Ospemifenul și terapia hormonală sistemică îmbunătățesc simptome de atrofie vulvovaginală la menopauză

©

Autor:

Ospemifenul și terapia hormonală sistemică îmbunătățesc simptome de atrofie vulvovaginală la menopauză
Un studiu sugerează că ospemifenul (un modulator selectiv al receptorilor de estrogen) și terapia hormonală sistemică au ambele ca rezultat îmbunătățirea simptomelor de atrofie vulvovaginală (VVA) și îmbunătățesc probabil microbiomul vaginal prin reducerea bacteriilor potențial dăunătoare și creșterea microorganismelor sănătoase.

Se estimează că atrofia vulvovaginală apare la aproximativ 50% dintre femeile la menopauză. Această afecțiune cronică subtratată este rezultatul unei reduceri a nivelurilor de estrogen circulante, ceea ce duce la subțierea pereților vaginali și la o lubrifiere redusă a vaginului. Aceste modificări conduc la simptome precum uscăciunea vaginală și durerea în timpul actului sexual, care pot fi asociate cu prurit și arsuri. Lubrifiantele și uleiurile vaginale, precum și estrogenii vaginali pot oferi o anumită îmbunătățire, în funcție de severitatea simptomelor.

Studiile recente sugerează că compoziția microbiomului vaginal poate juca un rol esențial în atrofia vulvovaginală. Comparativ cu femeile fără atrofie vulvovaginală, microbiomul vaginal al femeilor cu atrofie ușoară sau moderată este de obicei caracterizat prin o reducere semnificativă a lactobacililor (microorganisme sănătoase), împreună cu o creștere a altor bacterii oportuniste precum Gardnerella, Streptococcus și Prevotella.

În acest nou studiu, cercetătorii au dorit să compare profilurile microbiomului vaginal al femeilor care suferă de atrofie vulvovaginală cu cele ale femeilor postmenopauzale sănătoase pentru a evalua efectul ospemifenului și terapiei hormonale sistemice asupra compoziției microbiomului vaginal.
Ei au confirmat că microbiomul vaginal al femeilor cu atrofie vulvovaginală diferă semnificativ de cel al femeilor postmenopauzale sănătoase și că ospemifenul și terapia hormonală pot duce la o stare de bine vaginală prin reducerea bacteriilor potențial dăunătoare și creșterea microorganismelor sănătoase.


Sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma modul în care ecosistemul vaginal este modificat de acest modulator selectiv al receptorilor de estrogen.

Rezultatele studiului au fost publicate în articolul "Efectul ospemifenului asupra microbiomului vaginal la femeile postmenopauzale cu atrofie vulvovaginală". Studiul arată că atât terapia hormonală sistemică cât și ospemifenul îmbunătățesc semnele de atrofie vulvovaginală și induc modificări favorabile în microbiomul vaginal, cu efecte diferite asupra compoziției bacteriene vaginale.

Zonele de studiu viitoare includ evaluarea modificărilor în microbiomul vaginal, profilele proteomice și markerii imunologici cu diverse tratamente și asocierile dintre aceste modificări și simptomele genitourinare.

Data actualizare: 26-01-2023 | creare: 26-01-2023 | Vizite: 398
Bibliografie
The North American Menopause Society (NAMS)
Journal reference:
Alvisi, S., et al. (2023)
Effect of ospemifene on vaginal microbiome in postmenopausal women with vulvovaginal atrophy.
Menopause.
https://journals.lww.com/menopausejournal/Abstract/9900/Effect_of_ospemifene_on_vaginal_microbiome_in.141.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Menopauza si tulburarile psihice
  • Ce este premenopauza - perimenopauza?
  • Sexul la vârsta menopauzei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum