam sa ne hranim in spiritul lui Dumnezeu, in loc sa ne indopam cu mancare"", explica Ann, o canadianca ce a slabit cu 14 kilograme in trei luni. ""Motivatia noastra este Dumnezeu. Nu trebuie sa Il dezamagim.""
    ""Trupul se bucura de o imagine pozitiva"". Asa este intitulat interviul /alaturat articolului din ziarul parizian/ acordat de Vassilis Saroglou, profesor de psihologie la Universitatea Catolica din Louvain /Belgia/ si directorul Centrului de Psihologia Religiei /de pe langa aceasta institutie/, in care acesta constata o revalorizare a trupului de catre religie.
    Iata cum explica el motivatia aparitiei regimurilor ""biblice"": ""Alimentatia si interdictiile ei au fost - intotdeauna - prezente in religie. Indeosebi postul, caci trupul trebuia sa sufere. Ceea ce este nou, este faptul ca, in societatile noastre - din ce in ce mai pagane -, oamenii trebuie sa se conformeze la niste norme religioase pentru a legitima o imagine mai pozitiva despre trup.""
    Vassilis Saroglou este de acord ca religia urmeaza si ea miscarea. ""Trupul se bucura de o imagine mult mai pozitiva. Apar noi mesaje, precum "trupul dv. este templul lui Dumnezeu", in conditiile in care, pana acum, spiritul prima asupra trupului, considerat impur.""
    Intrebat de ce sunt aceste regimuri atat de populare in Statele Unite, directorul Centrului de Psihologia Religiei a spus: ""Poate pentru ca, acolo, stima de sine ca ideal este mult mai puternica decat in Europa. Aprecierea de sine si aprecierea a ceea ce ai este o valoare forte in Statele Unite. In fine, supunerea fata de autoritate - inclusiv divina - este mai accentuata acolo.""
Sursa: Rompres, 06-06-2007, Vizualizari 2544
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.