Cum afectează sedentarismul memoria?

©

Autor:

Cum afectează sedentarismul memoria?
Statul pelungit pe scaun pare a fi asociat cu modificări într-o secțiune a creierului care este critică pentru memorie, potrivit unui studiu recent din cadrul Universității din California.
Cercetatorii de la Universitatea din California au vrut să vadă cum influențează comportamentul sedentar sănătatea creierului, în special regiunile creierului care sunt esențiale pentru menținerea memoriei.

Pentru studiu au fost recrutate 35 de persoane cu vârste între 45 și 75 de ani ce au fost chestionate privind nivelul lor de activitate fizică și despre numărul mediu de ore zilnice petrecute stând pe scaun, în săptămâna precedentă.

Participanții au fost supuși unor scanări RMN de înaltă rezoluție, care oferă o analiză detaliată asupra lobului temporal, o regiune a creierului implicată în formarea de noi amintiri. Rezultatele au sugerat că un comportamentul sedentar este un predictor semnificativ al afectării lobului temporal și că activitatea fizică este insuficientă pentru a compensa efectele nocive ale statului prelungit pe scaun.

Urmează studii mai amănunțite pentru a vedea care este exact mecanismul de acțiune și la ce nivel are loc afectarea memoriei, mai ales pe termen lung, precum și dacă genul, rasa sau greutatea individului au vreun rol.

Afectarea acestei regiuni poate fi un precursor al declinului cognitiv și al demenței la adulții de vârstă mijlocie și cei mai în vârstă. Reducerea comportamentului sedentar poate fi un mod de a menține și îmbunătăți sănătatea creierului, mai ales la persoanele cu risc pentru dezvoltarea bolii Alzheimer.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul PLOS ONE.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 16-12-2019 | creare: 19-04-2018 | Vizite: 1422
Bibliografie
Thinning in brain regions important for memory linked to sedentary habits, link: https://medicalxpress.com/news/2018-04-thinning-brain-regions-important-memory.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Birourile ajustabile, o soluție pentru reducerea sedentarismului la locul de muncă?
  • Statul prelungit aşezat, asociat cu anumite tipuri de cancer
  • A fost creat un dispozitiv care te ajută să îți reglezi postura și respirația
  •