Cum să te lași de alcool - cele mai bune soluții

©

Autor:

Cum să te lași de alcool - cele mai bune soluții

Alcoolul denumește un lichid incolor cu proprietăți specifice (gust și miros), care se obține în urma fermentării zaharurilor din cereale sau fructe, sub acțiunea unor ciuperci din drojdia de bere. Totodată, alcoolul este considerat un drog, întrucât creează dependență și afectează funcționalitatea organelor. Odată ajuns în organism, produce schimbări la nivelul sinapselor, împiedicând creierul să transmită un răspuns corect organului efector. Constituentul esențial al tuturor băuturilor alcoolice este etanolul, substanță care se absoarbe rapid din tractul gastro-intestinal și se răspândește în întreg organismul.


Etanolul
acționează asupra organismului atât direct, cât și prin compușii în care se transformă pe cale enzimatică. Astfel, el are o acțiune depresivă și acționează ca un anestezic în același mod ca și medicamentele cu acțiune sedativă și tranchilizantă (înghițirea unor astfel de medicamente împreună cu băuturi alcoolice poate provocă moartea). Pe lângă rolul său în prepararea băuturilor alcoolice, etanolul se folosește în diferite domenii de activitate:

  • ca dezinfectant, sub formă de soluție apoasă, comercializat sub numele de alcool sau spirt medicinal;
  • drept solvent la fabricarea lacurilor și vopselelor, sub denumirea de alcool tehnic;
  • în sinteza de medicamente și la prepararea unor soluții folosite ca medicamente;
  • drept combustibil. (1, 3, 4)


În cantități moderate, băuturile alcoolice pot acționa ca un stimulent pentru sistemul nervos central, cât și pentru sistemul circulator. Consumul de etanol în cantități mari și/sau în timp îndelungat, este toxic și produce dependență sau alcoolism, boală care provoacă:

  • dependență fizică- sevraj;
  • pierderea controlului;
  • confuzie;
  • pierderea memoriei;
  • greață, vărsături;
  • creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale;
  • anxietate;
  • comă și chiar moarte. (2, 5, 6)


Soluții pentru renunțarea la alcool

Tratamentul în ceea ce privește alcoolismul prevede mai multe etape, iar succesul acestuia depinde de identificarea și acceptarea nevoii de ajutor. Astfel, pentru a trata boala, pacientului îi este recomandat să consulte un psihoterapeut, o detoxifiere, precum și un tratament medicamentos în funcție de caz.

Psihoterapia

De cele mai multe ori, dependența de alcool apare în timp, ceea ce face foarte dificil procesul de a renunța la acesta, deoarece joacă un rol important în viața unui individ care obișnuiește să îl consume zilnic. Așadar, primul pas spre o viață sănătoasă, lipsită de alcool, îl reprezintă consultul unui specialist în domeniu, al unui psihoterapeut. De cele mai multe ori, specialistul acționează prin prisma familiei pentru a determină pacientul să renunțe la alcool. Acesta va analiza aspectele psihologice ce țin de comportament, mediul de viețuire al bolnavului, factorii care au dus la un asemenea stil de viață. Se stabilesc următoarele date:

  • severitatea dependenței;
  • motivele de utilizare;
  • problemele de motivare.


Se utilizează unul sau mai multe tipuri de terapii, în funcție de gravitate. Prin acestea, pacienții învață să își stimuleze motivația de a opri consumul de alcool, să cunoască circumstanțele care au declanșat această dependentă și de a preveni un eventual eveniment declanșator. (2, 7, 8)

Detoxifierea

Următorul pas spre a pune capăt dependenței fizice de alcool este detoxifierea. De-a lungul acestui proces, pacientul trebuie supravegheat în permanență de un medic datorită simptomelor de sevraj care apar, convulsii și halucinații. Acestea vor fi ținute sub control prin administrarea de diazepam, medicament care acționează asupra creierului și oprește simptomenele declanșate de sevraj. După detoxifiere, pacientul își poate continua lupta cu alcoolul prin alte forme de tratament și terapie. (3, 5, 7)

Tratament medicamentos

Majoritatea pacienților nu reușesc să își mențină starea de abstinență de aceea au nevoie de medicamente care au acest rol. Unul dintre cele mai recomandate de specialiști este naltrexona, însă efectul acesteia nu va fi resimțit decât dacă va fi luat în considerare împreună cu tratamentul psihologic. Naltrexona duce la scăderea zilelor în care un individ consumă alcool, scade cantitatea de alcool consumată într-o ocazie și reduce riscul recăderii la un consum excesiv. Se constată că administrarea ei la consumatorii sociali duce la scăderea efectelor stimulante ale alcoolului și rămân doar efectele sedative, mai exact la aceștia trebuie să treacă mai mult timp până să caute să bea din nou dacă sunt sub tratament cu naltrexona, lucru valabil și în studiile care au folosit eșantioane de alcoolici.


Înainte de a fi administrat, pacientul trebuie să fie informat cu privire la acțiunea și efectele medicamentului. Astfel, eligibili pentru tramentul cu naltrexona sunt indivizii dependenți de alcool, dar stabili din punct de vedere medical și care nu au folosit recent opiozi. Totodată, pacienții trebuie să facă parte dintr-un grup terapeutic sau într-o relație cu un terapeut pentru a menține starea de abstinență. Terapeutul este cel care efectuează o serie de teste ale funcției hepatice înainte de inițiere și pe parcursul tratamentului, precum și determinarea bilirubinei și monotorizarea acesteia. Decizia de a administra naltrexona se realizează în urma analizării riscurilor și beneficiilor pe care aceasta le-ar putea avea asupra pacientului. Naltrexona este absolut contraindicată la pacienții menținuți cu metadonă pentru dependența de opiacee.

Totodată, înaintea inițierii tratamentului medicamentos, pacientul trebuie să fie abstinent de minimum 3 zile și lipsit de simptomele sevrajului alcoolic. (9, 10, 11)

Reabilitarea

Rolul reabilitării este acela de a preveni situațiile în care pacientul tinde să renunțe la tratament. De cele mai multe ori include terapia în grup, dar și cea individuală, care conține o îmbunătățire a motivației, consiliere familială. Pentru a evita o schimbare a comportamentului se recomandă internarea pacientului într-un centru de reabilitare pentru cel puțin 30 de zile, timp în care bolnavul este pregătit și pentru viața de după tratament. (2, 7, 8)


Data actualizare: 14-01-2021 | creare: 04-12-2018 | Vizite: 53980
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum renunți la alcool - cele mai eficiente metode
  • Un studiu recent poate ajuta la îmbunătățirea tratamentului alcoolismului
  • Renunțarea la alcool - ce trebuie să știi, sfaturi utile și strategii
  •