Cercetătorii au descoperit o legătură directă între sistemul imunitar și comportamentul emoțional în contextul stresului
©
Autor: Airinei Camelia

S-a constatat că stresul cronic activează sistemul imunitar inerent, mobilizând celule mieloide periferice, cum ar fi monocitele și neutrofilele, și producând citokine pro-inflamatorii precum interleukin-6 (IL-6). Această activare a sistemului imunitar duce la creșterea monocitelor inflamatorii și a neutrofilelor în sânge, precum și la o stare de inflamație cronică de grad scăzut caracterizată prin creșterea citokinelor pro-inflamatorii circulante și leucocitoză.
Cercetătorii au descoperit că stresul cronic determină o creștere specifică a monocitelor inflamatorii Ly6C^hi în creier, în special în regiunile cerebrale legate de recompensă și comportament social, cum ar fi nucleul accumbens (NAc). Aceste monocite exprimă MMP8, o metaloproteinază matriceală implicată în degradarea și remodelarea matricei extracelulare (MEC), care joacă un rol important în procesele homeostatice ale creierului, inclusiv funcția sinaptică.
Analizele la nivelul celulelor unice au arătat că monocitele care migrează în creier în timpul stresului au un profil transcripțional pro-inflamator și exprimă gene implicate în procesele imune și în remodelarea MEC, inclusiv MMP8. Această descoperire sugerează că monocitele periferice pot influența funcția neuronală și comportamentul prin modificarea MEC cerebrale, în special în regiunile asociate cu comportamentul social și recompensa.
Cercetările suplimentare au demonstrat că MMP8 (metaloproteinaza matricei 8) este legat de modificări în spațiul extracelular (SEC) al creierului și neurofiziologiei NAc, cu MMP8 promovând susceptibilitatea la stres prin modificarea volumului SEC și afectarea excitabilității neuronilor și a curentilor postsinaptici excitațori spontani. Aceste modificări sunt asociate cu comportamentul de evitare socială indus de stres.
În concluzie, studiul dezvăluie un mecanism prin care sistemul imunitar periferic influențează funcția neuronală și comportamentul în contextul stresului, evidențiind rolul MMP8 derivat din monocitele periferice în modificarea MEC cerebrale și în alterarea comportamentului social. Aceste descoperiri subliniază potențialul țintelor periferice imune noi pentru dezvoltarea de biomarkeri avansați și opțiuni de tratament pentru tulburările neuropsihiatrice legate de stres.
sursa: News Medical
foto: Mount Sinai Health System
Data actualizare: 09-02-2024 | creare: 09-02-2024 | Vizite: 700
Bibliografie
Enzyme released by immune cells may play role in depression, link: https://www.news-medical.net/news/20240208/Enzyme-released-by-immune-cells-may-play-role-in-depression.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Terapie genică care poate suprima pe termen lung convulsiile epileptice
- Cercetările deschid noi perspective în studiul conștienței
- Căpșunile ar putea fi un aliat în eforturile de a scădea riscul de apariție a bolii Alzheimer
- Nou studiu confirmă asocierea între existența fraților mai mari și homosexualitate
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni