Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași

©

Autor:

Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
Studiile sugerează o corelație puternică între dieta și statusul ponderal al mamei în timpul sarcinii asupra riscului urmașilor de a dezvolta cancer de sân. Un studiu recent publicat în jurnalul Scientific Reports a identificat o relație asemănătoare și în cazul taților; obezitatea paternă ar putea altera materialul genetic din spermă, fapt care a fost asociat cu un risc crescut de cancer mamar la fiice.

S-a stabilit faptul că anumite mutații genetice pot influența riscul femeilor de apariție al cancerului de sân, dintre care  un procent cuprins între 5 – 10% sunt moștenite.

Deși a fost realizat pe modele animale, acest studiu este unul dintre puținele care a investigat influența obezității paterne asupra riscului de cancer mamar la urmași.

Comparativ cu puii de sex feminin ai șoriceilor normoponderali, urmașii șoriceilor obezi au prezentat suprapondere la naștere, au înregistrat o întârziere în ceea ce privește dezvoltarea țesutului mamar și un risc mai crescut de cancer de sân.

În urma analizei spermei șoriceilor obezi, cercetătorii au identificat alterarea expresiei genelor miRNA sau microRNA cu un important rol în tumorigeneză; aceleași modificări la nivelul genelor miRNA au fost identificate și în țesutul mamar al urmașilor de sex feminin.

Potrivit acestui studiu realizat pe modele animale, greutatea paternă la momentul concepției ar putea afecta atât greutatea la naștere, dar riscul de cancer mamar, ale generației următoare. În continuare se dorește confirmarea acestor descoperiri la oameni, în ceea ce privește alterările epigenetice ale spermei la tații obezi.

Între timp, se recomandă adoptarea unui stil de viață și al unei diete echilibrate, implicit atingerea unei greutăți sănătoase preconcepționale la ambii parteneri, pentru a reduce riscul genetic de a dezvolta cancer la urmași, dar și pentru ameliorarea stării de sănătate a viitorilor părinți.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 23-05-2019 | creare: 27-06-2016 | Vizite: 1553
Bibliografie
Obese fathers may increase daughters' breast cancer risk, link: http://www.medicalnewstoday.com/articles/311234.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cancerul la sân – o amenințare care poate fi prevenită
  • Copilul obez și rezultatele școlare
  • Obezitatea viitoarei mame ar putea afecta dezvoltarea oaselor fătului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum