Coada soricelului - Achillea millefolium

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Achillea millefolium

Denumire populara: coada soricelului; alunele, bradatel, ciuresica, coada soarecii,  iarba oilor, iarba soarecelui, iarba stranutatoare, prisnel, rotatele albe, sorocina

Descriere: Specie ierboasa perena, inalta de 20-80 cm, cu frunze fin divizate si inflorescenta terminala bogata, alba.

Habitat: Este intalnita in campie, pana in zonele subalpine.

Recoltare: Se culege planta intreaga de la nivelul solului, in perioada cand infloreste - intre iunie si septembrie.

Partile utilizate: Partea aeriana.

Actiune: Antiseptic, diaforetic (provoaca transpiratia), hipetensiv, astringent, antiinflamator, diuretic, antimicrobian, hepatic, amar.

Indicatii terapeutice: Coada soricelului este un remediu standard pentru a ajuta corpul sa combata febra. Coboara si tensiunea datorata dilatatiei vaselor periferice. Stimuleaza digestia si tonifica vasele de sange. Ca antiseptic este indicat in infectii precum cistita. Utilizat extern, ajuta la vindecarea ranilor.

Planta este indicata in urmatoarele afectiuni: enterocolite, gastrite, raceala si gripa, diaree si dizenterie, sangerari nazale, hemoragie interna si hemoroizi sangerand, iritatie intestinala, febra, amigdalita, edem.

Combinatii: Intra in formula ceaiurilor gastric, hepatic, contra colicilor, anticolitic, diuretic 3, laxativ antihemoroidal, antiasmatic. Pentru a combate febra se combina cu soc, menta, salvie indiana, ardei iute si ghimbir. Pentru tensiune arteriala ridicata se poate folosi impreuna cu paducel, flori de tei si vasc.

Preparare si administrare: Infuzii - 1-2 lingurite de planta uscata la o cana de apa fiarta, se lasa la infuzat 10-15 min. Se bea de trei ori pe zi.Daca febra este ridicata se bea o cana la fiecare ora. Tinctura - 2-4ml de tinctura de trei ori pe zi.

Contraindicatii: Ocazional s-a observat la persoanele care consuma aceasta planta o eruptie alergica. Coada soricelului poate creste sensibilitatea la lumina soarelui. A nu se folosi planta pentru tratarea ranilor adanci sau infectate; acestea necesita atentia medicului. Coada soricelului nu este recomandata in perioada sarcinii sau a alaptarii.

Data actualizare: 26-02-2019 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 5737
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!