Cât de greu este să prindem o linie venoasă la copil?

Cât de greu este să prindem o linie venoasă la copil?

©

Autor:

Pacientul pediatric este o adevărată provocare pentru asistentul medical din mai multe puncte de vedere. ConstituÈ›ia mică, fragilă, lipsă maturității, imposibilitatea de a-È™i controla emoÈ›iile fac din copil un pacient în îngrijirea căruia trebuie investite cele mai bune capacități de comunicare, colaborare È™i nu în ultimul rând toată priceperea profesională.



Nu de puÈ›ine ori, abordul venos la copil se dovedeÈ™te a fi destul de dificil, atât din punct de vedere anatomic, cât È™i din cauza colaborării dificile cu personalul medical generată de  frică È™i împrejurările necunoscute în care se află micul pacient.


Cum o intervenÈ›ie autonomă deosebit de importantă a asistentului medical este comunicarea cu pacientul È™i aparÈ›inătorii acestuia, tocmai acest lucru va fi cheia rezolvării situaÈ›iei de criză în care ne putem afla, atunci când trebuie recoltat sânge pentru examene de laborator sau montat un cateter venos periferic (CVP) la copil.


Asistentul medical trebuie să se  dea dovadă de mult calm, răbdare, flexibilitate, inventivitate È™i nu în ultimul rând, perseverență în îngrijirea copilului bolnav. Starea de boală, scoaterea din mediul familial, multitudinea de persoane necunoscute ce înconjoară copilul îi generează acestuia un disconfort major, o stare de nesiguranță ce se poate manifesta prin plâns, neacceptarea consultului, a manevrelor medicale, a explorărilor È™i în consecință refuzul colaborării în vederea recoltării.


Un rol deosebit de important îi revine aparÈ›inătorului care va fi intermediarul dintre micul pacient È™i cadrele medicale. Acesta va fi foarte bine informat despre tehnicile ce vor urma, necesitatea efectuării lor È™i modalitatea prin care poate ajuta. Când toată lumea este pregătită, începe adevărata provocare. Copilul va fi aÈ™ezat cât mai confortabil, de obicei în braÈ›ele aparÈ›inătorului, se aduc toate materialele necesare aproape, se cheamă colegi care pot ajuta, se încearcă minimalizarea timpul de efectuare a tehnicii, pentru a nu stresa copilul È™i pentru a nu-l obosi, dacă acesta plânge deja.


Folosirea unor monitoare pe care rulează desene animate, oferirea de jucării, interpretarea unui cântecel sau folosirea numărătorii (hai să numărăm împreună până de l-10) sunt doar câteva idei de distragere a atenÈ›iei copilului, timp în care asistentul medical reperează zona pe care se află vena ce urmează a fi puncÈ›ionată. Prinderea garoului poate fi transformată într-un moment amuzant, se pot folosi două garouri, unul pentru copil È™i unul pentru părintele copilului.


Dacă vena este vizibilă, se respectă paÈ™ii efectuării puncÈ›iei venoase, dezinfecÈ›ia tegumentului, fixarea venei cu mâna nedominantă, puncÈ›ionarea venei cu o miÈ™care sigură È™i fermă. În funcÈ›ie de scopul puncÈ›iei venoase, se recoltează sânge sau se montează cateterul venos periferic cu blândeÈ›e.

 

Flexulă, branulă, cateter venos periferic


În situaÈ›ia nefericită când venele nu sunt vizibile, nu se simt la palpare, putem folosi metode auxiliare de evidenÈ›iere a venelor, cum ar fi: plasarea de comprese umede calde pe locul vizat pentru puncÈ›ionare, tapotarea uÈ™oară a venelor sau utilizarea dispozitivelor de vizualizare a traiectului venelor.

 

Accuvein - dispozitiv de vizualizare a traiectului venelor

Cu răbdare È™i perseverență vom câÈ™tiga încrederea micilor noÈ™tri pacienÈ›i, îi vom ajuta să se vindece fără a fi traumatizaÈ›i de procedurile medicale.


Data actualizare: 09-12-2022 | creare: 09-12-2022 | Vizite: 1133
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Venele proeminente - cauze: varice, flebită sau altceva?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum