Muzica îmbunătățește abilitățile lingvistice ale bebelușului

©

Autor:

Muzica îmbunătățește abilitățile lingvistice ale bebelușului
Cercetările din cadrul Institutului de Învățare și de Științe ale Creierului (I-LABS) de la Universitatea din Washington arată că joaca acompaniată de muzică îmbunătățește modul în care creierul bebelușilor procesează sunetele. Muzica poate îmbunătăți abilitatea de a detecta și de a diferenția diferite ritmuri în vorbire.

Studiul a fost publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Science.

În special în primul an de viață, copilul învață să recunoască diferite sunete, imagini sau senzații, să distingă activități și încearcă să își dea seama ce se petrece în jur sau ce urmează să se întâmple. Percepția ritmului este o importantă abilitate, iar îmbunătățirea acesteia din timp are efecte benefice pe termen lung asupra proceselor cognitive.

La fel ca muzica, limbajul are diferite ritmuri. Silabisirea este utilă pentru definirea sunetelor și diferențierea lor de către bebeluși, ajutându-i și să învețe să vorbească.

În cadrul studiului s-a verificat dacă expunerea bebelușilor la un ritm muzical va favoriza diferențierea ritmurilor de vorbire. Pe durata unei luni, 39 de bebeluși de 9 luni au participat la 12 sesiune de joacă prin muzică sau nu, alături de părinți, timp de 15 minute fiecare. Dintre aceștia, 20 s-au jucat bătând într-o tobă mică, în ritmul muzicii, în timp ce 19 au fost incluși în alt grup, jucându-se cu mașinuțe sau cuburi, care necesitau coordonarea fără muzică.

După o săptămână de la finalizarea experimentului cercetătorii au analizat răspunsul neuronal al copiilor, utilizând un magnetoencefalograf (MEG) pentru a depista și analiza activitatea cerebrală. Pe durata investigației, bebelușii au ascultat o serie de melodii și sunete vorbite, de diferite ritmuri, cu schimbarea lor rapidă. Rezultatele au indicat că bebelușii depistau această schimbare bruscă a ritmului.

Cercetările au vizat două regiuni din creier, cortexul auditiv și cortexul prefrontal, cu rol important în abilitățile cognitive cum ar fi controlul atenției, detectarea diferitelor sunete și învățarea limbajului. Copiii care s-au jucat cu instrumentele muzicale au prezentat un răspuns neuronal mai mare la modificarea ritmului în ambele zone cerebrale, comparativ cu bebelușii din celălalt grup.

Studiul sugerează faptul că stimularea muzicală de la vârste fragede îmbunătățește abilitățile cognitive ale copilului și favorizează dezvoltarea limbajului și a vorbirii, precum și a muzicalității.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 22-03-2019 | creare: 26-04-2016 | Vizite: 2425
Bibliografie
Music improves baby brain responses to music and speech, link: https://medicalxpress.com/news/2016-04-music-baby-brain-responses-speech.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce beneficii are repetarea cuvintelor pentru bebeluși?
  • Creierul bebelușilor bilingvi prezintă o activitate crescută în zonele funcțiilor executive
  • Creierul copiilor se dezvoltă mai repede datorită antrenamentului muzical
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum