Copiii produc anticorpi diferiți ca răspuns la infecția cu SARS-CoV-2

©

Autor:

Copiii produc anticorpi diferiți ca răspuns la infecția cu SARS-CoV-2

Potrivit unui nou studiu din Columbia, în comparație cu adulții, copiii produc anticorpi diferiți ca răspuns la infecția cu SARS-CoV-2, eliminând rapid virusul din organism.
Rezultatele au fost publicat în revista Nature Immunology.

Conform cercetătorilor, evoluția bolii la copii are o durată mult mai scurtă, afectând probabil mai puține sisteme decât la adulți. Mai mult, este posibil ca ci mici să elimine virusul mai eficient decât adulții, fără să necesite un răspuns imun puternic.

Unul dintre aspectele interesante ale bolii COVID-19 este faptul că majoritatea copiilor răspund bine la infecție, în comparație cu persoanele mai în vârstă.

Infecția cu SARS-CoV-2 este nouă pentru toți, dar copiii reprezintă un caz particular. Ei au numeroase celule T naive care recunosc diverși patogeni, în timp ce adulții mai în vârstă răspund la boală prin celulele cu memorie imunologică.

Studiul a inclus 47 de copii, dintre care 16 erau tratați pentru sindrom inflamator multisistemic la Centrul Medical din Columbia. Restul de 31 de copii au fost descoperiți cu infecție cu SARS-CoV-2 după internarea în spital pentru alte patologii. Jumătate dintre copiii fără sindromul inflamator multisistemic nu avea simptome specifice de COVID-19. Studiul a inclus și 32 de adulți cu forme ușoare și grave ale infecției cu noul coronavirus, tratați în spital sau acasă.

Potrivit rezultatelor, ambele grupuri de copii au produs aceeași anticorpi, dar care erau diferiți de anticorpii adulților. În comparație cu adulții, copiii produceau mai puțini anticorpi împotriva proteinei spike virale, pe care SARS-CoV-2 o folosește pentru a pătrunde în celulele gazdei. De asemenea, s-a observat că anticorpii copiilor aveau activitate de neutralizare foarte scăzută, în timp ce adulții produceau anticorpi de neutralizare. Mai mult, adulții cei mai bolnavi aveau anticorpii cu cea mai mare activitate de neutralizare.

Există o legătură între amploarea răspunsului imun și cea a infecției, astfel încât cu cât este mai severă infecția, cu atât este mai puternic răspunsul imun. Sunt necesare mai multe celule și reacții imune pentru eliminarea unei încărcături virale mari.

De asemenea, față de adulți, copiii produceau foarte puțini anticorpi împotriva unei proteine vizibilă doar sistemului imun după infectarea celulelor de către virus. Acest lucru sugerează că infecția nu se răspândește foarte mult la copii și nu distruge un număr foarte mare de celule. Astfel, deoarece copiii elimină rapid virusul, răspândirea infecției este limitată și nu este necesar un răspuns imun puternic.

Evoluția scurtă a bolii la copii ar putea sugera că ei sunt contagioși pentru o scurtă perioadă de timp, fiind mai puțini predispuși să răspândească virusul. Totuși, cercetătorii nu au măsurat încărcătura virală la copii.
Potrivit studiilor efectuate în alte țări, copiii de vârstă școlară nu sunt vectori pentru coronavirus, astfel încât datele cercetării actuale se corelează.

Conform cercetătorilor, răspunsul anticorpilor copiilor la infecție nu înseamnă un răspuns mai slab la vaccin. Vaccinurile care sunt la momentul actual în curs de dezvoltare conțin părți din virus și nu reproduc evoluția firească a bolii. Chiar dacă la copii nu se produc anticorpi de neutralizare ca și răspuns la infecția cu SARS-CoV-2, vaccinurile sunt create astfel încât să genereze răspunsuri imune protectoare în absența infecției. De obicei, copiii răspund bine la vaccinuri iar cercetătorii sunt de părere că vor dezvolta un răspuns imun favorabil și la vaccinul împotriva COVID-19.

Acum, oamenii de știință studiază diferențele în ceea ce privește răspunsul celulelor T la infecție, mai ales cele de la nivel pulmonar. Copiii infectați cu noul coronavirus ar putea genera un răspuns imun mai puternic grație sistemului imun înnăscut, care eliberează interferon și macrofage pentru a ataca celulele infectate cu patogeni.

Studiile anterioare au observat că răspunsul imun înnăscut ar putea fi întârziat la adulții cu COVID-19.

Potrivit cercetătorilor, dacă răspunsul înnăscut este puternic, ar putea reduce încărcătura virală din plămâni iar anticorpii și celulele T, implicați în răspunsul adaptativ, ar avea mai puțin de lucru.

De asemenea, este posibil că virusul să fie mai puțin capabil de a infecta celulele copiilor, din cauza faptului că celulele copiilor exprimă mai puține proteine din cele pe care virusul le utilizează pentru infectare.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 12-11-2020 | creare: 12-11-2020 | Vizite: 373
Bibliografie
Children produce different antibodies in response to SARS-CoV-2: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201105183735.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Infecția COVID-19 la copii
  • Pandemia COVID-19 ar putea crește obezitatea la copii
  • Copiii cu COVID-19 pot prezinta subit o afectare pulmonară gravă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum