Bioprintarea, folosită pentru construcția de țesut traheal artificial

©

Autor:

Bioprintarea, folosită pentru construcția de țesut traheal artificial
După multiple încercări eșuate, cercetătorii de la Institutul de Medicină Regenerativă Wake Forest au raportat că imprimarea unei construcții de țesut traheal cu ajutorul tehnicilor de bioprinting este acum posibilă, grație ultimelor descoperiri.
Folosind tehnicile de bioprinting, oamenii de știință au reușit să creeze țesut traheal artificial compus din mai multe materiale funcționale. Țesutul traheal creat de către specialiști prezintă proprietăți mecanice similare cu cele ale țesutului traheal uman, ceea ce oferă speranțe pentru tratamente viitoare ale afecțiunilor severe care conduc la deteriorarea regiunilor traheale.

Încercările anterioare de proiectare a unor țesuturi traheale au prezentat numeroase limitări, motivul principal fiind reprezentat de utilizarea într-un mod eronat a materialelor. Comparativ cu construcțiile anterioare, traheea artificială creată de către cercetătorii de la Institutul de Medicină Regenerativă Wake Forest este biografiată în același timp cu cartilaj separat și regiuni musculare netede prin utilizarea unui material de poliester biodegradabil și a hidrogelurilor care conțin celule stem umane. Cercetătorii au folosit două tipuri distincte de celulele stem (cendrocite și celule musculare netede), în diferite regiuni ale construcțiilor traheale. În timp ce porțiunea de cartilaj a rămas rigidă, astfel încât să poată oferi suport mecanic în vederea evitării colapsului, mușchiul neted a fost păstrat flexibil, pentru a putea conecta capetele inelelor cartilajelor și pentru a putea permite contracția căilor respiratorii.

Traheea este unul dintre organele interne esențiale supraviețuirii, prin intermediul căruia circulă aerul necesar respirației. Format din cartilaj și țesut muscular neted, traheea are forma unui tub și este conceput pentru a permite respirația flexibilă. Intubația, inflamația sau traumele prelungite pot determina apariția unor boli ale tubului trahei, tratamentele primare ale acestor afecțiuni fiind adesea dificil de asigurat, cu riscuri crescute pentru sănătatea individului. Stenoza traheală, una despre afecțiunile rare ale trahei, descrie îngustarea și rigidizarea anormală a trahei. Tratamentul acestei afecțiuni prezintă numeroase limitări, fiind o reală provocare pentru cadrele medicale. Actuala cercetare oferă speranță pacienților cu stenoză traheală, tratamentul regenerativ pentru înlocuirea regiunilor traheale bolnave sau deteriorate devenind mult mai probabil.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 06-01-2020 | creare: 06-01-2020 | Vizite: 456
Bibliografie
Scientists push bioprinting capability forward, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/12/191204144855.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetătorii au realizat țesut cerebral uman funcțional tridimensional
  • Cartilaj artificial creat cu ajutorul imprimantei 3D
  •