Muzica îmbunătățește abilitățile lingvistice ale bebelușului
Autor: Mancaș Mălina

Studiul a fost publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Science.
În special în primul an de viață, copilul învață să recunoască diferite sunete, imagini sau senzaÈ›ii, să distingă activități È™i încearcă să îÈ™i dea seama ce se petrece în jur sau ce urmează să se întâmple. PercepÈ›ia ritmului este o importantă abilitate, iar îmbunătățirea acesteia din timp are efecte benefice pe termen lung asupra proceselor cognitive.
La fel ca muzica, limbajul are diferite ritmuri. Silabisirea este utilă pentru definirea sunetelor È™i diferenÈ›ierea lor de către bebeluÈ™i, ajutându-i È™i să înveÈ›e să vorbească.
În cadrul studiului s-a verificat dacă expunerea bebeluÈ™ilor la un ritm muzical va favoriza diferenÈ›ierea ritmurilor de vorbire. Pe durata unei luni, 39 de bebeluÈ™i de 9 luni au participat la 12 sesiune de joacă prin muzică sau nu, alături de părinÈ›i, timp de 15 minute fiecare. Dintre aceÈ™tia, 20 s-au jucat bătând într-o tobă mică, în ritmul muzicii, în timp ce 19 au fost incluÈ™i în alt grup, jucându-se cu maÈ™inuÈ›e sau cuburi, care necesitau coordonarea fără muzică.
După o săptămână de la finalizarea experimentului cercetătorii au analizat răspunsul neuronal al copiilor, utilizând un magnetoencefalograf (MEG) pentru a depista È™i analiza activitatea cerebrală. Pe durata investigaÈ›iei, bebeluÈ™ii au ascultat o serie de melodii È™i sunete vorbite, de diferite ritmuri, cu schimbarea lor rapidă. Rezultatele au indicat că bebeluÈ™ii depistau această schimbare bruscă a ritmului.
Cercetările au vizat două regiuni din creier, cortexul auditiv È™i cortexul prefrontal, cu rol important în abilitățile cognitive cum ar fi controlul atenÈ›iei, detectarea diferitelor sunete È™i învățarea limbajului. Copiii care s-au jucat cu instrumentele muzicale au prezentat un răspuns neuronal mai mare la modificarea ritmului în ambele zone cerebrale, comparativ cu bebeluÈ™ii din celălalt grup.
Studiul sugerează faptul că stimularea muzicală de la vârste fragede îmbunătățeÈ™te abilitățile cognitive ale copilului È™i favorizează dezvoltarea limbajului È™i a vorbirii, precum È™i a muzicalității.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Știți să îngrijiți copilul după ce a suferit o comoție?
- Miturile practicate de bunici, un pericol pentru sănătatea nepoților?
- Riscul crescut de alergii alimentare asociat cu administrarea antibioticelor în copilărie
- Lipsa intervenției în conflictele fizice dintre copii ar putea să-i ajute pe aceștia să își dezvolte abilitățile sociale
- Baietelul meu are 3 ani si 7 luni nu vorbeste
- Gemeni cu intarziere verbala
- Cand incep copii sa vorbeasca
- 1 an si 8 luni si nu isi da drumul la vorba
- Autism ????
- Despre mers si vorbit la bebelus
- Fetita mea de 3 ani nu vorbeste bine