Cat poti rezista fara sex? Semnale de atentie!

©

Autor:

Cat poti rezista fara sex? Semnale de atentie!
Cat de mult poti rezista fara sex inainte ca abstinenta sa-ti afecteze in mod negativ viata si sanatatea? Iti cunosti bine organismul si limitele sale de rezistenta?
Un paradox al societatii noaste ce abunda de sexualitate, este ca foarte multe persoane, cupluri (casatorite sau nu) sunt nefericiti, deprimati din cauza lipsei de sex.
Sexul nu este sinonim nici cu afectiunea, nici cu fericirea, insa este necesar in viata unei persoane, in special intr-un cuplu pentru a intregi relatia fizica si emotionala. Mai mult decat atat, sexul este si unul dintre rolurile noastre de baza (reproducerea, perpetuarea speciei).
Criza varstei mijlocii, furia, frustrarea, depresia, castigul in greutate, pierderea slujbei, stresul, alcoolul, drogurile –ca si acestea, absenta sexului este intodeauna un simptom si nu o cauza, insa acest lucru nu inseamna o diminuare a suferintei, insatisfactiei.

Contrar credintei traditionale, exista un numar destul de mare de barbati care nu se arunca in bratele oricarei "alternative" atunci cand li se refuza sexul cu persoana iubita, partenerul de viata. In schimb ei sufera in tacere, pana cand increderea in sine este spulberata. La fel si in cazul femeilor, al carui respect de sine adesea scade in urma modificarilor aspectului fizic odata cu inaintarea in varsta, a unei sarcini etc.

Cat de bine stii sa interpretezi "nevoia" organismului de a face sex?

Dorinta sexuala a corpului tau poate fi stapanita doar cu gesturi tandre si mangaieri sau este nevoie de un act sexual complet pentru ca organismul sa fie satisfacut? Intrucat de multe ori partenerii unui cuplu nu discuta despre aceste probleme si nevoi sexuale, apar conflicte datorita diferentei dintre comportamentul si dorintele fiecaruia.
Sexul este considerat o necesitate a organismului atat pentru reproducere cat si pentru nevoia de socializare. Supravietuirea pe termen lung s-a bazat intotdeauna pe abilitatea oamenilor de a convietui in grupuri, mai mult sau mai putin organizate, intre membrii caruia se legau relatii mai puternice mai mult sau mai putin pentru placere, ci pentru siguranta si supravietuirea speciei. De cele mai multe ori modalitatea de celebrare si oficializare a unei relatii interumane intre sexe opuse era actul sexual insusi.
Uneori, este usor sa treci cu vedere anumite semnale ale corpului care exprima nevoia de sex, deoarece acestea sunt asociate cu alte probleme din viata zilnica. Cea mai buna metoda pentru a identifica aceste semnale este de a observa cum si care dintre problemele ce afecteaza in mod negativ starea ta spirituala si fizica dispar dupa o partida de sex. Amintiti-va ca anumite activitati sexuale nu necesita doua persoane – optiunea masturbarii individuale pentru a va elibera de tensiunea sexuala ce va afecteaza negativ viata. In cazul in care partenerul/a se simte neglijat nu este neaparat necesar sa apelati la sex pentru satisfacerea nevoii sexuale. Puteti apela la activitati sexuale non-penetrative (sex intermamar, masturbare reciproca, etc) .

Semnale ale organismului ca tensiunea sexuala este in crestere >organismul nu mai poate rezista fara sex.
* nervozitate excesiva;
* stari prelungite de anxietate nejustificata si migrene;
* un nivel crescut de stres, ca si stare permanenta;
* lipsa poftei de mancare;
* lipsa nevoii de a dormi;
* sentimente contradictorii in ceea ce priveste anumite persoane;
* fantezii sexuale frecvente, in special in timpul noptii.
O viata sexuala aproape inexistenta poate cauza multiple reactii fizice si psihologice ale individului, reactii ce nu intotdeauna pot fi explicate: mancarimi, iritatii ale pielii, furie, frustrare nejustificata, ranirea emotionala a celor din jur sau chiar fizic, agresiune verbala sau emotionala.

Pentru a preveni aceste efecte si reactii trebuie sa invatati sa identificati acele perioade in care aceste simptome isi fac aparitia. Aceste intervale variaza de la o persoana la alta in functie de varsta, sex, stil de viata, conditie fizica, anumite perioade deosebite din viata partenerilor (sarcina, menopauza, andropauza) .

Posibile beneficii ale unei vieti lipsite de sex

Desi in mod constant se promoveaza beneficiile sexului asupra sanatatii, si lipsa sexului din viata unui individ poate aduce anumite beneficii:
- posibilitatea de a se bucura de individualitatea si independenta sa;
- socializare fara limite cu persoane de ambele sexe fara a avea senzatia de vina, neglijenta, sau presiunea de a face sex sau de a negocia o partida de sex;
- certitudinea ca cineva te iubeste pentru ceea ce esti si reprezenti, nu pentru ceea ce ii oferi din punct de vedere sexual;
- poti evita o sarcina nedorita sau contactarea unor boli cu transmitere sexuala; atentie insa poti contacta unele infectii cu transmitere sexuala (cum ar fi herpesul genital) care se poate transmite prin sex oral, sau stimularea manuala (sunt necesare masuri de protectie: prezervativ sau un dispozitiv special de protectie a cavitatii bucale – bariere dentare) ;
- poti evita o dezamagire, regret, frustrare, tulburare emotionala in cazul in care nu esti pregatita pentru acest pas;
- inveti cum sa iubesti neconditionat, nu doar manat de dorinta trupeasca;
- poti beneficia de relatii interumane sanatoase fara a interveni presiunea sexului;
- evitarea unei situatii de genul: escapada din rutina, dorinta de a incerca ceva nou.

O pauza in viata sexuala poate fi benefica?

V-ati gandit vreodata ca o pauza in viata voastra sexuala v-ar putea imbunatati perfomantele sexuale?
In anumite puncte ale relatiei trebuie sa scoti sexul din discutia de negociere pentru a putea rezolva cu adevarat problemele sau a stabili in ce directie merge relatia voastra. Uneori sexul poate masca anumite probleme din relatie, fara sa observati sau poate vi se pare mai comod sa ignorati acest lucru. Daca practicati sex doar pentru ca va simtiti obligat/a, va prefaceti ca aveti orgasm sau incercarile lui/ ei de a te excita nu te intereseaza e timpul sa faceti o pauza si sa analizati cum ati ajuns in aceasta situatie si care este motivul declinului vietii voaste sexuale.

Detoxifierea sexuala presupune 30 zile de abstinenta sexuala, timp in care, in fiecare zi, trebuie sa realizati impreuna o activitate diferita cum ar fi citit, filme, reflectie, pentru a explora cat mai multe aspecte care va afecteaza viata sexuala. Incercati sa identificati tipul problemei, anumite aspecte ale vietii voastre de inainte de a va cunoaste si chiar starea generala de sanatate. In general aceasta detoxifiere trebuie sa fie realizata de ambii parteneri, insa chiar si singur/a poti incepe aceasta misiune, iar partenerul te va urma in cazul in care oberva schimbari pozitive in comportamentul tau si relatia voastra.
Aceasta perioada va va ajuta sa analizati relatia voastra si viata voastra sexuala, veti simti un sentiment de conexiune profunda si veti comunica mai usor. Daca insa nu rezistati cele 30 de zile, sexul ce va incalca regulile jocului va fi un rezultat la fel de incitant ca si rezultatele pozitive de la finalul lunii de detoxifiere sexuala.

Despre celibat...

Celibatul este definit ca un stil de viata al unei persoane care este si se straduieste sa ramana necasatorit toata viata. Termenul este folosit si pentru a descrie un stil temporar de viata ales de un individ pentru a se abtine de la orice activitati sexuale (abstinenta sexuala sau stapanire). Desi aceasta ar trebui sa fie un stil de viata adoptat voluntar, celibatul poate fi si impus de anumite norme politice, religioase etc.
Costurile emotionale ale unei activitati sexuale si amenintarea bolilor cu transmitere sexuala sunt aspecte care trebuie luate in considerare atunci cand un individ dezvolta relatii interpersonale sexuale in mod aleatoriu. Mai mult decat atat in unele tari codul penal si normele religoase atribuie sexului un caracter extrem de periculos: 8 natiuni din lume aplica pedeapsa cu moartea in cazurile de homosexualitate (Afghanistan, Iran, Mauritania, Pakistan, Arabia Saudita, Sudan, EmirateleArabe Unite si Yemen), alte 4 tari aplica pedeapsa cu moartea in cazuri de adulter (Iran, Pakistan, Arabia Saudita si Yemen).
In conditiile in care sexul aduce numeroase prejudicii din anumite puncte de vedere, celibatul devine o alegere frecventa : de exemplu aproximativ 30 % dintre barbatii si 28 % dintre femeile SUA aleg o viata celibatara. Majoritatea celibatarilor voluntari sunt chiar fericiti fara sex. Ei duc o viata linistitia, implinita, aventurioasa. Nu catalogati alegerile personale ale unor persoane si nici persoana dupa frecventa cu care practica sex: "diferit" de mine nu inseamna "mai putin" decat mine – aceasta este o chestiune de educatie si de respectul deciziilor celorlalti.

Despre abstinenta...

Abstinenta sexuala este practica retinerii de la unele sau toate aspectele vietii sexuale. Motive obisnuite de abordare a acestei practici sunt:
- motive religioase sau filozofice;
- motive psiho-sociale: depresie, anxietate sociala, cresterea nivelului de testosteron la barbati, experiente trecute negative etc;
- dispozitii legale de conformitate (ordin de restrictie etc) ;
- motive circumstantiale (inchisoare, izolare geografica) ;
- pentru sporirea concentrarii si a conectarii spirituale (anumite practici yoga, etc) ;
- incapacitatea de a gasi un partener potrivit (celibat involuntar) ;
- stare de sanatate precara (celibat medical) ;
- nepregatire fizica sau emotionala pentru desfasurarea unui act sexual.

Cum ramane cu sexul?

De cele mai multe ori abstinenta sau celibatul nu sunt adoptate pentru tot restul vietii sunt stari temporare, de durata mai lunga sau mai scurta. Insa amanarea contactului sexual, in special in perioada adolescentei sau pana la gasirea persoanei potrivite sunt o forma de abstinenta temporara cu multiple beneficii. Sexul este si ramane o parte importanta a vietii umane. Evitarea contactului sexual genital nu elimina practicarea altor forme de afectiune fizica sau activitate sexuala.

Data actualizare: 13-08-2010 | creare: 22-03-2010 | Vizite: 175129
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum