Alăptarea după cezariană

©

Autor:

Alăptarea după cezariană
Alăptarea, o experiență fiziologică normală și modul natural de hrănire a copiilor în prima etapă de viață, este un subiect delicat și poate fi o sursă de temeri pentru viitoarele mame, îngrijorate că nu vor putea face față.

Când alăptarea are loc după o naștere prin cezariană, alăptarea poate deveni o reală provocare.

Există diferențe între alăptarea după o naștere vaginală versus cezariană?

Se pare că metoda aleasă pentru a naște nu influențează semnificativ alăptarea pe termen lung, cu condiția ca alăptarea să aibă loc cât mai curând după naștere. O meta-analiză a studiilor privind legătura dintre cezariană și alăptare, publicată în 2012 și vizând 550 000 de cazuri, a atras atenția asupra scăderii considerabile a ratei de alăptare la scurt timp după naștere în cazul cezarianei, comparativ cu nașterea vaginală, ceea ce implică o serie de efecte negative asupra sănătății și dezvoltării copiilor. (1)

Cum este însă influențată alăptarea dacă nașterea a avut loc prin cezariană și la ce ar trebui să se aștepte o viitoare mămică, indiferent dacă cezariana este stabilită sau se va impune ca singura opțiune medicală de naștere la momentul respectiv?

În cazul cezarianei e posibil ca laptele să apară puțin mai târziu decât după o naștere vaginală, iar după intervenție mama are nevoie de timp pentru a se recupera fizic, înainte de a putea ține și alăpta nou-născutul. Recuperarea depinde și de tipul de anestezie: dacă este generală, mama va avea nevoie de mai mult timp înainte de a alăpta decât în cazul anesteziei epidurale. Cezariana nu afectează însă cantitatea de lapte produsă.

Anestezia și medicamentele pentru calmarea durerilor după cezariană pot face uneori nou-născutul somnolent și prin urmare, mai puțin cooperant. În acest caz va trebui să îl treziți pentru a-l alăpta și să petreceți mai mult cu el la sân, pentru a vă asigura că e hrănit corespunzător. Este însă doar o situație temporară, care trece odată cu oprirea efectului anestezic/medicamentației.

Indiferent de tipul de naștere, este recomandat ca mama să alăpteze bebelușul imediat cum se simte în stare. Suptul stimulează secreția de oxitocină, care printr-un mecanism de feedback pozitiv, stimulează producția de lapte. În plus, se creează legătura de atașament între mamă și nou-născut (bonding), iar copilul va fi mult mai rapid imunizat ca urmare a efectelor colostrului. Nu în ultimul rând, cu cât mama alăptează mai repede după naștere, cu atât va crește încrederea în succesul alăptării.

Administrarea de antibiotice mamei în timpul și după operația de cezariană poate favoriza apariția candidozei orale la nou-născuți, de aceea trebuie acordată o mai mare atenție apariției unor răni, roșeață, mâncărime la nivelul sânilor, dar și a unor pete albicioase la nivelul cavității orale a micuțului. (2), (3), (4)

Avantajele alăptării după cezariană

Alăptarea este fără îndoială cea mai bună metodă de a hrăni bebelușul, cu multiple beneficii, atât pentru el, cât și pentru mamă. În cazul unei cezariene, se consideră că alăptarea este și mai importantă, fiind implicată în recuperarea de după naștere și în protejarea nou-născutului.

Iată câteva dintre efectele alăptării după o cezariană:

  • ajută la micșorarea uterului după naștere
S-a constatat că la o lună după naștere, uterul femeilor care au născut prin cezariană era mai mare decât al celor care au născut vaginal. Oxitocina, stimulată de alăptare, acționează asupra uterului, accelerând micșorarea acestuia.

  • previne infecțiile la nou-născuți
Copiii născuți prin cezariană prezintă un risc mai mare de infecții decât cei născuți natural, ca urmare a perioadei mai lungi petrecute în spital, a intrării în contact cu echipamentele medicale (pentru eventuale probleme respiratorii, de exemplu). Colostrul are un puternic rol de întărire a sistemului imunitar al nou-născutului.

  • susține legătura dintre mamă și nou-născut
Unele femei pot resimți operația de cezariană ca pe o experiență traumatizantă, care „rupe” cumva legătura cu cel mic, ceea ce le poate face să devină distante față de copilul pe care l-au purtat nouă luni. La această senzație pot contribui și durerile fizice, oboseala, efectul medicamentelor. Alăptarea ajută însă la construirea legăturii emoționale dintre cei doi.

  • ajută la scăderea în greutate
După o cezariană, femeile au unele restricții în privința activității fizice pe care o pot realiza, ceea ce face mai dificilă pierderea kilogramelor în plus acumulate pe perioada sarcinii. S-a constatat însă că femeile care au născut prin cezariană pot slăbi mai rapid dacă alăptează, însă nu este o regulă. (5)

Poziții de alăptare după cezariană

Alăptarea după o cezariană este mult mai incomodă decât după o naștere vaginală, de aceea mama trebuie să găsească poziții pentru a sta confortabil și în același timp pentru a proteja zona operației. Folosirea pernelor speciale pentru alăptare poate fi de ajutor.

Alăptarea în poziția „leagăn” - bebelușul este așezat pe o pernă în poala mamei, care stă așezată și îi susține capul cu un braț, ca și cum l-ar legăna; capul copilului este orientat spre sân; este de preferat să vă așezați pe un scaun sau fotoliu confortabil, care să vă susțină spatele.

Alăptarea în poziția „minge de fotbal” - este o variantă similară cu „leagănul”, doar că bebelușul este așezat pe o pernă în laterala mamei, care stă așezată și îi susține capul cu o mână.

 

Alăptarea în poziția culcat pe o parte – mama stă așezată pe lateral, cu capul și spatele susținute de perne, iar bebelușul este așezat lângă, cu corpul lipit de ea și cu capul orientat spre sân; asigurați-vă că eventualele lovituri din picioare ale bebelușului nu vor lovi zona operației, protejând-o cu un prosop rulat sau cu o pătură; această poziție este indicată pentru că îi oferă mamei posibilitatea să se odihnească și în același timp nu pune presiune asupra abdomenului. (3), (7)

Alternarea pozițiilor de alăptare și găsirea celei mai comode, pregătirea pentru alăptare din timpul sarcinii, sprijinul partenerului sau al unui membru apropiat al familiei sunt doar câteva dintre metodele prin care poți face alăptarea după o cezariană o experiență plăcută, cu reale beneficii atât pentru tine, cât și pentru cel mic.


Data actualizare: 08-06-2019 | creare: 05-09-2014 | Vizite: 8073
Bibliografie
(1)Breastfeeding after cesarean delivery: a systematic review and meta-analysis of world literature, link: https://ajcn.nutrition.org/content/95/5/1113.long
(2)Breastfeeding After Cesarean Delivery, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/breastfeeding/Pages/Breastfeeding-After-Cesarean-Delivery.aspx
(3)Breastfeeding After a Cesarean, link: https://www.breastfeedingbasics.com/articles/breastfeeding-after-a-cesarean
(4)Breastfeeding - when to start, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Breastfeeding_when_to_start?open
(5)Breastfeeding After A Cesarean, link: https://www.plus-size-pregnancy.org/CSANDVBAC/bfaftercesarean.htm
(6)Breastfeeding after a Cesarean Birth, link: https://www.lalecheleague.org/nb/nbmayjun08p36.html
(7)Nursing Positions, link: https://kidshealth.org/parent/pregnancy_newborn/breastfeed/nursing_positions.html#
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Caracteristicile laptelui matern
  • Avantajele alăptării
  • Alimentația mamei în perioada alăptării
  •