Statinele scad severitatea COVID-19, posibil prin îndepărtarea colesterolului din membranele celulare

©

Autor:

Statinele scad severitatea COVID-19, posibil prin îndepărtarea colesterolului din membranele celulare

Cercetătorii au descoperit că statinele, medicamentele utilizate în scăderea colesterolului, reduc riscul formelor severe de COVID-19. Mecanismul celular este explicat în experimente de laborator. Rezultatele au fost publicate în revista American Journal of Cardiology și în revista The EMBO Journal.
În prezent, nu există tratamente aprobate de Administrația Alimentelor și a Medicamentelor (FDA) pentru infecția cu noul coronavirus. Multe medicamente sunt testate în studii clinice, standardul de îngrijire actual constând în antipiretice și fluide.

Pentru a grăbi descoperirea unor tratamente împotriva COVID-19, oamenii de știință testează medicamente deja existente pe piață, despre care se cunoaște că sunt sigure.

Potrivit cercetătorilor de la UC San Diego Health, statinele se asociază cu un risc scăzut de dezvoltare a unor forme severe de COVID-19, precum și un timp de recuperare mai mic. Se pare că îndepărtarea colesterolului din membranele celulare previne noul coronavirus să pătrundă în celule.

În total, au fost analizate retrospectiv dosarele medicale electronice ale 170 de pacienți cu COVID-19 și ale 5281 de pacienți negativi pentru COVID-19, internați la UC San Diego Health între februarie și iunie 2020. Datele preluate se refereau la severitatea bolii pacienților, perioada de internare, evoluția clinico-biologică și utilizarea de statine, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) și blocanți ai receptorilor de angiotensină (BRA) în ultimele 30 de zile anterior internării.

Rezultatele au arătat că 27% dintre pacienții cu COVID-19 erau în tratament anterior cu statine, 21% cu IECA și 12% cu BRA. De asemenea, durata medie a spitalizării a fost de 9,7 zile pentru bolnavii cu COVID-19.
S-a observat că utilizarea de statine anterior spitalizării se asociază cu o reducere cu peste 50% a riscului de dezvoltare a unor forme severe de COVID-19, în comparație cu cei fără statine. Mai mult, acești bolnavi care urmau tratament cu statine s-au recuperat mai rapid.

Concluzia este că statinele sunt sigure și au potențialul de oferi protecție împotriva infecției severe cu noul coronavirus. Ele ar putea stopa infecția cu SARS-CoV-2 prin efectele antiinflamatoare și a capacității de legare, ceea ce are potențialul de a opri progresia bolii.

Totuși, studiul efectuat a fost relativ mic, urmărind pacienți de la un singur centru medical. Următorul pas al cercetătorilor este parteneriatul cu Asociația Americană a Inimii, alături de care vor analiza mii de pacienți din toată țara.

Mecanismul prin care statinele blochează intrarea noului coronavirus în celule

Atunci când oamenii de știință au studiat genele activate în celulele țesutului pulmonar uman ca și răspuns la infecția cu SARS-CoV-2, au observat că o genă denumită CH25H se activează în mod particular. Este cunoscut că gena CH25H codifică o enzimă ce modifică colesterolul și că în același timp, blochează intrarea virusurilor (HIV, Zika și altele) în celulele umane.

Prin urmare, activitatea enzimatică a genei CH25H determină o formă modificată a colesterolului denumită 25-hidroxicolesterol (25HC). La rândul său, 25CH activează o altă enzimă denumită ACAT, localizată în interiorul celulelor în reticulul endoplasmatic, care înlătură colesterolul de pe membrana celulară. Mecanismul este de extremă importanță în unele infecții virale.

Echipa de cercetători a încercat să exploreze ce se întâmplă cu celulele pulmonare în condiții de laborator în prezența infecției cu SARS-CoV-2, cu și fără tratamentul cu 25HC. Prima oară au expus celulele la un virus neinfecțios care deținea proteina spike a noului coronavirus și a doua oară, direct la virusul SARS-CoV-2.

Rezultatele au arătat că indiferent de cele două expuneri, tratamentul cu 25HC a inhibat intrarea virusului în celule, oprind infecția aproape complet.

Studiul sugerează că, deși SARS-Cov-2 utilizează receptorul ACE2 pentru a se stabili la suprafața celulei, el necesită și colesterol pentru a fuziona și intra în celulă. Rolul 25HC este de a îndepărta o cantitate importantă din membrana celulară formată din colesterol, oprind intrarea virusului.

În mod asemănător, este posibil că statinele să poată preveni sau reduce severitatea infecției cu noul coronavirus deoarece nu îndepărtează doar colesterolul din sânge, ci și pe cel din membranele celulare, reducând astfel capacitatea SARS-CoV-2 de a pătrunde în celulă.

Dacă ar fi tradus într-un medicament, 25HC ar putea reprezenta un tratament antiviral chiar mai eficient decât statinele, datorită faptului că țintește doar colesterolul din membranele celulare, mai degrabă decât pe cel din sânge. Printre efectele adverse ale statinelor se numără tulburările digestive și durerile musculare, ceea ce înseamnă că nu ar putea fi o variantă pentru toți pacienții cu COVID-19. Statinele sunt aprobate de FDA dar 25HC este un produs natural disponibil doar în laboratoarele experimentale.

Chiar dacă 25HC ar fi transformat într-un potențial tratament antiviral, mai sunt multe etape până ca acesta să poate fi testat în studiile clinice umane.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 25-09-2020 | creare: 25-09-2020 | Vizite: 532
Bibliografie
Statins reduce COVID-19 severity, likely by removing cholesterol that virus uses to infect: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200923164603.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Statinele au un risc scăzut de efecte secundare
  • Terapia cu statine reduce riscul de evenimente cardiovasculare majore, indiferent de varsta
  • Coronavirusurile umane
  •