Consumul frecvent de peste prajit, cale spre accidentul vascular cerebral

Data publicării: 04-01-2011

A mai căzut un mit: peştele nu este un aliment chiar atât de sănătos cum se credea. După cum susţin medicii americani, consumul frecvent al acestui produs poate provoca accidente vasculare cerebrale. Ce-i drept, numai în cazul în care peştele este prăjit şi nu gătit la aburi sau fiert, a relatat duminică AP, citând revista Neurology.

Un grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Alabama, care au încercat să elucideze misterul numărului foarte mare de decese din cauza accidentelor vasculare în Alabama în comparaţie cu alte regiuni din SUA, au ajuns la concluzia că peştele prăjit ar putea fi de vină.

Conform statisticilor, incidenţa accidentelor vasculare cerebrale este în acest stat de 125 la 100.000 de persoane, în timp ce în restul teritoriului SUA raportul este sub 98 de accidente la 100.000 de locuitori.

În cadrul unui studiu, ale cărui rezultate au fost publicate în ultimul număr al revistei Neurology pe anul 2010, au participat mai mult de 22.000 de persoane în vârstă de peste 45 de ani. După cum s-a dovedit, peştele prăjit a fost considerat principalul vinovat al celor mai multe accidente vasculare cerebrale.

Mai exact, locuitorii din Alabama mănâncă peşte prăjit de cel puţin de două ori pe săptămână, el făcând parte din meniul tradiţional în acest stat american.

În afara locuitorilor din Alabama, sunt pasionaţi de peşte şi vecinii lor din Arkansas, Georgia, Louisiana, Mississippi, Carolina de Nord şi Sud şi Tennessee.Ei constituie aşa-numita 'centură a accidentelor vasculare cerebrale', întrucât pe teritoriul acestora incidenţa problemelor cardiovasculare este cu 30% mai mare decât în celelalte state americane.

Prin urmare, Asociaţia americană a cardiologilor recomandă renunţarea la peştele gătit în tigaie sau la grătar şi consumul acestui aliment nu mai frecvent de 2-3 ori pe lună.
Sursa: Agerpres, 04-01-2011, Vizualizari 304
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.