Cartilaj artificial creat cu ajutorul imprimantei 3D

©

Autor:

Cartilaj artificial creat cu ajutorul imprimantei 3D
Cercetătorii de la TU Wien au dezvoltat o metodă inovatoare pentru creșterea țesutului de cartilaj în laborator, care ar putea ajuta la repararea leziunilor cartilaginoase.
Tehnica se bazează pe imprimarea 3D de înaltă rezoluție pentru a crea sfere mici, poroase, din plastic biocompatibil și degradabil. Aceste sfere, asemănătoare unor mini-cuști, sunt apoi colonizate cu celule și pot fi asamblate în orice formă dorită. Celulele din sfere diferite se combină fără probleme pentru a forma un țesut uniform și viu.

Problema majoră în cultivarea țesutului de cartilaj din celule stem a fost controlul asupra formei țesutului rezultat, deoarece clusterele de celule stem tind să își schimbe forma în timp. Abordarea TU Wien, utilizând mini-cuști ca suporturi pentru celule, previne această problemă și permite producerea de elemente de țesut cu distribuție uniformă a celulelor și densitate celulară ridicată.

Această metodă ar putea fi folosită nu doar pentru cartilaj, ci și pentru alte tipuri de țesuturi, cum ar fi osul, deși ar fi necesară incorporarea vaselor de sânge pentru țesuturile mai mari. Obiectivul inițial este producerea de bucăți mici de țesut de cartilaj care pot fi inserate în materialul cartilaginos existent după o leziune. Cercetătorii consideră că noua abordare are avantaje semnificative față de alte tehnologii și reprezintă un pas important către aplicațiile medicale.

sursa: Science Daily
foto: Sferoidele în care sunt crescute celulele vii pot fi asamblate în aproape orice formă. TU Wien News

Data actualizare: 15-02-2024 | creare: 15-02-2024 | Vizite: 185
Bibliografie
Artificial cartilage with the help of 3D printing, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/02/240212133139.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Bioprintarea, folosită pentru construcția de țesut traheal artificial
  • Câmpul magnetic și hidrogelurile ar putea fi utilizate pentru creșterea de cartilaj nou
  • Proprietățile unice ale țesutului cartilajului, explorate în cadrul unui nou studiu
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum