Cercetătorii identifică un complex de proteine ​​esențial pentru controlul morții celulare

©

Autor:

Cercetătorii identifică un complex de proteine ​​esențial pentru controlul morții celulare
Un inhibitor care vizează complexul proteic PPP13RG, esențial pentru reglarea apoptozei și necroptozei (forme programate de moarte celulară), poate ajuta la reducerea sau prevenirea necroptozei excesive, arată o nouă cercetare. Descoperirile preclinice sugerează că în acest mod pot fi prevenite sau reduse decesele și leziunile severe ale țesuturilor determinate de necroptoza excesivă.
Moartea celulară joacă un rol important în dezvoltarea normală a organismului și în păstrarea unei bune sănătăți. Cu toate acestea, lipsa unui echilibru poate duce la diferite probleme grave de sănătate. Moartea celulară excesivă este asociată cu un răspuns imun inflamator masiv care dăunează țesuturilor și organelor. Necroptoza excesivă poate fi o problemă inclusiv în cazul noului COVID-19 sever, atunci când un răspuns extrem la infecție provoacă leziuni ale organelor sau chiar moartea.

În studiul actual, cercetătorii au investigat procesele moleculare complexe care stau la baza necroptozei, care combină caracteristicile apoptozei (moartea celulară reglată sau programată) și necrozei (moartea nereglementată a celulelor). Folosind celule umane și un model de șoarece care imită furtuna de citokine observată la unii pacienți cu infecție severă cu COVID-19, cercetătorii au efectuat o serie de experimente pentru a analiza modul în care funcția celulară, în special moartea celulei, se schimbă atunci când o genă este eliminată (inactivată).

În general, studiul sugerează faptul că inhibitorii care blochează calea PPP1R3G/PP1γ pot ajuta la prevenirea sau reducerea deceselor, dar și a daunelor severe cauzate de bolile asociate inflamației, inclusiv bolile de inimă, tulburările autoimune, precum și noul COVID-19. Cercetătorii speră să identifice candidați la medicamente care pot opri distrugerea masivă a celulelor musculare cardiace cauzate de atacurile de cord.

sursa: Science Daily
foto: Graphic created with Biorender app by Zhigao Wang, USF Health Heart Institute.

Data actualizare: 22-02-2022 | creare: 22-02-2022 | Vizite: 445
Bibliografie
Researchers identify protein complex critical in helping control cell death, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220218100724.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum se desfășoară apoptoza (procesul de moarte celulară programată)
  •