Crioconservarea țesutului ovarian ar putea amâna la nesfârșit menopauza

©

Autor:

Crioconservarea țesutului ovarian ar putea amâna la nesfârșit menopauza
Studiul abordează un concept inovator în medicina reproductivă, concentrându-se pe posibilitatea amânării menopauzei la femeile sănătoase prin crioconservarea țesutului ovarian. Această abordare, explorată de Kutluk Oktay, MD, PhD, de la Yale School of Medicine și colegii săi, ridică întrebări importante despre extinderea anilor de fertilitate și atenuarea riscurilor de sănătate asociate cu scăderea nivelurilor de estrogen.
Prin utilizarea unui model matematic nou dezvoltat, studiul prezice cum procedura de crioconservare a țesutului ovarian ar putea întârzia menopauza în funcție de mai mulți factori, inclusiv vârsta la care se efectuează procedura și cantitatea de țesut ovarian colectată.

Procedura, care a fost utilizată inițial pentru a prezerva fertilitatea pacienților cu cancer înainte de tratamentele care ar putea afecta rezerva ovariană, implică îndepărtarea și crioconservarea laparoscopică a țesutului ovarian care conține sute de mii de ovocite primordiale. În viitor, acest țesut poate fi reimplantat pentru a restabili funcția ovariană, posibil amânând debutul menopauzei.

Modelul ia în considerare pierderea foliculilor primordiali în timpul procesului de vindecare post-transplantare și sugerează că transplantarea repetată a porțiunilor de țesut ovarian poate întârzia și mai mult menopauza. Rezultatele indică faptul că, pentru majoritatea femeilor sub 40 de ani, crioconservarea ovariană ar putea întârzia semnificativ menopauza, iar pentru femeile sub 30 de ani, ar putea chiar preveni debutul acesteia.

În plus, studiul sugerează că amânarea menopauzei prin crioconservarea ovariană ar putea oferi beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului pentru diverse condiții legate de vârstă. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina beneficiile pe termen lung și riscurile asociate cu această procedură. Această cercetare pionieră deschide un nou capitol în discuția despre menopauză, reproductivitate și sănătatea femeilor, punând bazele pentru abordări inovatoare în medicina reproductivă.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 07-02-2024 | creare: 07-02-2024 | Vizite: 258
Bibliografie
How ovarian tissue freezing could prevent menopause--possibly forever, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/02/240206144904.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum poți întârzia menopauza
  •