Cum procesează creierul muzica?

©

Autor:

Cum procesează creierul muzica?
Cercetătorii din cadrul Institutului Max Planck au identificat modul și regiunea în care este procesată muzica la nivelul creierului, mai exact în omologul drept al ariei lui Broca (girusul frontal inferior) ce joacă un rol esențial în procesarea muzicii.
Cercetătorii au analizat dependențele non-locale în muzică pentru a determina modul în care creierul uman percepe sunetele muzicale.

Paul Broca a fost un medic, anatomist și antropolog francez faimos ce a lucrat cu pacienți afazici în anii 1800, și a descoperit aria lui Broca: o mică regiune din cortexul cerebral deasupra tâmplei, specifică regiunii din stânga a creierului. Această regiune este esențială pentru producerea vorbirii și procesarea a ceea ce ascultăm sau vorbim, comparând cu regulile învățate. De exemplu, aria lui Broca este activă când detectăm erori gramaticale bine cunoscute.

Echivalentul din emisfera dreaptă sau omologul ariei lui Broca joacă un rol similar, dar pentru procesarea muzicii.

În cadrul studiului, cercetarea s-a axat pe o muzică dezvoltată de Vincent Chung, numită „muzică extraterestră”, descrisă ca o combinație aleatorie de tonuri muzicale aranjate într-o manieră specifică, pentru a se citi la fel. Deși deloc plăcută la auz ca atare, secvențele scurte erau melodioase, fiind date și după anumite reguli clar stabilite.

Un grup de muzicieni a fost solicitat să asculte această compoziție muzicală, să încearcă să ghicească secvențele în funcție de anumite reguli pentru a învăța regula ce diferențiază secvențele gramaticale de celelalte. După ce au reținut regula, au fost supuși scanărilor RMN și au reluat studiul.

Rezultatele au arătat că girusul frontal inferior a fost activat mai mult în timpul secvențelor negramaticale, deși activitatea cerebrală a fost mai cresctă spre emisfera dreaptă. Astfel, creierul era ma activ în timpul încălcării regulilor învățate, dar mai mult în partea dreaptă, omologul ariei lui Broca.

Gradul de conectivitate fucțională dintre regiunile cerebrale implicate în depistarea erorilor gramaticale și cele asociate memoriei de lucru au prezis acuratea participanților în diferențierea secvențelor muzicale.

Sursa: NeuroScience News

Data actualizare: 16-03-2018 | creare: 16-03-2018 | Vizite: 20615
Bibliografie
How the Brain Processes Music, https://neurosciencenews.com/music-brain-processing-8625/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce unele persoane nu reacționează emoțional la niciun tip de muzică?
  • Persoanele care știu să cânte la un instrument muzical au o viteză de reacție mai mare
  • Muzica veselă evocă mult mai ușor amintiri autobiografice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum