Consumul de alimente din soia a fost asociat cu reducerea riscului de cancer

©

Autor:

Consumul de alimente din soia a fost asociat cu reducerea riscului de cancer
Rata cancerului continuă să crească la nivel global, iar diferențele în prevalența cancerului între Asia și Occident ar putea fi atribuite obiceiurilor alimentare diferite, în special consumului de produse din soia, bogate în compuși precum izoflavonele, fitosterolii și fibrele dietetice, care ar putea atenua riscul de cancer. Cu toate acestea, efectele variază în funcție de tipurile de produse din soia și de tipurile de cancer.
Un studiu recent publicat în revista Nutrients a avut ca scop revizuirea sistematică a relației dintre diverse produse din soia și riscul de cancer printr-o analiză meta detaliată a răspunsului la doză. Au fost incluse 52 de studii, dintre care 35 de studii de caz-control și 17 studii de cohortă, totalizând 44.932 de cazuri și 861.372 de participanți. Majoritatea studiilor au fost efectuate în Asia, iar evaluarea calității a indicat un nivel înalt de calitate al studiilor.

Analiza a arătat că un consum ridicat de produse din soia a fost asociat cu o reducere de 31% a riscului de cancer, în special în studiile de caz-control și la femei, dar nu și la bărbați. Reduceri semnificative ale riscului au fost observate în cazul cancerelor ginecologice, gastrointestinale, ale tractului aerodigestiv superior, prostatei și plămânilor. Variațiile geografice au fost evidente, cu riscuri mai scăzute de cancer asociate cu consumul de soia în Coreea, Singapore, Europa și China.

În ceea ce privește consumul de tofu, acesta a redus semnificativ riscul de cancer cu 22%, cu efecte consistente observate atât la bărbați, cât și la femei. Consumul de tofu a fost corelat cu riscuri mai scăzute de cancere ginecologice și gastrointestinale. Nu au fost observate efecte semnificative pentru cancerele de ficat, prostată și plămâni.

Consumul de lapte de soia a fost asociat cu o reducere de 25% a riscului de cancer, în special în studiile de caz-control. Asociații inverse semnificative au fost identificate pentru cancerele gastrointestinale, ale tractului aerodigestiv superior și ovariene.

Analiza altor produse din soia, inclusiv supa de miso, produsele fermentate și nefermentate, pasta de soia și natto, nu a arătat asociații semnificative cu un risc redus de cancer în general, deși analizele de subgrup au relevat constatări nuanțate.

În concluzie, un consum mai mare de alimente totale din soia, tofu și lapte de soia a fost asociat cu un risc redus de cancer, în special cancerele gastrointestinale și ginecologice. Cu toate acestea, dovezi privind alte produse din soia sunt insuficiente, necesitând studii prospective de cohortă bine concepute pentru clarificări suplimentare.

sursa: News Medical

Data actualizare: 02-04-2024 | creare: 02-04-2024 | Vizite: 118
Bibliografie
Eating soy products linked to lower cancer risk, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20240401/Eating-soy-products-linked-to-lower-cancer-risk-study-finds.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Șapte noi elemente adăugate pe lista substanțelor cancerigene
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum