Ceremonii comemorative cu ocazia implinirii a 21 de ani de la tragedia de la Cernobal

Data publicării: 27-04-2007

Ceremonii comemorative se desfasoara joi in Rusia, Ucraina si Belarus in amintirea victimelor catastrofei nucleare de la Cernobal, transmit agentiile internationale de presa.

La 26 aprilie 1986, la Centrala nucleara de la Cernobal s-a produs cea mai mare catastrofa nucleara din istoria omenirii, umarile acestei tragedii resimtindu-se si astazi asupra sanatatii oamenilor, a mediului inconjurator si a dezvoltarii social-economice din cele trei foste republici sovietice, dintre care cea mai afectata a fost Belarus, unde au cazut circa 70% din precipitatiile radioactive.
    La slujbele religioase de pomenire, care au inceput la Kiev inca din noaptea de miercuri spre joi, a participat si presedintele Viktor Iuscenko.
    La Moscova au loc mitinguri in memoria celor care au pierit din cauza radiatiilor de la Cernobal. Participantii la lichidarea consecintelor avariei de la centrala nucleara din oraselul Pripiat (Ucraina) se reunesc in fiecare an, la 26 aprilie, la un cimitir unde au fost inmormantati primii 28 de pompieri decedati la Cernobal. O ceremonie comemorativa se va desfasura la pranz intr-o capela din capitala rusa, construita in septembrie 1999 in amintirea tuturor victimelor tragediei nucleare.
    Cei mai multi participanti la lichidarea consecintelor avariei de la Cernobal (”likvidatori”) locuiesc in regiunea ruseasca Altai, fiind vorba de peste 27.000 de persoane care au fost expuse iradierii.
    Dar nu numai echipele de salvare din Rusia au participat la operatiunile ce au urmat exploziei unuia din cele trei reactoare de la Cernobal. In urma cu 21 de ani, toate cele 15 republici ale URSS si-au trimis echipe de interventie. Fiecare al treilea participant la operatiunile de interventie este invalid. Potrivit datelor furnizate de Ministerul pentru Situatii de Urgenta de la Moscova, la aceste operatiuni au luat parte 200.000 de rusi.
    In Belarus, catastrofa de la Cernobal a distrus 485 de localitati, dintre care 70 au fost facute una cu pamantul. In prezent, unul din cinci belarusi locuieste pe teritoriul contaminat, adica 1,6 milioane de persoane, intre care 420.000 de copii si adolescenti, conform unui comunicat al Ambasadei Republicii Belarus la Bucuresti, remis Rompres.
    Explozia de la reactorul numarul patru al centralei de la Cernobal a distrus zona de suprafata a reactorului. Zece a zile a durat etapa activa a avariei. In tot acest timp, au fost emise in atmosfera circa 6 tone de combustibil radioactiv. Norul fierbinte se ridica la inceput la  mai mult de un kilometru. Mai tarziu - la cateva sute de metri deasupra ruinelor. Emisiile de particule radioactive au incetat doar dupa ce reactorul a fost acoperit cu un sarcofag de beton, in noiembrie 1986. Dar de atunci sarcofagul s-a fisurat, reactorul continuand sa reprezinte un pericol pentru tot ce inseamna viata.
    In prezent, au fost practic finalizate cele patru etape de stabilizare a invelisului reactorului. Lucrarile au fost efectuate de un consortiu ruso-ucrainean, din care face parte si compania rusa Atomstroiexport.
    Explozia de la Cernobal reprezinta pentru Rusia, Ucraina si Belarus nu doar o ”durere a trecutului”, tragedie aflandu-se la originea multor probleme din zilele noastre si a provocarilor viitorului din aceste tari, se afirma intr-un comunicat al ONU, emis miercuri la sediul Natiunilor Unite din New York.
    In text se mentioneaza ca cele trei state au nevoie, in continuare, de ajutor international pentru rezolvarea problemelor legate de consecintele de durata ale avariei de la Cernobal asupra sanatatii oamenilor si a mediului inconjurator.
    Construirea unui nou sarcofag la reactorul nr.4 de la Cernobal necesita o implicare activa a donatorilor, se afirma in acelasi document. Rusia, Belarus si Ucraina au salutat recent numirea Mariei Sarapova, una din stelele tenisului mondial, in calitate de ambasador al bunavointei al Programului de dezvoltare al ONU. Campioana mondiala la tenis a declarat ca va acorda o atentie prioritara problemelor legate de avaria de la Cernobal.

Sursa: Rompres, 27-04-2007, Vizualizari 805
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.