Contraceptia la adolescente

©

Autor:

Contraceptia la adolescente
In perioada adolescentei, e esential ca metoda contraceptiva aleasa sa asigure o protectie ridicata impotriva unei sarcini nedorite.

Sarcina la varsta adolescenta este o reala problema sociala: tinerele mame se pot confrunta cu probleme de sanatate si pot intampina dificultati in a-si continua studiile si a-si construi o cariera, dupa aparitia pe lume a copilului.

De asemenea, o sarcina nedorita la o varsta frageda presupune un risc crescut de abandon din partea adolescentei nepregatite pentru o astfel de responsabilitate.

In principiu, tinerele adolescente pot opta pentru orice metoda contraceptiva disponibila pe piata, insa decizia trebuie corelata cu numeroase aspecte sociale si comportamentale specifice acestei varste:

 • adolescentii au, in general, o activitate sexuala sporadica;
 • de regula, isi ascunt activitatea sexuala si au retineri in a dezvalui faptul ca folosesc contraceptive;
 • exista tentatia de a avea parteneri multipli, comportament care presupune un risc crescut de boli cu transmitere sexuala (BTS);
 • adesea, legatura superficiala cu partenerul poate ingreuna negocierea asupra folosirii unei metode contraceptive;
 • exista preferinta pentru o metoda usor de administrat;
 • exista teama de efectele secundare ale metodei contraceptive, care sunt mai greu de tolerat la varsta mica si pot determina abandonarea metodei;
 • e de dorit ca metoda contraceptiva sa fie usor de procurat si accesibila financiar;
 • e necesar sa fie cunoscuta influenta metodei asupra fertilitatii vitoare;
 • sunt preferate metodele care pot influenta pozitiv anumite probleme de sanatate specifice perioadei: dismenoree, tulburari de ciclu menstrual, acnee.

Metode contraceptive recomandate pentru adolescente

Prezervativul

Prezervativul poate fi folosit de adolescentele de toate varstele, chiar si de cele care nu au avut prima menstruatie (desi nu este recomandat un raport sexual atat de devreme).
Prezervativul  nu numai ca previne o sarcina nedorita, insa ofera protectie si impotriva BTS-urilor.

De altfel, ca urmare a tendintei de a schimba partenerii sexuali si de a avea raporturi sexuale sporadice, prezervativul este considerat a fi metoda de protectie cea mai potrivita pentru adolescenti.
Prezervativul are avantajul de a fi accesibil ca pret, usor de procurat, nu are niciun fel de implicatii hormonale si este usor de folosit.

Trebuie acordata insa atentiei modului in care se foloseste, pentru a se evita asezarea nepotrivita sau ruperea acestuia.

Contraceptivele orale combinate

Contraceptivele orale combinate (COC), pe langa protectia sporita impotriva unei sarcini nedorite, ofera si avantajul de a regla ciclul menstrual, de a diminua simptomele dureroase si fluxurile abundente si sa de a ameliora episoadele de acnee.
Un dezavantaj major este acela ca pilulele contraceptive nu ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
Astfel, ar putea fi nevoie ca metoda sa fie folosita in combinatie cu prezervativul.

Alte dezavantaje:
 • adolescentele pot uita sa ia pastilele la timp sau chiar pot „sari” mai multe zile peste pilule, din neglijenta, fapt care poate diminua drastic protectia impotriva sarcinii;
 • pilulele contraceptive orale trebuie administrate numai dupa o consultatie la medicul ginecolog, care poate recomanda o marca sau alta. Unele adolescente se pot jena sa mearga la ginecolog sau  sa se adreseze parintilor pentru a le insoti;
 • pretul pilulelor contraceptive poate fi considerat prea ridicat pentru posibilitatile financiare ale unei adolescente (mai ales daca decide sa le procure fara stirea parintilor), cu toate ca exista posibilitatea de a primi contraceptive gratuite de la centrele de planning familial sau de la medicul de familie.
 • pilulele contraceptive pot adevea diverse efecte secundare, care trebuie sa fie cunoscute de la bun inceput.

Contraceptivele orale exclusiv cu progesteron

Contraceptivele orale ce contin exclusiv progesteron pot fi recomandate de catre ginecolog in cazul in care contraceptivele combinate sunt contraindicate pacientei respective.

De regula, este o metoda adresata femeilor peste 35 de ani, fumatoarelor, femeilor cu boli cronice, insa se poate prescrie si adolescentelor ce prezinta anumite probleme de sanatate, cum este cazul tromboembolismelor venoase.
Un avantaj major este acela ca pilula contine o cantitate mult mai mica de cormoni decat contraceprtivele combinate.

Dezavantaje:
 • pilulele trebuie luate cu o mare strictete; o intarziere chiar si de 3 ore le poate scadea drastic eficienta.
 • nu asigura reglarea ciclului menstrual si nici nu diminueaza durerile menstruale, asa cum se intampla in cazul contraceptivelor combinate
 • pot creste riscul aparitiei chisturilor ovariene cu aproximativ 30%

Retineti faptul ca atat contraceptivele orale combinate, cat si cele pe baza de progesteron nu trebuie luate „dupa ureche”, la recomandarea unei prietene sau a farmacistei.
Medicul ginecolog va stabili, in urma consultatiei, ce fel de pilulele sunt indicate pentru adolescenta in cauza.

Metode contraceptive mai putin recomandate adolescentelor

Diafragma

Diafrgma este o metoda ce poate fi folosita in siguranta de catre adolescente, insa este potrivita mai degraba pentru cele aflate intr-o relatie stabila, pentru ca nu protejeaza si de bolile cu transmitere sexuala.
Diafragma este o metoda de bariera, care ofera o eficacitate moderata, mult sub cea a prezervativului sau a pilulelor orale,  mai ales daca nu este folosita corespunzator.
Alte dezavantaje ale diafrgamei: poate fi dificil de pastrat si transportat, mai ales daca se doreste discretie in fata parintilor, este destul de costisitoare, poate parea incomoda si poate poate creste riscul de infectii ale tractului urinar.

Spermicidele

Spermicidele sunt de asemenea o metoda de bariera, cu o eficacitate moderata. Acestea pot provoca uneori iritatii locale si pot parea dificil de folosit si de avut la indemana, luand in considerare dinamica vietii sexuale la adolescenta.
Spermicidele nu ofera protectie impotriva BTS-urilor.

Steriletul

Steriletul este o metoda contraceptiva foarte eficienta, cu o siguranta impotriva sarcinii de peste 99%. Acesta are avantajul de a functiona pentru o perioada foarte mare de timp (pana la 10 ani), este complet reversibil, se poate monta oricand in timpul timpul ciclului menstrual.
In schimb, steriletul presupune anumite riscuri, nu protejeaza impotriva infectiilor transmisibile si poate fi montat doar de personal medical specializat.

Steriletul este destinat insa mai degraba femeilor aflate intr-o relatie stabila, cu o viata sexuala regulata ca frecventa si numar de parteneri.
De asemenea, steriletul poate contribui la dereglarile menstruale si asa specifice varstei adolescente, mai ales in primele luni.

Metodele „naturale”

Metoda calendarului sau metoda „retragerii” (coitus interruptus) sunt metode foarte folosite de adolescente, desi extrem de ineficiente.
Acestea nu numai ca au o rata de esec foarte mare, dar nici nu ofera niciun fel de protectie impotriva BTS-urilor.

Metoda calendarului este riscanta chiar si la femeile mature, cu un ciclu menstrual regulat; cu atat mai mult, in cazul adolescentelor, ce au o menstruatie neregulata, este greu de „prezis” cu certitudine cand va fi data ovulatiei si care sunt zilele „sigure” din luna.

Metoda „retragerii” este la fel de riscanta, desi folosita foarte frecvent. Metoda presupune un control sporit din partea partenerului sexual, pentru a se retrage la timp din vagin si a ejacula in afara acestuia.
Adolescentii mai putin experimentati se pot confrunta cu incidente, astfel ca sperma poate ajunge accidental in vagin.
De asemenea, nu trebuie uitat faptul ca lichidul preejaculator, eliminat inainte de sperma, contine o cantita mica de spermatozoizi, care in anumite cazuri, pot fertiliza ovulul.

 • Contraceptia in cazul adolescentelor active sexual trebuie perceputa ca o necesitate reala si nu ca o optiune.
 • Folosirea unei metode contraceptive potrivite permite o viata sanatoasa si fara grija unei sarcini aparute prea devreme.
 • Adresati-va fara retineri medicului sau discutati deschis cu parintii, pentru a va oferi indrumarea de care aveti nevoie!

Data actualizare: 06-06-2014 | creare: 09-01-2007 | Vizite: 27353
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Orientarea sexuală a adolescenților
 • Suntem în 2020: e timpul să-i învățăm pe tineri siguranța comportamentului sexual online (sexting)
 • Pilulele contraceptive pot crește nivelul de stres la persoanele tinere
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum