Persoanele care știu să cânte la un instrument muzical au o viteză de reacție mai mare

©

Autor:

Persoanele care știu să cânte la un instrument muzical au o viteză de reacție mai mare
Conform unei cercetări recente realizate în cadrul Universității din Montreal, persoanele care știu să cânte la cel puțin un instrument muzical au reflexe mai bune, muzicienii având viteza de reacție mai mare la stimuli senzoriali decât cei care nu cântă la niciun instrument.

La studiu au participart 35 de persoane, 16 dintre aceștia fiind muzicieni, în timp ce 19 persoane nu aveau cunoștințe în acest sens. Printre muzicieni se aflau 8 pianiști, 3 violoniști, 2 percuționiști, un dublu basist, un cântăreț la harpă și un cântăreț la violă (altist). Toți, mai puțin unul, știau să cânte la cel puțin un alt instrument, având cel puțin 7 ani de experiență, începând să studieze instrumentele muzicale în intervalul de vârstă 3-10 ani.

În cadrul studiului participanții au fost lăsați într-o cameră liniștită, fiind solicitați să stea poziționați cu o mână pe mouse-ul computerului și arătătorul de la cealaltă mână pe o cutie ce transmitea vibrații intermitente. În fața participanților era poziționat și un difuzor.

Aceștia au fost instruiți să dea click pe mouse imediat ce simt că acea cutie vibrează, dacă aud un zgomot de la difuzor sau ambele simultan. Fiecare dintre cele trei categorii de stimuli (auditivi, tactili sau audio-tactili) s-a repetat de 180 de ori. După analiza rezultatelor s-a observat că instrumentiștii au prezentat viteze mai mari de reacție comparativ cu cei care nu cântau la niciun instrument.

Cercetările privind impactul muzicii asupra prceselor senzoriale de bază pot ajuta la îmbunătățirea timpilor de reacție, mai ales în cazul persoanelor de vârsta a treia. Odată cu înaintarea în vârstă, timpul de reacție și reflexele devine mai lente, astfel că a învăța să cântăm la un instrument muzical ar putea prezenta beneficii asupra proceselor cognitive.
 
Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Brain and Cognition.

Sursa: New Atlas

Data actualizare: 14-05-2019 | creare: 13-01-2017 | Vizite: 1707
Bibliografie
Play an instrument? You probably react faster, too, link: https://medicalxpress.com/news/2017-01-instrument-react-faster.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce unele persoane nu reacționează emoțional la niciun tip de muzică?
  • Luteina susține sănătatea mentală și inteligența persoanelor în vârstă
  • Scrisul de mână are beneficii cognitive superioare scrisului la tastatură
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum