Care este diferenţa dintre hernia de disc şi protruzia discală?

©

Autor:

Care este diferenţa dintre hernia de disc şi protruzia discală?

Patologia vertebrală, în special cea lombară reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de adresare la medic, 80% din populaţie prezentând un episod de durere lombară joasă pe parcursul vieţii, cea mai frecventă cauză fiind cea degenerativă.


Discul intervertebral are o structură fibrocartilaginoasă, fiind alcătuit dintr-un inel fibros dispus extern, care dă forma discului şi îl face rezistent la întindere, şi nucleul pulpos situat central cu rezistenţă la compresiune. Odată cu înaintarea în vârstă, apar semne de uzură, are loc deshidratarea discului şi, în consecinţă, se produce scăderea în înălţime a vârstnicului.


Această degenerare a discului intervertebral determină formarea unor fisuri ale inelului fibros care se soldează cu fibroza nucleului pulpos.


Hernia de disc se produce odată cu fisurarea inelului fibros, ce permite deplasarea nucleului pulpos spre canalul vertebral şi care determină compresiune asupra rădăcinilor nervoase.


Protruzia discală este un tip de hernie care implică numai inelul fibros, nu afectează discul intervertebral în întregime, ci un segment mai mic de 25% din circumferinţa discală. Aceasta este clasificată din punctul de vedere al poziţiei sale axiale, în:

 • centrală
 • subarticulară
 • foraminală
 • extraforaminală
 • anterioară


Spre deosebire de protruzia discală, hernia de disc provoacă durere care poate iradia pe traiectul rădăcinilor nervoase implicate. (1, 2, 3, 4, 5, 6)


Ce este o protruzie discală?

Protruzia discală este o formă de deteriorare a coloanei vertebrale asociată cu vârsta, dar deteriorarea discurilor intervertebrale se poate produce, de asemenea, în urma unui traumatism.

Această afecţiune poate determina hernierea discului intervertebral, cauzând durere şi disconfort, însă această situaţie nu este general valabilă. Există cazuri în care protruzia discală este asimptomatică.

Protruzia discală poate să apară la orice nivel al coloanei vertebrale: cervical, toracic sau lombar.

1. Simptomatologie şi diagnostic

Protruzia discală cervicală se manifestă prin: durere cervicală, cu iradiere în regiunile scapulare, braţe, mâini şi degete şi slăbiciune musculară la aceste nivele.

Pacienţii se plâng cel mai frecvent de durere la nivelul braţului.


Protruzia discală toracică
poate produce compresia măduvei spinării, determinând consecinţe grave: paraplegie, incontinenţă sfincteriană. Compresia rădăcinilor nervoase poate provoca simptome asemănatoare sciaticii, acestea fiind: dureri la nivelul coloanei toracale cu iradiere până la nivelul picioarelor, parestezii.


Protruzia discală lombară
se manifestă similar sciaticii. Simptomatologia este descrisă astfel:

 • dureri lombare, cu iradiere în coapse, fese, picioare şi degete
 • parestezii
 • durerile de la nivelul picioarelor sunt mai severe decât cele lombare, accentuate de efortul fizic


Diagnosticul protruziei discale are la bază anamneza detaliată, simptomatologia clinică, iar pentru confirmare se efectuează CT sau RMN.

2. Cauzele protruziei discale

 • degenerative: spondiloza
 • postura incorectă (lucrul la birou) şi mişcările repetitive (ridicarea continuă a greutăţilor)
 • traumatisme sau leziuni
 • obezitatea

3. Tratament

Tratamentul conservator are ca obiective remiterea simptomatologiei, prevenirea recurenţelor, îmbunătăţirea funcţiei coloanei vertebrale. Pacienţii vor evita eforturile fizice exagerate, frigul şi umezeala, ridicarea greutăţilor, poziţiile vicioase ale coloanei vertebrale şi mişcările bruşte ale acesteia.

Dacă pacientul este obez, se recomandă scăderea ponderală.


Tratamentul farmacologic
include antiinflamatoare nesteroidiene pentru ameliorarea durerii, analgezice.

De asemenea, sunt indicate fizioterapia şi kinetoterapia, cu efecte antalgice, decontracturante şi relaxarea musculaturii paravertebrale, posturare corectă şi îmbunătăţirea mobilităţii coloanei vertebrale.


Tratamentul chirurgical
este rezervat cazurilor care nu raspund la tratamentul conservator sau cu deficite importante. Acesta include:

 • microdiscectomie pentru îndepărtarea materialului discal protruzat
 • protezarea discului intervertebral
 • chirurgie convenţională (1, 2, 3)


Hernia de disc

Discopatia vertebrală este o afecţiune de cauză predominent degenerativă în care factorul traumatic poate, de asemenea, contribui.

Suprasolicitarea discului intervertebral prin microtraumatisme la şoferi, prin poziţii statice prelungite la funcţionari, sau prin eforturi mari la alte categorii, determină frecvenţa mai mare a bolii la aceste persoane.

Discul intervertebral este format dintr-un nucleu pulpos înconjurat de inelul fibros şi ataşat la corpii vertebrali prin cele două plăci cartilaginoase, superioară şi inferioară.

1. Cauze şi factori de risc

 • vârsta
 • suprasolicitările fizice
 • traumatisme
 • poziţii vicioase

2. Simptomatologie

Cea mai frecventă localizare a herniei de disc este la nivelul coloanei lombare.

Clinic, apar următoarele simptome:

 • durere lombară cu iradiere pe traiectul sciaticului până în dermatomul rădăcinii respective; în stadiul deficitar, în dermatomul respectiv se decelează hipoestezie.

Probele de elongaţie sunt pozitive (punerea în tensiune a nervului declanşează durerea: exemplu ridicarea membrului inferior întins de pe planul patului, în cadrul manevrei Lasegue).

 • sindromul vertebral se manifestă prin lombalgie, contractură paravertebrală lombară, scolioză (sciatica scoliotică).

3. Diagnosticul pozitiv

Se pune pe baza istoricului, simptomelor clinice, examenului fizic şi investigatii imagistice.


Imagistic, se efectuează:

 • Radiografia coloanei vertebrale (cervicală, lombară, în funcţie de suspiciunea clinică)
 • Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) este superioară în detectarea modificărilor la nivelul măduvei; se indică în cazul deficitelor neurologice progresive, deficitului motor şi la pacienţii cu radiculopatie.
 • Computer tomografia (CT) - permite vizualizarea formei și dimensiunilor canalului spinal, conținutul acestuia și structurile adiacente.
 • Mielograma
 • Electromiograma şi viteza de conducere nervoasă – se efectuează la pacienţii cu simptome şi semne sugestive de radiculopatie.

4. Tratament

Iniţial, tratamentul este conservator: repaus la pat, evitarea activităţilor fizice pentru o perioadă de câteva zile-săptămâni, contribuind astfel la reducerea inflamaţiei nervului spinal.

Farmacologic, se administrează antiinflamatoare nesteroidiene pentru combaterea durerii uşoare şi moderate, relaxante musculare. O altă soluţie este reprezentată de injecţii epidurale cu corticosteroizi.

Alte măsuri: fizioterapie - termoterapie, ultrasunete, stimularea electrică musculară şi exerciţii de întindere, masaj, acupunctură.


Indicaţiile ablaţiei herniei de disc
sunt: apariţia deficitului neurologic, lombosciatică rebelă la tratamentul conservator, lombosciatică hiperalgică, incontinenţă sfincteriană, dificultăţi la mers.

Metoda cea mai răspândită este ablaţia herniei printr-o laminectomie limitată şi rezecţia ligamentului galben, preferabil microchirurgical sau endoscopic. (4, 5, 6)


Concluzii

 • Spre deosebire de o protruzie discală, durerea apare mai frecvent în cazul herniei de disc.
 • Dacă un test imagistic arată o hernie discală, această situaţie ar putea să nu fie cauza durerii de spate.
 • Există persoane cu evidența IRM a discurilor herniate fără simptomatologie algică. (1, 3)

Data actualizare: 11-04-2020 | creare: 14-02-2019 | Vizite: 48373
Bibliografie
1. Disc protrusion symptoms and treatment, link: https://www.painmanagement.org.uk/disc-protrusion
2. Disk protrusion, link: https://radiopaedia.org/articles/disc-protrusion?lang=us
3. What's the difference between a bulging disk and a herniated disk?, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/herniated-disk/expert-answers/bulging-disk/faq-20058428
4. Herniated disc, link: https://www.aans.org/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Herniated-Disc
5. Lumbar disc herniation, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5685963/
6. Differential diagnoses for disc herniation, link: http://www.webcir.org/revistavirtual/articulos/2017/3_agosto/ch/hernia_eng.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum