Cea mai bună diferență de vârstă între frați

©

Autor:

Cea mai bună diferență de vârstă între frați

Diferența de vârstă dintre frați este condiționată mai ales de situația financiară a familiei, temperamentul fratelui mai mare, dar și de cât de pregătită este familia pentru întâmpinarea unui nou membru, spun specialiștii în psihologia familiei. (1)

Din punct de vedere fizic, Asociația Americană de Ginecologie spune că un al doilea copil poate fi conceput cel mai devreme la un an de la nașterea primului și că acest lucru este legat de un risc redus de deces prematur al fătului. (2, 3)

Mai jos sunt principalele diferențe de vârstă între frați precum și avantajele și dezavantajele fiecăreia.

 

Un an sau mai puțin între frați

O diferență de cel mult un an între frați înseamnă că vor crește împreună, dar și că îți vor consuma rapid energia.

Avantaje

Va fi o perioadă aglomerată pentru câteva luni însă, în funcție de câți copii vă doriți, nu va mai trebui să te confrunți cu nopți nedormite și extenuare la doi, trei sau cinci ani (intervalul la care majoritatea părinților decid să conceapă un al doilea copil). De asemenea, frații vor fi mai apropiați și se vor juca împreună, iar psihologii spun că după circa 18 luni vor avea mai multe pasiuni comune. În plus, aspectele administrative (de exemplu, dusul la grădiniță sau la cursuri extrașcolare) vor fi ceva mai ușor de gestionat, datorită apropierii de vârstă (imaginează-ți cât ați avea de umblat dacă un copil ar fi de 4 ani, iar celălalt de 8 ani). (4, 5, 6)

Dezavantaje

Pentru unele familii, doi copii de vârste apropiate înseamnă prea mult. Nopțile nedormite se adună, alăptatul trebuie continuat, rufele care trebuie spălate, mâncarea pasată, etc. Toate se adună.

Atunci când copilul mai mare începe să se obișnuiască cu un program normal de somn, apare fratele mai mic care necesită somn mai mult, treziri nocturne și hrăniri la 2-3 ore. La acestea se adaugă oboseala mamelor însărcinate care trebuie să aibă grijă de un copil mic. Colaborarea între parteneri este esențială pentru a menținea familia unită. De asemenea, veți avea nevoie de două scaune pentru mașina, de mai multă mâncare pentru copii și de scutece, iar mașina de spălat rufe va funcționa la foc accelerat. (4, 5)

2-4 ani diferență de vârstă între frați

Dacă vrei să te bucuri de primii ani ai fiecărui copil, o diferență de 2-4 ani între frați este cea mai potrivită pentru voi.

Avantaje

Apariția celui de-al doilea copii nu te va mai lua prin surprindere. Încă vei mai avea de-a face cu nopțile nedormite, însă vei gestiona mai bine lucrurile. Fratele mai mare va deveni întrucâtva mai independent (în cel mai fericit caz va putea mânca singur și va reuși să se îmbrace). De asemenea, la sosirea fratelui mai mic va avea un vocabular suficient de dezvoltat pentru a-ți spune doleanțele sale, iar dacă îi vei explica cu calm, chiar te va ajuta să ai grijă de cel mic. Mai mult, cât timp fratele mai mare este la creșă sau grădiniță te poți ocupa de bebeluș. Diferența de vârstă este benefică și carierei, oferindu-ți suficient timp pentru a reveni la zi la locul de muncă. (2, 4, 5 6)

Dezavantaje

Această diferență de vârstă înseamnă și că frații vor avea dificultăți atunci când vine vorba de jocurile comune (un copil de 5 ani are jucării diferite față de unul de 2 ani din motive evidente). Mai mult, atunci când mergi cu fratele mai mare la terenul de joacă, la controlul medical sau la școală, va trebui să aduci și bebelușul dacă nu ai cu cine să îl lași. Te vei confrunta cu planificare drumului cel mai scurt spre grădiniță și școală, serbări, activități extrașcolare. (4, 6)

5 sau mai mulți ani diferență între frați

Dacă vrei să te bucuri de anii copilăriei și de primii pași la școală în cazul fiecărui copil în parte, o diferență de cel puțin 5 ani între frați s-ar putea să fie pentru familia voastră.

Avantaje

La o diferență de cel puțin 5 ani, vei fi mult mai relaxată știind că fratele mai mare se descurcă la activitățile zilnice, timpul liber putându-l dedica bebelușului care are nevoie de alăptare, schimbat, plimbat. De asemenea, îți vei putea concentra atenția asupra fratelui mai mic și în timpul în care fratele mai mare este la școală, de exemplu. În plus, fratele mai mare, va deveni, în timp protectorul celui mic (cel puțin psihologic vorbind), iar acesta din urmă va ști că are un aliat atunci când vine vorba de interacțiunile cu necunoscutul. (1, 2, 4, 6)

Dezavantaje

Grija pe care o acorzi bebelușului atunci când fratele mai mare este la școală poate însemna că majoritatea timpului o dedici copiilor (în timp, oboseala se adună mai ales dacă iei în considerare nopțile nedormite). De asemenea, o diferență mare de vârstă între copii înseamnă că vor deveni prieteni mult mai târziu față de frații apropiați. Vor fi zile în care fratele mai mic va face gălăgie pentru că îi acorzi mai multă atenție fratelui mai mare (de exemplu, atunci când îl pregătești pentru petrecerea unui coleg de clasă). Mai mult, un al doilea copil atunci când primul are mai mult de 5 ani înseamnă și noi cheltuieli (haine, scutece, pudră, șampon, etc.) (6, 7)

În fine, nu există o diferență perfectă de vârstă între frați, fiecare are avantajele și neajunsurile sale. Decizia trebuie luată de către părinți. Mama este dispusă să petreacă mai mult timp acasă? Atunci pot avea copii la diferențe mici de vârstă. Familia nu își permite cheltuielile asociate mai multor copii mici? Atunci puteți lăsa o diferență mai mare între copii. Doctorii chiar spun că decizia de a mai avea un copil poate intra în discuție atunci când starea curentă (cu un copil) devine normalitate.


Data actualizare: 24-04-2022 | creare: 05-02-2019 | Vizite: 6841
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: