Care este durata medie pentru care un invidiv cu COVID-19 poate transmite boala?

©

Autor:

Care este durata medie pentru care un invidiv cu COVID-19 poate transmite boala?

O cercetare recentă, realizată de oamenii de știință britanici, dezvăluie perioada medie de infecțiozitate a COVID-19. Potrivit rezultatelor, majoritatea persoanelor cu infecție COVID-19 sunt contagioase pentru aproximativ cinci zile de la momentul apariției simptomelor.
Descoperirile sugerează, de asemenea, că majoritatea indivizilor simptomatici devin contagioși doar după apariția simptomelor și că testele rapide de antigen pot detecta doar când o persoană nu mai este contagioasă, nu și când începe perioada în care individul este contagios.

Cercetarea, publicată în revista The Lancet Respiratory Medicine, este prima care estimează cu precizie, în urma monitorizării îndeaproape a unor indivizi infectați cu COVID-19, cât de mult durează infecțiozitatea după infecția naturală cu boala în comunitate. Oamenii de știință au urmărit participanții la studiu până la momentul obținerii unui test negativ, pentru a estima cantitatea de virus eliminată. De asemenea, cercetătorii au urmărit persoane expuse la virus în urma contactului direct, în locuință, cu indivizi confirmați cu COVID-19 printr-un test PCR.

 

Participanții au completat în fiecare zi chestionare cu privire la simptomele lor și oferit probe nazofaringiene, care au fost testate într-un laborator. Probele pozitive obținute au fost testate pentru a determina infecțiozitatea virusului. Pentru a determina cât de eficiente sunt testele rapide în depistarea momentului în care un individ devine contagios, cercetătorii au realizat și teste de flux lateral pe probele primite.

Cercetătorii au utilizat în studiu mostrele obținute de la 42 de persoane, dintre care 38 cunoșteau cu precizie data de la care au apărut simptomele. Dintre cele 38 de persoane, 24 au fost confirmate cu virusul anterior apariției simptomelor, fără ca acest lucru să însemne și că pacienții în cauză erau contagioși. Un singur pacient confirmat cu virusul a fost infecțios înainte de apariția simptomelor.

Nivelul de infecțiozitate al majorității subiecților incluși în studiu a scăzut de la o zi la alta, însă cei mai mulți dintre subiecți (22) au continuat să fie o potențială sursă de infecție la cinci zile de la apariția simptomelor. Pentru opt dintre subiecți, perioada în care au fost contagioși a fost chiar mai lungă, de până la șapte zile.

sursa: Science Daily
foto: Imperial College London News


Data actualizare: 25-08-2022 | creare: 25-08-2022 | Vizite: 461
Bibliografie
Real-world study details average duration of infectiousness for COVID-19, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220818190625.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • COVID-19 nu se transmite de la mamă la nou-născut (studiu de caz în China)
  • Ce este distanța socială și cum poate încetini răspândirea COVID-19?
  • Cum să-ți protejezi copilul de coronavirus
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum