Venele proeminente - cauze: varice, flebită sau altceva?

©

Autor:

Venele proeminente - cauze: varice, flebită sau altceva?

Venele proeminente pot apărea pe mâini, picioare, piept sau frunte. De multe ori, acestea sunt normale sau reprezintă o problemă estetică. În cazuri mai are, venele proeminente pot fi un simptom al unei probleme mai grave.

Cauze ale venelor proeminente în zona mâinilor

Există numeroase cauze potențiale ale venelor proeminente pe mâini. Este posibil ca una sau mai multe cauze să contribuie la umflarea venelor. Mai jos sunt cele mai comune cauze ale venelor proeminente: (1)

 • Un nivel redus al grăsimii din corp – dacă ai un procent redus de grăsime în corp, venele de pe mâini vor deveni mai proeminente (2)
 • Vârsta – odată cu înaintarea în vârstă, pielea se subțiază și își pierde din elasticitate, făcând venele mult mai vizibile. De asemenea, valvele venelor ajung să fie mai slăbite iar acest lucru duce la acumularea sângelui, aspect care face venele mai proeminente. În acest caz, venele proeminente sunt cunoscute sub numele de varice (3)
 • Exercițiile fizice – atunci când faci sport crește tensiunea arterială iar venele ajung să fie împinse mai aproape de piele. Odată ce tensiunea arterială se normalizează, venele de pe mâini devin mai puțin proeminente (4, 5)
 • Genetica – dacă ai rude apropiate cu vene proeminente există un risc mai mare să te confrunți cu această problemă
 • Vene varicoase – apar mai ales la picioare însă pot fi întâlnite și la mâini atunci când valvele venelor sunt slăbite (7)
 • Flebită – dacă există o infecție a mâinii, un traumatism sau o boala autoimună, venele de pe mâini pot fi inflamate și se pot umfla (8)
 • Tromboză a venelor profunde – dacă un cheag de sânge s-a format în zona profundă a mâinii este posibil să apară vene proeminente. (9, 10)


Cum se tratează venele proeminente de pe mâini

Tratamentul pentru vene varicoase pe mâini depinde de cauza apariție lor. Odată diagnosticate, medicul poate stabili un tratament. În general, tratamentul poate include: (1)

 • Scleroterapie – constă în injectarea de soluții chimice care ajută la reducerea dimensiunilor venelor proeminente (11)
 • Terapie cu ablație endovenoasă (terapie laser) – este folosită mai ales pentru vene proeminente minuscule. Doctorul folosește laserul sau undele radio pentru a închide venele (12)
 • Flebectomie ambulatorie – constă în eliminarea venelor cu probleme prin incizii minuscule. Necesită anestezie (13, 14)


În cazul rar în care venele proeminente indică o afecțiune gravă, medicul îți va recomanda consultarea unui specialist pentru un diagnostic. Dacă primești un diagnostic de tromboflebită, medicul nu va recomanda mereu tratament medicamentos. Cheagurile de sânge aproape de suprafața pielii se absorb în mod natural după cel mult două săptămâni.

În cazul unei tromboze, doctorul va recomanda un anticoagulant iar dacă medicamentele nu dau rezultate sau este un caz sever de tromboză se poate sugera terapia trombolitică. Aceasta constă în administrarea de medicamente pentru a dizolva cheagurile de sânge. (15)

Cauze ale venelor proeminente pe picioare

Valvele venelor împiedică revenirea sângelui care circulă prin picioare. Venele proeminente apar atunci când valvele nu funcționează normal. Drept urmare, sângele se acumulează și duc la umflarea venelor. Acest simptom poate exista de sine stătător sau în asociere cu obezitatea, sarcina, tromboflebita sau altele. Mai jos sunt principalele cauze ale venelor proeminente în zona picioarelor. (16, 17)

 • Sarcina – poate cauza vene proeminente pentru unele persoane. Sarcina volumul de sânge în corp însă scade fluxul sanguin de la picioare spre zona pelvină (18)
 • Vârsta înaintată – persoanele de peste 60 de ani au vene mai slăbite și mai puțin elastice și nu mai împing la fel de ușor sângele la inimă. Sângele se acumulează și duce la umflarea venelor. Dacă venele proeminente te deranjează te poți adresa medicului.


De asemenea, unele persoane au un risc mai mare de vene proeminente. Printre factorii de risc pentru venele proeminente se află sexul, femeile au un risc mai mare deoarece schimbările hormonale afectează venele, genetica, obezitatea, menținerea picioarelor în aceeași poziție respectiv statul îndelungat în picioare sau pe scaun. (17)

Cum se tratează venele proeminente pe picioare

Doctorul poate recomanda medicamente pentru îmbunătățirea fluxului sanguin. Astfel, pot fi recomandate diuretice, pentoxifilină, anticoagulante. De asemenea, ajută purtarea de șosete compresive. Acestea ajută la reducerea umflăturilor și stimulează fluxul sanguin. (19)

O altă soluție constă în ridicarea picioarelor deasupra nivelului inimii. Acest lucru contribuie la îmbunătățirea circulației.

În ceea ce privește terapiile medicale sunt indicate scleroterapia, flebectomia, terapia cu laser și intervenția chirurgicală. Atunci când alte forme de tratament nu dau rezultate medicul poate recomanda repararea problemelor venoase, îndepărtarea venelor cu probleme sau introducerea unui stent pentru a lărgi vena.

Cauze ale venelor proeminente pe piept

Uneori venele sunt mai proeminente pe piele decât alteori, mai ales pe piept. Deși acest lucru nu reprezintă, de cele mai multe ori, un semnal de alarmă, mai ales dacă venele au fost mereu vizibile (de exemplu, dacă ai pielea deschisă la culoare). Mai jos sunt câteva cauze posibile ale venelor proeminente pe piept: (20, 21)

 • Sarcina – mai ales în primele luni, venele de pe sâni pot deveni mai vizibile. Acest lucru se datorează faptului că volumul de sânge crește cu 20-40% în timpul sarcinii. În general, venele proeminente se atenuează după naștere însă pot persista mai ales dacă alăptezi (22)
 • Perioada de alăptare – venele proeminente apar în alăptare mai ales atunci când sânii sunt plini cu lapte. Dacă venele au aspect de pânză de păianjen și mai apar simptome precum roșeață, febră și o stare generală proastă poate fi vorba de mastită. Aceasta este o infecție a țesutului sânului în perioada de alăptare și necesită intervenția medicului (23)
 • Operația de augmentare mamară – poate cauza vene vizibile. Potrivit unui studiu din 2009, majoritatea persoanele care au apelat la operație de mărire a sânilor s-au confruntat cu vene vizibile pe piept. (27)


Cum se tratează venele proeminente pe piept

În timpul sarcinii sau al alăptării nu există prea multe soluții pentru a reduce venele proeminente de pe piept. De regulă, acestea sunt observate mai ales de persoane și mai puțin de cei din jur. Gândește-te că aceste schimbările ale corpului contribuie la susținerea dezvoltării copilului. (21)

Pentru unele afecțiuni precum boala Mondor, venele inflamate devin, în timp, mai puțin vizibile deși acest lucru poate dura chiar și câteva luni.

De cele mai multe ori, venele proeminente de pe piept nu necesită tratament. Însă dacă dorești să scapi de ele poți face acest lucru dacă apelezi la un chirurg cosmetician.

În funcție de cauză, venele proeminente pot fi estompate prin proceduri laser, scleroterapie (injectarea cu o substanță chimică ce reduce dimensiunile venelor), ablație cu radiofrecvență.

Cauze ale venelor proeminente pe frunte

Venele proeminente pe frunte nu reprezintă, de cele mai multe ori, un motiv de îngrijorare. În general, se pot observa pe frunte sau pe părțile laterale, pe tâmple. Deși apar mai ales odată cu înaintarea în vârstă, uneori pot indica presiune sau stres. (28)

Prezența venelor de mari dimensiuni pe frunte poate fi cauzată de genetică sau de vârstă. Pe măsură ce îmbătrânim, pielea devine mai subțire și dezvăluie venele. De asemenea, înaintarea în vârstă crește riscul de proleme vasculare. Totodată, dacă ai pielea foarte deschisă la culoare, vei putea observa vene cu tende albăstrui.

De asemenea, venele devin mai vizibile dacă ai o greutate redusă sau un procent mic de grăsimi. Aceste lucruri favorizează observarea venelor pe frunte dar și în alte zone ale corpului. Mai jos sunt principalele cauze ale venelor proeminente pe frunte: (28, 29)

 • Forțare sau presiune – râsul puternic poate face venele de pe frunte să fie mai vizibile. Atunci când râzi crește presiunea din piept, lucru care duce la creșterea volumului venelor. Dacă observi durere, amețeală sau probleme oculare este indicat să mergi la medic
 • Sarcină – în timpul sarcinii, corpul produce mai mult estrogen și progesteron, care pot duce la creșterea dimensiunilor venelor. De asemenea, corpul stimulează fluxul sanguin, un alt aspect care poate face ca venele să fie proeminente
 • Hipertensiune arterială – poate cauza vene proeminente și poate chiar indica o problemă de inimă. Dacă ai vene proeminente pe frunte și dureri în piept este recomandat să mergi la medic


Cum se tratează venele proeminente pe frunte

Deși sunt destul de întâlnite, unor persoane nu le place cum arată venele proeminente pe frunte. Uneori, venele își reduc singure dimensiunile iar alteori este nevoie de tratamente speciale. Mai jos sunt principalele forme de tratament pentru venele proeminente de pe frunte: (28)

 • Intervenția minim invazivă pe bază de curenți electrici – se folosește un ac minuscul pentru a distruge vasele de sânge. Tratamentul este rapid însă dureros
 • Scleroterapie – doctorul injectează o soluție care duce la micșorarea volumului venelor și reabsorbția lor în piele. Poate cauza complicații severe atunci când se realizează asupra tenului
 • Operație cu laser – ajută la închiderea venelor. Acestea vor fi mai puțin vizibile și vor dispărea
 • Operație de îndepărtare sau închidere a venelor.


Există cauze dintre cele mai diverse pentru venele proeminente pe mâini, picioare, piept sau frunte. Dacă acestea apar spontan sau sunt însoțite și de alte simptome, mai ales de durere este indicat să ceri ajutorul unui medic.


Data actualizare: 18-08-2021 | creare: 18-08-2021 | Vizite: 6605
Bibliografie
1. What to know about hand veins, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326494
2. Healthy percentage body fat ranges: an approach for developing guidelines based on body mass index, link: https://academic.oup.com/ajcn/article/72/3/694/4729363
3. Clinical and Genetic Determinants of Varicose Veins, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30566020/
4. Study: What causes blood vessels to expand during exercise?, link: https://source.colostate.edu/study-causes-blood-vessels-expand-exercise/
5. Physical activity in patients with deep venous thrombosis: a systematic review, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18078981/
6. Effect of heat stress on vascular outcomes in humans, link: https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/japplphysiol.00682.2018
7. Varicose veins and their management, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1526945/
8. Incidence and predisposing factors of phlebitis in a surgery department, link: https://www.researchgate.net/publication/51571504_Incidence_and_predisposing_factors_of_phlebitis_in_a_surgery_department
9. Superficial Thrombophlebitis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK556017/
10. Deep vein thrombosis: pathogenesis, diagnosis, and medical management, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5778510/
11. Sclerotherapy: a study comparing polidocanol in foam and liquid form, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20118346/
12. Endovenous laser ablation: an experimental study on the mechanism of action, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18453482/
13. A Prospective Study in Comparison of Ambulatory Phlebectomy and Duplex Guided Foam Sclerotherapy in the Management of Varicosities with Isolated Perforator Incompetence, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27994330/
14. Ambulatory phlebectomy, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7606376/
15. Thrombolytic Therapy, link: https://vascular.org/patients/vascular-treatments/thrombolytic-therapy

16. Chronic venous insufficiency: What to know, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323979
17. Varicose veins, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/varicose-veins/symptoms-causes/syc-20350643
18. Varicose veins during pregnancy, link: https://www.babycenter.com/pregnancy/your-body/varicose-veins-during-pregnancy_271
19. Chronic venous insufficiency: What to know, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323979
20. Why Do My Breasts Look Veiny?, link: https://www.healthline.com/health/veiny-breasts
21. 5 causes of veins on the breasts, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/veins-on-breast
22. Veiny Breasts During Pregnancy, link: https://www.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/visible-veins.aspx
23. Mastitis, link: https://www.healthline.com/health/mastitis
24. Mondor disease, link: https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/7054/mondors-disease
25. Pseudoangiomatous stromal hyperplasia, link: https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/9410/pseudoangiomatous-stromal-hyperplasia
26. Carcinoma of the breast presenting as deep vein thrombosis of the axillary vein, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3841782/
27. Increase of Visible Veins After Breast Augmentation A Retrospective Analysis of 78 Consecutive Breast Augmentation Patients, link: https://www.researchgate.net/publication/26868162_Increase_of_Visible_Veins_After_Breast_Augmentation_A_Retrospective_Analysis_of_78_Consecutive_Breast_Augmentation_Patients
28. Bulging Forehead Veins, link: https://www.healthline.com/health/forehead-vein
29. What to know about forehead veins, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326047
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.