Cofeina nu poate fi utilizată pentru a combate efectele orelor de nesomn

©

Autor:

Cofeina nu poate fi utilizată pentru a combate efectele orelor de nesomn
Oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Michigan au evaluat cât de eficientă a fost cofeina în contracararea efectelor negative ale privării de somn asupra cunoașterii. Deși oamenii se pot simți ca și cum ar putea combate privarea de somn cu cofeina, performanța lor în sarcini de nivel superior probabil va fi în continuare afectată, demonstrează studiul.
Somnul insuficient este omniprezent în Statele Unite, o problemă care s-a intensificat în timpul pandemiei. Lipsa constantă de somn adecvat nu numai că afectează cunoașterea și modifică starea de spirit, dar poate afecta în cele din urmă imunitatea. „Cofeina crește energia, reduce somnolența și chiar poate îmbunătăți starea de spirit, dar nu înlocuiește o noapte adecvată de somn”, a declarat autorul studiului, Kimberly Fenn. „Acesta este unul dintre motivele pentru care privarea de somn poate fi extrem de periculoasă”.

În cadrul studiilor, mai mult de 275 de participanți au fost rugați să finalizeze o sarcină simplă de atenție, precum și o sarcină mai dificilă, care a necesitat finalizarea sarcinilor într-o ordine specifică, fără a sări peste anumiți pași și fără a repeta pașii. Conform concluziilor studiului, cofeina a avut un efect redus asupra performanței în efectuarea unor sarcini complexe. „Am constatat că lipsa de somn a afectat performanța pentru ambele tipuri de sarcini și că administrarea cofeinei i-a ajutat pe oameni să realizeze cu succes sarcina mai ușoară. Cu toate acestea, a avut un efect redus asupra performanței sarcini mai dificile”, a spus Fenn.

„Dacă am fi constatat că cofeina a redus semnificativ erorile procedurale în condiții de privare a somnului, acest lucru ar fi putut avea implicații largi pentru indivizii care trebuie să efectueze proceduri esențiale cu somn insuficient, cum ar fi chirurgii, piloții și ofițerii de poliție”, a spus Fenn. „În schimb, descoperirile noastre subliniază importanța prioritizării somnului”.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 31-05-2021 | creare: 31-05-2021 | Vizite: 416
Bibliografie
Don't count on caffeine to fight sleep deprivation, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210526115549.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: