Un senzor electrochimic poate detecta COVID-19 în mai puțin de 5 minute
Cercetătorii au dezvoltat un test rapid și sensibil care poate detecta COVID-19 în mai puțin de 5 minute. Testul utilizează un senzor electrochimic bazat pe grafen. Rezultatele au fost publicate în ACS Nano.
În prezent, există 2 categorii de teste COVID-19: testul RT-PCR (reacția de polimerizare în lanț cu detecție în timp real), de identificare a ARN-ului viral și testul serologic, de identificare a anticorpilor împotriva SARS-CoV-2. Unul dintre dezavantajele testului RT-PCR este durata lungă de timp până la afișarea rezultatului, necesitatea unui personal medical care să îl lucreze, existența unui echipament special. În ceea ce privește testul serologic, poate dura mult timp de la infectare până la dezvoltarea anticorpilor.
Principalele avantaje ale biosenzorilor bazați pe grafen sunt detecția rapidă, sensibilitatea crescută, costurile scăzute de producție.
Biosenzorul dezvoltat de cercetători are 2 componente. El este format dintr-o platformă care măsoară un afișaj electric și probe care detectează prezența ARN-ului viral. Pentru creerea platformei, cercetătorii au acoperit o hârtie de filtru cu un strat de nanoplachete. Apoi, au așezat în vârful grafenului un electrod de aur. Atât aurul cât și grafenul au o sensibilitate și o conductibilitate crescută, astfel încât platforma are o sensibilitate mare de detecție a semnalelor electrice.
Pentru studiu, echipa a dezvoltat oligonucleotide antisens (ASOs), împotriva a 2 regiuni din gena N. Gena N este o fosfoproteină nucleocapsidică conținută de virusul SARS-CoV-2.
Echipa de cercetători a testat eficacitatea senzorilor prin utilizarea unor probe pozitive și negative. Potrivit rezultatelor, voltajul senzorului a crescut semnificativ în probele pozitive, confirmând prezența materialului genetic viral în mai puțin de 5 minute. Mai mult, senzorul a putut să diferențieze încărcătura virală cu ARN din probele studiate.
Dacă este conectat la un smartphone prin Bluetooth sau Wifi, senzorul poate fi utilizat în cabinetul medicului sau chiar acasă, la domiciliu.
Pe lângă COVID-19, echipa de cercetători anticipează că senzorul va putea detecta și alte boli.
sursa: Sceince Daily
foto: platforma electrochimică pentru detectarea COVID-19, The Grainger College of Engineering, University of Illinois
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- COVID-19 la nou-născuți: caracteristici generale ale infecției cu SARS-CoV-2
- O plantă medicinală poate fi folosită pentru tratarea formelor ușoare de COVID-19
- Lumina UV, folosită în lupta cu COVID-19, în combinație cu polimeri și oligomeri
- Combinația lopinavir-ritonavir (Kaletra) nu aduce beneficii în plus față de terapia standard în formele severe de COVID-19
- Perioada „critica” covid ??
- Test anti sars-cov 2 IGG
- Test Covid din sange
- Test Covid Artron
- Test PCR Sars Cov-2
- Test PCR pozitiv si test PCR negativ in aceeasi zi