Celulele canceroase surori dezvăluie stări preexistente de rezistență la tratament în cancer

©

Autor:

Celulele canceroase surori dezvăluie stări preexistente de rezistență la tratament în cancer
Studiul cercetătorilor din Helsinki abordează o problemă majoră în tratamentul cancerului, rezistența la tratament, accentuând rolul heterogenității non-genetice în dezvoltarea acestei rezistențe. Prin utilizarea unui nou sistem numit ReSisTrace, cercetătorii au investigat modul în care celulele canceroase își împart destinele în funcție de tratament, începând chiar din stadiul pre-tratament. Sistemul se bazează pe monitorizarea celulelor „surori”, care împart o origine comună, pentru a identifica modele transcriptomice asociate cu rezistența la tratament înainte ca tratamentul să fie aplicat.
Experimentul a fost efectuat pe o linie celulară de cancer ovarian seros de grad înalt (HGSOC), testând rezistența la chimioterapia cu carboplatină, inhibitorul PARP olaparib și citotoxicitatea imună prin celulele NK. ReSisTrace a dezvăluit că celulele surori, având un profil genetic similar, prezintă răspunsuri diferite la tratament datorită variațiilor transcriptomice care se acumulează la fiecare diviziune celulară. Cercetătorii au identificat astfel celulele pre-rezistente și au analizat profilurile lor de expresie genetică în contextul pre-tratament.

Rezultatele indică faptul că anumite subclone celulare prezintă o predispoziție la rezistența la tratament, subliniind importanța interacțiunii între trăsăturile genetice și cele fenotipice non-genetice în dezvoltarea rezistenței la tratament. De asemenea, studiul sugerează că deficiența în repararea homologă (HRD) a ADN-ului poate influența sensibilitatea celulelor canceroase la tratamentele imune, cum ar fi atacul celulelor NK.

Pentru a contracara rezistența la tratament, cercetătorii au propus utilizarea unor molecule mici care să inducă stări celulare pre-sensibile, crescând astfel susceptibilitatea celulelor canceroase la tratamentele ulterioare. Acest concept sugerează o abordare secvențială în tratamentul cancerului, unde celulele canceroase sunt mai întâi pregătite pentru a deveni mai sensibile la tratamentul principal.

Abordarea deschide calea pentru dezvoltarea terapiilor secvențiale în cancer, care pot bloca rezistența înainte de a apărea, reprezentând un pas important în combaterea rezistenței la tratament în oncologie.

sursa: EurekAlert
foto: University of Helsinki (Adobe Stock)

Data actualizare: 12-02-2024 | creare: 12-02-2024 | Vizite: 158
Bibliografie
Sister cells uncover pre-existing resistant states in cancer, link: https://www.eurekalert.org/news-releases/1033987
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: