Chimiorezistența dezvoltată de pacienții cu cancer ar putea fi combătută prin asocierea a două noi medicamente

©

Autor:

Chimiorezistența dezvoltată de pacienții cu cancer ar putea fi combătută prin asocierea a două noi medicamente
Cunoscând mecanismele de rezistență pe care cancerul le poate dezvolta față de terapiile deja existente în practica curentă, un grup de cercetători de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra a studiat un nou tratament destinat mai multor forme de cancer.
Studiul publicat recent este primul care utilizează olaparib, un medicament utilizat pentru tratamentul cancerului ovarian, de sân și de prostată, în asociere cu un nou medicament, capivasertib.

Folosirea unei strategii terapeutice ce utilizează două medicamente, ar putea fi cheia pentru tratarea pacienților cu cancer. Asocierea celor două medicamente a urmărit două ținte ale tumorilor și anume un sistem modificat pentru repararea ADN-ului și dependența de molecula AKT responsabilă de alimentarea tumorilor și creșterea acestora.

Studiile inițiale cu privire la această asociere medicamentoasă au dezvăluit rezultate promițătoare, profilul de siguranță fiind satisfăcător. Mai mult, această strategie s-ar putea adresa inclusiv tumorilor care au dezvoltat rezistență față de chimioterapie. În continuare, noua strategie va fi supusă unor studii pe grupuri mai mari de pacienți.

Studiul a fost publicat în revista Cancer Discovery și reprezintă un exemplu de cercetare pe care oamenii de știință de la Institutul de Cercetare a Cancerului îl realizează în noul lor centru revoluționar, pentru descoperirea medicamentelor împotriva cancerului. Noile medicamente sunt dezvoltate cu scopul de a întrerupe evoluția normală a bolii și de a combate fenomenul de rezistență apărut față de alte medicamente.

În cadrul primelor etape ale studiilor, au fost incluși 64 de pacienți cu tumori avansate localizate la nivelul prostatei, al sânului sau al ovarelor. Aceștia au primit tratament cu olaparib și capivasertib. Din numărul total de participanți, 45% au înregistrat fie o scădere a volumului tumoral, fie o inhibare a creșterii tumorii.

Pacienții incluși în studiu au dezvoltat anterior fenomene de chimiorezistență. Cei care au înregistrat un răspuns în urma administrării acestei combinații medicamentoase, au avut mutații la nivelul genelor răspunzătoare de repararea ADN-ului.

Rezultatele favorabile indică faptul că asocierea dintre olaparib și capivasertib are capacitatea de a depăși chimiorezistența deja instalată. Cele două medicamente vor fi incluse în studii clinice, urmând a fi studiat efectul lor asupra tumorilor fără defecte ale genei AKT sau mutații genetice răspunzătoare de refacerea ADN-ului.

sursa: Science Daily
foto: Jan Chlebik/ICR

Data actualizare: 21-09-2020 | creare: 21-09-2020 | Vizite: 469
Bibliografie
Combining two precision medicines can treat drug-resistant cancer, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200914194027.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: