Cezariana nu afectează calitatea vieții sexuale

©

Autor:

Cezariana nu afectează calitatea vieții sexuale
Modul în care o femeie alege să nască nu influențează plăcerea sexuală în anii ce vor urma după naștere, potrivit concluziilor unei cercetări publicate în jurnalul BJOG. Lucrarea actuală utilizează datele colectate de la peste 14.000 de persoane, participante la un studiu longitudinal anterior, început în urmă cu mai bine de trei decenii.
Studiul și-a propus să identifice eventualele modificări ale nivelului de plăcere sexuală și în general al rezultatelor sexuale ale femeilor care au născut prin cezariană, comparativ cu cele ale femeilor care au avut parte de nașteri vaginale. Ipoteza de la care a plecat studiul a fost aceea că operația de cezariană afectează bunăstarea sexuală, din cauza riscului mai ridicat de ruptură și a tonusului vaginal mai redus. Constatările din studiile anterioare sugerau o diferență minoră în rezultatele sexuale între femeile care au născut prin cezariană și cele care au născut vaginal, care au persistat până la șase luni de la naștere.

Cercetătorii au investigat relația dintre modul de naștere și rezultatele privind bunăstarea sexuală, inclusiv plăcerea sexuală, frecvența actelor sexuale și durerea cauzată de actul sexual, în mai multe momente postpartum (după naștere). Rezultatele nu au arătat diferențe în ceea ce privește plăcerea sexuală sau frecvența actelor sexuale în rândul femeilor, indiferent de felul în care au născut, în niciunul dintre momentele în care au fost realizate analize. Au existat, însă, diferențe în ceea ce privește durerile raportate în timpul actului sexual, femeile care au născut prin cezariană fiind mai predispuse să prezinte dureri până la 11 ani de la naștere.

„Cercetarea oferă femeilor însărcinate, precum și celor care au născut, informații extrem de importante, deoarece demonstrează că modul prin care aleg să nască nu modifică în niciun mod plăcerea sexuală și nu influențează frecvența actelor sexuale", concluzionează cercetătorul Lynn Molloy.

sursa: News Medical

Data actualizare: 31-08-2022 | creare: 31-08-2022 | Vizite: 365
Bibliografie
Study: Sexual enjoyment after childbirth is unaffected by different modes of delivery, link: https://www.news-medical.net/news/20220822/Study-Sexual-enjoyment-after-childbirth-is-unaffected-by-different-modes-of-delivery.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nasterea prin cezariana versus nasterea naturala
  • Alăptarea după cezariană
  • Cezariana a fost asociată cu o creștere a cazurilor de avort și sarcină ectopică
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum