Care este cea mai potrivită vârstă pentru a avea un copil?

©

Autor:

Care este cea mai potrivită vârstă pentru a avea un copil?

Aducerea pe lume a unui copil reprezintă un moment extrem de important din viața unei femei, dar și începerea unei noi etape a vieții. Odată cu nașterea copilului, atât mama, cât și tatăl, vor avea o mai mare responsabilitate, participarea acestora la creșterea și dezvoltarea copilului fiind vitală. Tocmai din acest motiv, decizia de a avea un copil trebuie să fie luată de către ambii parteneri, la momentul la care ambii se simt pregătiți pentru a face acest pas. În ciuda faptului că există o tendință de a descuraja fertilitatea în cuplu, majoritatea studiilor științifice confirmă faptul că prin amânarea sarcinii cresc riscurile de apariție a complicaților. (1) (2)

Există într-adevăr o vârstă sau un moment ideal pentru a rămâne gravidă?

Din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere biologic, în mod cert răspunsul este unul pozitiv. Vârsta este extrem de importantă, deoarece momentul de vârf al fertilității este atins între 20 și 25 de ani. De asemenea, la femeile tinere riscul de apariție al complicațiilor pe parcursul sarcinii sunt mult mai mici. Odată cu înaintarea în vârstă, șansele ca o femeie să devină gravidă încep să scadă, iar riscurile asociate sarcinii să crească. Există însă multiple alte perspective din care poate fi privită situația, lipsa stabilității financiare a familiei reprezentând în unele situații principalul motiv pentru care cuplul decide să întârzie momentul în care vor deveni părinți. (3) (4) (5)

Care sunt lucrurile de care să țineți cont, înainte de a vă decide că este momentul să deveniți părinți?

O serie de factori influențează creșterea și dezvoltarea unui copil. Factorul familial, cât și factorii de dinainte de naștere joacă un rol extrem de important. Viitorii părinți trebuie să se asigure de faptul că sunt pregătiți din punct de vedere psihic, dar și din punct de vedere material, pentru venirea pe lume a unui copil. Acest lucru nu înseamnă că părinții trebuie să aibă o situație financiară de invidiat, ci doar că este necesar să existe o stabilitate financiară, astfel încât copilul să nu aibă de suferit. Există o serie de avantaje și de dezavantaje pentru fiecare vârstă, motiv pentru care răspunsul la întrebarea din titlu poate să fie diferit pentru fiecare persoană. (6)

Sarcina la 20-25 de ani: avantaje și dezavantaje.

În această perioadă există cele mai mari șanse pentru ca o femeie sănătoasă să devină mamă, numărul de foliculi primordiali fiind unul crescut. În fiecare lună acești foliculi ajung la maturație și sunt eliminați din ovarele femeii. În jurul vârstei de 40-50 de ani, ovarele sunt epuizate, iar ovulația nu mai are loc. Tocmai de aceea, cu cât sarcina este programată mai devreme, cu atât șansele unei femei de a rămâne gravidă sunt mai mari. (1) (3) (4) (5)

Riscul de a naște un copil cu o afecțiune severă sunt mult mai mici dacă nașterea are loc între 20 și 25 de ani. Vârsta maternă reprezintă, la momentul actual, unicul factor de risc cunoscut și confirmat de către studii pentru sindromul Down. Potrivit National Down Syndrome Society, prevalența sindromului Down crește odată cu înaintarea în vârsta a mamei, ajungând la o frecvență exprimată în procente de peste 3,5% pentru copiii concepuți de mame trecute de 45 de ani. În cazul mamelor cu vârste cuprinse între 20 și 25 de ani, riscurile estimate sunt mult mai mici, de sub 0,1%. (7) (8)

Din punct de vedere al istoricului medical, șansele ca o persoană tânără să se confrunte cu o afecțiune cronică sunt mult mai mici, devenind practic candidate ideale pentru o sarcină. De asemenea, rezistența musculară și osoasă sunt crescute, mamele fiind capabile să reziste mai ușor pe toată durata sarcinii. (1) (9)

Principalul dezavantaj este reprezentat de starea financiară, ce poate fi una precară, altele fiind de regulă cheltuielile obișnuite ale unei persoane la această vârstă. Numărul celor care au ales să devină mame înainte de 25 de ani a scăzut dramatic în ultima jumătate de secol, în timp ce numărul femeilor ce devin mame după 30 de ani de ani se află într-o creștere simțitoare. (2) (5) (4) (9)

Sarcina la 26-34 de ani: avantaje și dezavantaje.

Din punct de vedere financiar, cuplul nu ar mai trebui să întâmpine probleme, astfel că următorul pas în relația de cuplu este aducerea pe lume a unui copil. Riscurile ca acesta să se nască cu anumite deficiențe rămâne în continuare unul relativ mic, însă într-o ușoară creștere.

Relația de cuplu este mai stabilă, în timp ce cunoștințele acumulate sunt mai vaste, inclusiv în ceea ce privește modul de creșterea al unui copil. Partenerii sunt mai maturi și mai pregătiți din punct de vedere psihic pentru a crește și a asigura dezvoltarea propriului lor copil.

În ceea ce privește dezavantajele, se poate vorbi în mod aproape exclusiv despre fertilitatea în scădere. Șansele ca o femeie să devină gravidă scad treptat, ajungându-se de la un procentaj de 18% la 25 de ani, la 12% la vârsta de 35 de ani (procente după trei luni de încercări). Există o serie de alți factori care pot reduce fertilitatea și care sunt asociați mai degrabă unei vârste înaintate (fumatul pe perioade lungi, apariția unor afecțiuni cronice sau a unor boli grave, consumul de alcool, etc.). (1) (3) (9) (10)

Sarcina după 35 de ani: avantaje și dezavantaje.

Femeile trecute de 35 de ani și care își doresc să nască au mai multe dezavantaje decât avantaje. Stabilitatea financiară, cât și posibilitatea de a avea mult mai mult timp pentru familie reprezintă principalele avantaje.

Privit dintr-o altă perspectivă, trebuie spus că mai bine de o treime dintre femeile trecute de 40 de ani se luptă cu infertilitatea. Între 35 și 40 de ani șansele de a naște un copil perfect sănătos continuă să fie unele mari, însă cu fiecare an trecut, după vârsta de 35 de ani, se poate ajunge la situația în care o femeie să nu fie capabilă să nască, decât cu ajutorul unor tratament extrem de costisitoare. Riscul de a avea un copil cu deficiențe crește după vârsta de 36 de ani. (1) (2) (3) (4) (9)

Fertilitatea bărbatului, la fel de importantă

La fel ca și în cazul unei femei, bărbatul suferă modificări hormonale odată cu înaintarea în vârstă. Studiile au indicat faptul că cele mai elocvente modificări au loc după vârsta de 40 de ani. Nu doar că numărul de spermatozoizi va fi mult mai mic, dar pot exista și scăderi ale libidoului sexual sau anumite disfuncții sexuale. Aceleași studii scot în evidență și anumite afecțiuni pe care le dezvoltă cu precădere copiii nou-născuți ai unui tată trecut de 45 de ani, indiferent de vârsta mamei. Aceștia par a fi mai vulnerabili la probleme de ordin psihic, dificultăți de învățare și autism. (1) (3) (9)


Data actualizare: 01-02-2019 | creare: 01-02-2019 | Vizite: 2054
Bibliografie
(1) Feelings, relationships and pregnancy, link: https://www.pregnancybirthbaby.org.au/feelings-relationships-and-pregnancy
(2) The Best Age for Pregnancy and Undue Pressures, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5241353
(3) What's the Best Age to Get Pregnant? link: https://www.healthline.com/health/pregnancy/best-age-to-get-pregnant
(4) The Best Age to Get Pregnant, According to Moms, link: https://www.parents.com/getting-pregnant/age/timing/the-best-age-to-get-pregnant-according-to-moms
(5) Age and fertility: Getting pregnant in your 20s, link: https://www.babycenter.com/0_age-and-fertility-getting-pregnant-in-your-20s_1494692.bc
(6) When Is the Best Age to Have a Baby? link: https://www.verywellfamily.com/when-is-the-right-time-to-have-children-1960298
(7) The reversing association between advanced maternal age and child cognitive ability: evidence from three UK birth cohorts, link: https://academic.oup.com/ije/article/46/3/850/2977842
(8) Data and Statistics on Down Syndrome, link: https://www.cdc.gov/ncbddd/birthdefects/downsyndrome/data.html
(9) The ideal age to get pregnant, link: https://www.parent24.com/Fertility/Getting_pregnant_old/health_safety/The-ideal-age-to-get-pregnant-20100303
(10) When Can You Get Pregnant and What’s the Best Age to Have a Baby? link: https://www.healthline.com/health/womens-health/childbearing-age
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cea mai potrivită vârstă pentru a rămâne însărcinată
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum