Cum funcționează un stetoscop: tehnologia din spatele ascultării sunetelor

©

Autor:

Cum funcționează un stetoscop: tehnologia din spatele ascultării sunetelor

Stetoscopul este unul dintre instrumentele medicale cele mai cunoscute, fiind folosit atât de medici, cât și de asistenții medicali pentru a asculta sunetele din interiorul corpului. Avem de-a face cu un dispozitiv foarte simplu, însă extrem de util, care a fost inventat acum mai mult de două sute de ani și care a beneficiat în timp de mai multe îmbunătățiri tehnologice. Este important ca stetoscopul să aibă caracteristici tehnice performanțe, care să permită distingerea frecvențelor înalte și pe a celor joase, pentru ca debitul respirator și funcțiile vitale să poată fi măsurate corect.

 

Medicul francez care a construit pentru prima dată acest instrument medical în anul 1816 se numea René Laennec, iar acel prim model a fost realizat din lemn. În zilele noastre, stetoscoapele sunt, în principal, de două feluri: electronice sau cu tub. În rândurile care urmează veți găși mai multe detalii despre felul în care funcționează un stetoscop și despre tehnologia folosită pentru a asculta sunetele.

Elementele care alcătuiesc un stetoscop clasic

Structura unui stetoscop clasic este una foarte simplă, însă foarte eficientă. Este vorba despre trei componente principale: piesa toracică (sau cupla auditivă), tubul stetoscopului și membrana de ascultare (sau diafragma).

Piesa toracică este capătul care se aplică pe pielea pacientului pentru a permite ascultarea sunetelor din interiorul corpului. De regulă, această piesă toracică are o suprafață plată sau un element din cauciuc, rolul ei fiind de a conduce sunetele din corpul persoanei consultate către tubul stetoscopului. Acest tub conectează piesa toracică la membrana de ascultare și conduce sunetele către urechile medicului sau ale asistentului medical, putând să fie fabricat din materiale precum plasticul sau cauciucul. Esențial este să fie materiale suficient de flexibile și izolate acustic, pentru a nu se pierde din calitatea sunetului.

Membrana de ascultare este elementul central al oricărui stetoscop, având rolul de a transforma vibrațiile în sunete. Odată ce piesa toracică este așezată pe corpul pacientului, sunetele generate în interior se transmit prin tub și sunt captate, iar apoi amplificate de această membrană de ascultare, prin tuburile stetoscopului, pentru a putea fi auzite de către specialistul care îl utilizează.

Principiul de funcționare a stetoscopului

Principiul pe baza căruia funcționează stetoscopul este unul simplu, prin care sunetele sunt amplificate. Așa cum am menționat anterior, se așează cupla auditivă pe corpul pacientului iar sunetele din interior ajung la membrana de ascultare. Această membrană vibrează în acord cu sunetele pe care le detectează și transmite respectivele vibrații către urechile medicului sau ale asistentului.

Este important de înțeles că stetoscoapele sunt concepute în așa fel încât să filtreze și să amplifice acele sunete din corp care sunt relevante. În acest fel, specialistul poate să distingă anumite sunete specifice, pe care le caută. Poate să fie vorba despre bătăile inimii, despre anumite zgomote intestinale sau sunete respiratorii, aceste sunete fiind evidențiate față de zgomotele de fond nedorite.

O altă mențiune importantă este aceea că stetoscoapele nu sunt dispozitive electrice, ceea ce înseamnă că nu au nevoie de alimentare la priză sau de baterii. Principiul de funcționare al acestor instrumente este unul mecanic, și anume cel al transformării sunetelor în vibrații care sunt transmise către urechi.

Avantajele utilizării de stetoscoape electronice

Odată cu trecerea anilor, stetoscoapele electronice au devenit din ce în ce mai populare datorită faptului că prezintă mai multe avantaje de ordin tehnologic. Este vorba despre modele care sunt echipate atât cu microfoane, cât și cu amplificatoare, ceea ce înseamnă că medicii sau asistenții medicali care le folosesc pot să ajusteze volumul și să ajusteze mult mai eficient sunetele provenite din corpul pacientului consultat. Un alt avantaj al stetoscoapelor electronice este acela că sunetele pot să fie înregistrate și transmise în format digital pentru a putea fi analizate ulterior.

Stetoscoapele electronice au câștigat teren în special în acele domenii care presupun o ascultatie extrem de precisă – așa cum este de exemplu pneumologia sau cardiologia, pentru că pot să amplifice sunete subtile și să ofere informații mai exacte și mai detaliate personalului medical. Chiar dacă este evident că aceste stetoscoape electronice prezintă îmbunătățiri semnificative din punct de vedere al amplificării și înregistrării sunetelor, de bază în practică medicală rămân tot acele stetoscoape tradiționale pe care le cunoaștem cu toții. Alegerea unui stetoscop electronic sau a unuia tradițional depinde de specializarea medicală a persoanei care îl folosește și de nevoile care se impun în fiecare caz în parte.


Data actualizare: 20-10-2023 | creare: 20-10-2023 | Vizite: 159
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!