Decalotarea penisului

©

Autor:

Decalotarea penisului

Decalotarea penisului reprezintă un proces natural pentru bărbați, important pentru igiena personală și sănătatea penisului, care implică retragerea prepuțului pentru a expune glandul. În mod normal, majoritatea bărbaților experimentează decalotarea până la vârsta adolescenței. Cu toate acestea, nu există o vârstă specifică la care decalotarea penisului ar trebui să aibă loc, deoarece fiecare individ se dezvoltă în mod diferit. Forțarea decalotării prin tragerea prepuțului este total contraindicată, deoarece poate provoca disconfort sau leziuni. (1, 2, 3)

Ce este decalotarea penisului?

Decalotarea este actul de a trage înapoi prepuțul (pielea care acoperă glandul penisului) pentru a dezvălui glandul (capul penisului). Procesul de decalotare a penisului face parte din dezvoltarea normală a penisului la bărbați. La naștere, majoritatea băieților au prepuțul lipit de gland, dar pe măsură ce cresc, prepuțul începe să devină mai mobil. Decalotarea este un proces care evoluează pe parcursul dezvoltării copiilor și adolescenților, ce nu trebuie forțat, deoarece nu toți bărbații ajung la același stadiu în același timp. (2, 3)

De ce este necesară decalotarea penisului?

Decalotarea penisului contribuie la prevenirea unor afecțiuni dureroase ale glandului, cum ar fi balanita sau balanopostita, favorizate de acumularea în exces de bacterii și smegmă (amestec de celule moarte și secreții naturale). La persoanele cu fimoză, care nu reușesc decalotarea completă a penisului, zona glandului este dificil de curățat, ceea ce duce la acumularea smegmei.

Decalotarea penisului este necesară, de asemenea, pentru prevenirea disconfortului în timpul rapoartelor sexual. În plus, pentru unii bărbați, decalotarea poate îmbunătăți confortul în timpul actului sexual, deoarece glandul devine mai sensibil și poate contribui la plăcere. (1, 2, 3)

Probleme de sănătate legate de decalotare

Incapacitatea de retracție completă a prepuțului (fimoza) sau forțarea prepuțului pentru decalotarea penisului pot duce la diferite probleme de sănătate. Fimoza, deși nu întotdeauna determină probleme de sănătate, dacă persistă în viața de adult poate cauza disconfort în timpul relațiilor sexuale și dificultățile în menținerea igienei personale. Fimoza crește riscul de apariție a infecțiilor și inflamațiilor, precum balanita sau balanopostita. (4, 5, 7)

Balanita este o inflamație a glandului cauzată de igienă necorespunzătoare sau de decalotarea prea forțată, ce se manifestă prin mâncărime, durere și tumefierea glandului. Balanopostita, pe de altă parte, este o inflamație care afectează atât glandul, cât și prepuțul, însoțită de durere și roșeață. (4, 6, 9)

În unele cazuri, un prepuț prea strâmt poate duce la parafimoză, o afecțiune care poate deveni o urgență medicală. Parafimoza apare atunci când prepuțul este tras înapoi pentru a expune glandul, dar nu poate fi întors în poziția sa normală peste gland. Parafimoza poate duce la constricții severe și dureroase, care pot împiedica fluxul de sânge la nivelul glandului și poate pune în pericol țesuturile.

În cazurile de parafimoză, este esențială căutarea imediată a ajutorului medical. Medicul poate evalua situația și poate efectua manevre pentru a restabili prepuțul în poziția sa normală. În absența unui tratament adecvat, fluxul de sânge insuficient către gland poate duce la necroză (moartea țesutului), ceea ce poate necesita intervenții chirurgicale de urgență, precum amputarea parțială a penisului. (4, 7, 8)

Cum se realizează corect decalotarea penisului?

Decalotarea penisului trebuie efectuată cu grijă și blândețe pentru a evita disconfortul sau leziunile. În situația în care decalotarea nu este posibilă, din cauza apariției durerii la încercarea retragerii prepuțului, se recomandă oprirea oricăror încercări de decalotare. Forțarea prepuțului poate avea urmări nedorite asupra sănătății și este total contraindicată.

Decalotarea penisului se realizează după spălarea în prealabil a mâinilor, în general pentru curățarea glandului, așadar în timpul efectuării igienei intime. Decalotarea se începe prin aplicarea unei presiuni ușoare cu ajutorul degetului mare și a arătătorului deasupra și sub prepuț. Ulterior, cu mișcări blânde, prepuțul este tras cu grijă, până la expunerea completă a glandului.

Pentru realizarea igienei intime, după expunerea glandului, acesta va fi spălat cu apă caldă și săpun fără parfumuri. Nu se vor utiliza niciodată săpunuri parfumate sau produse chimice agresive, deoarece ar putea irita pielea sensibilă a glandului. După curățarea glandului, prepuțul trebuie readus în poziția sa naturală. Spălarea glandului și implicit decalotarea penisului se recomandă a se efectua o dată sau de două ori pe săptămână, deoarece prepuțul nu trebuie să fie retras în mod repetat. (1, 2, 3)


Data actualizare: 15-11-2023 | creare: 15-11-2023 | Vizite: 1952
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum