Costocondrita

Costocondrita este o conditie care determina durere toracica din cauza inflamatiei cartilajelor si a oaselor peretelui toracic.

Denumita si sindrom Tietze, costocondrita apare atunci cind exista o inflamatie a jonctiunii dintre coasta osoasa si sternum. La aceasta jonctiune exista un cartilaj care uneste oasele; acesta devine iritat si inflamat. In functie de extinderea inflamatiei, costocondrita poate fi foarte dureroasa.

Este frecvent dificil de identificat o singura cauza a costocondritei. Se considera ca boala este cauzata de suprasolicitarea continua a microtraumelor. Cea mai frecvent afectata grupa de virsta este cea a adultilor tineri intre 20 si 40 de ani. Costocondrita poate aparea ca o leziune de suprasolicitare la atleti sau poate fi descoperita si dupa o leziune traumatica sau infectii virale ale cailor respiratorii superioare.

Cei mai multi pacienti cu costocondrita acuza durere in partea superioara a pieptului, respectiv zona sternului. Din cauza conditiilor severe cum sunt afectiunile cardiace cu durere similara, costocondrita trebuie diagnosticata doar dupa excluderea unor boli mai severe. Durerea din costocondrita este de obicei agravata de activitati sau exercitii fizice. Frecvent durerea este agravata cind se inspira profund din cauza intinderii cartilajelor inflamate.

Atingerea zonei afectate de costocondrita poate fi extrem de dureroasa pentru pacient. Din cauza multitudinii de ramuri nervoase care origineaza din piept durerea poate fi experimentata in umar sau brate de asemenea. Sindromul Tietze implica durere toracica si roseata sau tumefierea zonei mai sensibile.

Costocondrita raspunde de obicei la unii pasi simpli de tratament. Este de ajutor determinarea cauzei care a produs costocondrita si daca unele activitati care conduc la inflamarea articulatiilor pot fi evitate. Pentru a descreste inflamatia se vor evita activitatile care determina durerea si exacerbarea conditiei. Exercitiile fizice, inspirurile profunde si intinderea muschilor pieptului agraveaza simptomele dureroase si incetinesc procesul de vindecare. Aplicarea de caldura locala poate fi de ajutor in costocondrita. Se va aplica caldura de citeva ori pe zi mai ales cind se vor efectua activitati care irita simptomele.

Medicatia antiinflamatoare nesteroidiana ajuta in costocondrita prin doua aspecte. In primul rind, ajuta la scaderea simptomelor dureroase facind pacientii mai cooperabili, iar in cel de-al doilea rind, scade inflamatia, care este principala problema. De obicei simptomele asociate costocondritei se amelioreaza semnificativ in 4-8 saptamini. Daca durerea persista, aceasta este moderata si asociata doar cu acitivitatile solicitante. In general toate simptomele trebuie sa se rezolve in 6 luni.

Patogenie si cauze

Sindromul Tietze, desi similar, nu este identic cu costocondrita. Sindromul Tietze este caracterizat de tumefierea cartilajelor costale, in timp ce costocondrita nu prezinta tumefiere. Cindva se credea ca aceasta conditie este asociata sau determinata de o infectie virala cistigata in timpul chirurgiei, dar s-a dovedit ulterior ca nu aceasta este cauza. Cei mai multi pacienti nu au avut interventii chirurgicale recente.

Costocondrita este o boala inflamatorie a articulatiilor costocondrale care determina durere localizata si sensibilitate. Oricare dintre cele 7 articulatii costocondrale pot fi afectate, iar cel putin una este afectata in 90% din cazuri. Cel mai adesea sunt afectate jonctunile costale de la 2 la 5.

Semne si simptome

Tabloul clinic timpuriu al sindromului este semnificativ, cu durere acuta in piept, sensibilitate si tumefiere a cartilajelor afectate, care sunt de obicei palpabile la examinare. Desi de multe ori boala poate fi foarte dureroasa, conditia este considerata benigna, rezolvandu-se in 12 saptamini. Totusi, uneori costocondrita poate fi cronica.

Comparativ cu ischemia miocardica sau infarctul, costocondrita este o cauza benigna de durere si este important de luat in considerare in diagnosticul diferential.

Debutul bolii este frecvent insidios. Durerea de piept cu istoric de trauma minora repetata si activitati precum pictatul, mutatul mobilei cu care pacientul nu este obisnuit sunt frecvente. Durerea poate fi descrisa astfel:
  • este exacerbata de miscarea trunchiului, inspirul profund si exercitii
  • scade cu diminuarea miscarilor, respiratia lenta sau modificarea pozitiei
  • este sub forma de cutit, de presiune, de crampe
  • este de obicei destul de bine localizata, dar se poate extinde si iradia in umar si brat
  • poate fi severa, poate disparea.

Examen fizic

Durerea la palparea articulatiilor costocondrale afectate este constant observata. Sunt implicate articulatiile 2-5 si mai mult de una singura. Surprinzator, pacientii pot sa nu fie constienti de aceasta senzibilitate decit la palparea medicului. Diagnosticul trebuie refacut daca lipseste sensibilitatea locala. Sindromul Tietze este caracterizat de edem nonsupurativ, in timp ce costocondrita nu are edem palpabil.

Diagnostic

Nu exista studii de laborator specifice pentru costocondrita. Scenariul clinic si diagnosticele diferentiale cele mai probabile ghideaza probe de laborator care trebuie prelevate.
Se va obtine o radiografie toracica pentru a exclude alte diagnostice.

Diagnosticul diferential
se face cu urmatoarele afectiuni: trauma abdominala, herpes, zona zoster, infarctul miocardic, neoplasmul pulmonar, anxietatea, pseudoguta si guta, leziunile articulatiei sternoclaviculare, pericardita, pleurodinia, policondrita, fibromialgia.

Tratament

Scopul terapiei este de a reduce inflamatia folosindu-se antiinflamatoare nesteroidiene. Acesti agenti sunt folositi de obicei pentru ameliorarea durerii usoare-moderate si a inflamatiei. Desi efectele lor in tratamentul durerii si a inflamatiei tind sa fie pacient specifice, de obicei ibuprofenul este de electie pentru terapia initiala. Alte optiuni cuprind flurbiprofen, acid mefenamic, ketoprofen si naproxen.
Prognosticul pentru acesti pacienti este excelent. Dupa un an jumatate dintre pacienti mai prezinta disconfort, o treime raporteaza sensibilitate la palpare.

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum