ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Consumul de alimente ultraprocesate crește riscul de COVID-19

©

Autor:

Consumul de alimente ultraprocesate crește riscul de COVID-19
Transmiterea rapidă a COVID-19 și numărul ridicat de cazuri crește incidența apariției sindromului respirator acut sever, respectiv a sindromului COVID prelungit, unde simptomele persistă mai mult de trei luni.
Înțelegerea factorilor de risc asociați infecției și schema de vaccinare corect efectuată contribuie la prevenția bolii.

Nutriția reprezintă un factor ce influențează semnificativ echilibrul și starea de sănătate a organismului uman, dieta reglând microbiomul intestinal, respectiv sistemul imunitar.

Potrivit unui studiu recent publicat, indivizii care consumă cantități ridicate de fructe și legume, dar și multe produse pe bază de plante, au un risc mult mai scăzut de a dezvolta simptome asociate COVID-19. Oamenii de știință consideră o potențială legătură între dietă și COVID-19.

Pentru studiu, a fost ales consumul de alimente variat, clasificate în patru grupe, una dintre ele fiind a alimentelor ultraprocesate (prelucrate cu conținut crescut de grăsimi, ulei, amidon, zaharuri). Produsele alimentare supuse hidrogenării, hidrolizei sau altor modificări chimice prin adăugarea de coloranți, arome și emulsii au fost incluse în această categorie. Acești produși neoformați pot modifica structura microbiotei intestinale și pot stimula inflamația în organism. Conțin proteine, fibre alimentare, vitamine și minerale în cantitate scăzută.

Conform studiului, persoanele dependente în mare măsură de o dietă bogată în alimente ultraprocesate prezintă deficiențe în minerale și vitamine și dezechilibre ale sistemului imunitar, fiind astfel susceptibile la infecții. Asociază un risc crescut de boli inflamatorii intestinale, boli cardiovasculare și neoplazii.

Oamenii de știință au explorat legătura dintre consumul de ultraprocesate și riscul de infecție cu SARS-CoV-2. Au analizat date de la peste 41.000 de participanți, cu vârste între 40 și 69 de ani. Au evaluat aportul alimentar al acestora timp de 24 de ore, prin chestionare tipice.

În concluzie, există o relație puternică între consumul de alimente nesănătoase și riscul crescut de infecție COVID-19. Principalul mecanism este promovarea inflamației în organism prin grăsimi saturate și zaharuri în exces, dar și conținut de fibre scăzut, ducând astfel la imunodepresie. Alegerile alimentare greșite cresc susceptibilitatea umană la infecții, iar o dietă bogată în alimente ultraprocesate crește semnificativ riscul de infecție cu COVID-19.

sursa: News Medical
foto: Daisy Daisy / Shutterstock.com

Data actualizare: 25-08-2022 | creare: 25-08-2022 | Vizite: 80
Bibliografie
Consumption of ultra-processed foods increases risk of COVID-19, link: https://www.news-medical.net/news/20220821/Consumption-of-ultra-processed-foods-increases-risk-of-COVID-19.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Persoanele care merg lent au de patru ori mai multe șanse de a muri din cauza COVID-19
  • Masca facială și ventilația sunt mai eficiente decât distanțarea socială pentru stoparea răspândirii COVID-19
  • Zonele mai însorite sunt asociate cu mai puține decese din cauza COVID-19
  •  
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.