Carentel - Geum urbanum

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Geum urbanum

Denumire populara: carentel; albeata, barbusoara, buruiana de cucui, buruiana pentru inima rea, cerculet, crences, cuisorita, iarba faptului, ridichioara, vernetel.

Descriere: Planta ierboasa perena, erecta, cu peri aspri pe tulpina, frunze bazale in rozeta, cele tulpinale scurt petiolate cu 3-5 lobi, flori de tipul cinci, fructe multilpe cu aspect de buzdugan.

Habitat: Planta de umbra si umiditate, creste pe soluri usoare, afanate, uneori abundent in paduri umede din campie si deal, la marginea apelor si drumurilor.

Recoltare: Radacina se scoate din pamant inainte de inflorire, in aprilie-mai si se lasa la uscat la umbra.

Partile utilizate: Rizomii si radacina.

Actiune: Astringent, calmant, antiseptic, antiinflamator, tonic general si tonic digestiv.

Indicatii terapeutice: Infectii bucale, gingivita, boli de ficat si vezica biliara asociate cu diaree si varsaturi, dureri menstruale, hemoroizi, amigdalita, hemoragii digestive si hemoragii genitale.

Combinatii: Intra in formula ceaiurilor antidiareic si pentru gargara.

Preparare si administrare: Decoct - 2-3 g de radacina si 250 ml de apa se fierb 5-10 min. Se foloseste ca gargara in infectii bucale, abces dentar, gingivita si amigdalita.

Data actualizare: 24-03-2019 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 2852
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!