Creste numarul mamelor ce isi asteapta copiii ’in stare bahica’

Data publicării: 24-04-2007

Medicii Maternitatii din municipiul Bacau sunt confruntati cu un numar "tot mai mare" de femei insarcinate care ajung la nastere cu intoxicatii grave pentru ca sufera de "etilism cronic avansat", transmite corespondentul ROMPRES.

"Avem numai in aceasta luna si cate patru-cinci cazuri pe saptamana", sustine Vladimir Corneleac, medicul sef al sectiei de obstetrica-ginecologie.
    Ultimul asemenea caz, inregistrat marti dimineata, a fost al unei femei in varsta de 28 de ani, care, de beata ce era, nici macar nu realiza ca este in fata medicilor ce urmau sa-i aduca pe lume un bebelus. In prezenta chiar a unor membri ai familiei sale, aceasta a facut scandal tipand si refuzand sa fie consultata. Ca si alte astfel de cazuri, specialistii au recurs la medicatii de calmare, dar si la psihiatri pentru a consilia pacienta.
    Mamele betive provin, "in general, din randul tinerelor paciente, atat din mediul rural, cat si urban, avand o situatie economico-financiara precara, care aleg sa-si inece necazurile in alcool", afirma medicii bacauani.
    Ajungand la nastere "cu o patologie agresiva", ele pun in pericol atat propria lor viata, cat si pe cea a copilului pe care il poarta in pantec. Malformatiile congenitale, afectiunile digestive, infectioase sau parazitare, dezechilibre ale sistemului nervos sunt "doar cateva dintre urmarile consumului de alcool de catre femeile insarcinate".
    "Este inuman ce se intampla, iar inconstienta lor poate avea urmari grave", spune medicul Georgeta Huszar. Alcoolismul la viitoarele mame conduce la sporirea mortalitatii infantile, a numarului de avorturi, "de cinci ori mai mare atunci cand este asociat cu consumul de alcool", la cresterea perioadei de spitalizare a copiilor, a costurilor pentru terapia si tratamentul acestora, iar, pentru ele, la aparitia unor sindromuri hemoragice sau infectioase, majoritatea asociate cu boli cronice /hepatita, diabet, cardiopatii, ciroze/. "Nu de putine ori" medicii au fost nevoiti sa intervina "pe ultima suta de metri" pentru a salva din acest motiv vietile mamei si copilului.
    Alcoolismul a condus si la "multe din cele aproape 500 de nasteri premature inregistrate in acest an la maternitatea bacauana", afirma medicii bacauani, care acuza societatea civila ca nu intreprinde actiuni pentru "constientizarea acestui fenomen aflat in crestere".

Sursa: Rompres, 24-04-2007, Vizualizari 660
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.