Demența alcoolică

Demența alcoolică

Consum excesiv de alcool poate afecta starea de sănătate a organismului, generând boli ale ficatului în special, însă alcoolul acționează și asupra sistemului nervos în aceeași măsură, una dintre consecințe fiind instalarea demenței. Demența alcoolică poate să apară la oricine și la orice vârstă. (5)

Studiile neuropatologice și imagistice au evidențiat faptul că un consum excesiv pe termen îndelungat de alcool duce la afectarea creierului, atât la nivel structural, cât și funcțional. Astfel, au putut fi observate pierderi de substanță albă în special în cortexul prefrontal și cerebel, dar și pierderi neuronale în cortexul frontal superior, hipotalamus și cerebel. (1)

Se consideră că problemele de nutriție adesea asociate consumului de alcool pentru perioade îndelungate, ar putea fi un factor al deteriorării creierului în special prin deficiența de vitamine (hipovitaminoză).

Din punctul de vedere al simptomatologiei, demența alcoolică este similară bolii Alzheimer, ceea ce înseamnă ca sunt afectate memoria și abilitățile cognitive. (3)

Riscul de demență alcoolică

Bărbații care consumă mai mult de șase băuturi alcoolice standard pe zi, în cazul femeilor mai mult de patru băuturi alcoolice pe zi, se pare că prezintă un risc crescut de dezvoltare a demenței alcoolice.


O doză standard conține între 10-12 grame de alcool, ca de exemplu 10-12 grame de alcool se regăsesc în 280-330ml de bere sau în 100-120 ml vin roșu. Riscul este clar crescut la persoanele care consumă cantități crescute de alcool în mod regulat. (4)

Varietăți ale demenței alcoolice

Sindromul Korsakoff este cauzat de deficiența severă în vitamina B1 (tiamină), această deficiență este determinată de consumul excesiv de alcool iar sindromul prezintă o simptomatologie asemănătoare demenței.
Tiamina ajută neuronii să producă energie prin consumul zaharurilor din organism. Atunci când nivelul de vitamină B1 este scăzut, celulele nervoase nu generează suficientă energie pentru a funcționa corespunzător. Nu se cunoaște exact modul cum este afectat creierul în acest sindrom, însă se pare că lipsa tiaminei afectază transmiterea neuronală și influențează procesul de memorie, fiind afectată atât memoria pe termen lung, cât și cea de scurtă durată.

Sindromul Wernicke-Korsakoff, este o variantă a sindromului Korsakoff și de obicei precede instalarea acestuia, uneori implicând și episoade ale encefalopatiei Wernicke. Ca manifestări caracteristice: afectarea abilităților vizuale și motorii, dezorientare și leziuni hemoragice în creier. (4, 6)

Demența alcoolică - Simptome

Simptomele pot varia de la o persoană la alta, dar în general acestea includ:

  • incapacitate de asimilare a noilor informații
  • schimbări comportamentale
  • probleme legate de memorie, apariția pauzelor în memoria de lungă durată
  • inabiliate în a reține evenimente recente
  • dificultate în capacitatea de a raționa clar și logic în idei ce necesită planificare, organizare și abilități sociale
  • probleme de echilibru
  • scăderea inițiativei și a spontaneității


Abilitățile generale asimilate în primele stadii ale vieții, precum gesturile sau vorbirea tind să rămână neafectate. (2, 4, 7)

Un simptom caracteristic demenței alcoolice este fabricarea unor detalii despre anumite experiențe sau situații pentru a acoperi lipsurile de memorie.
Persoanele care suferă de demență alcoolică prezintă o capacitate scăzută de a asimila noi informații, cu toate că alte abilități mentale funcționează foarte bine. Uneori, sunt observate schimbări de personalitate.
De exemplu, în cazul unei persoane cu demență alcoolică o poveste poate fi spusă de mai multe ori sau o întrebare poate fi pusă încontinuu, chiar dacă a existat un răspuns la aceea întrebare. Într-o conversație o astfel de persoană poate să repete o fracțiune de informație de foarte multe ori, fără ca să realizeze de fapt că există aceeastă repetiție (expresii stereotipice).
În același timp celelalte capacități sunt într-o bună funcționare, persoana poate face deducții corecte, poate participa la jocuri care necesită abilități mentale, ca de exempu șahul sau poate realiza comentarii referitoare la un anumit subiect. (3)

Diagnostic

Diagnosticul de demență alcoolică se stabilește pe baza anamnezei și a simptomatologiei. Nu există examene de laborator sau imagistice specifice care să confirme instalarea sindromului. (2)

În demența alcoolică, examinarea sistemului nervos poate descoperi anumite probleme și anume:

  • mișcări anormale ale ochilor
  • scăderea reflexelor sau anormalități ale acestora
  • tahicardie sau bradicardie
  • temperatură corporală scăzută
  • slăbire musculară sau atrofie musculară
  • probleme de mișcare și coordonare

Iar la examenul imagistic poate fi depistată o scădere în substanță a cerebelului. (3, 7)

Tratament

Un pas important în ceea ce privește vindecarea este aplicarea tratamentului într-un stadiu incipient al evoluției demenței alcoolice. Pacienții tratați incipient au șansa de recuperare rapidă prin eliminarea alcoolului și implementarea unei diete alimentare sănătoase.

Tratamentul prompt cu vitamina B1 poate duce la prevenirea și încetarea dezvoltării sindromului Korsakoff. Cu toate acestea, tiamina rareori îmbunătățește capacitatea memoriei odată ce acest sindrom s-a instalat. (3)

Se recomandă ca alcoolicilor să se administreze suplimente orale cu vitamine în special vitamina B1. Tratamentul de lungă durata cu multivitamine și multiminerale poate îmbunătăți simptomele.

Pacientul va fi monitorizat pentru a se stabili dacă afecțiunea se agravează pe parcursul tratamentului

Tratamentul și suportul pacientului se realizează în două etape: faza inițială de stabilizare și faza a doua de îngrijire a pacientului pe parcursul reabilitării de lungă durată.

  • În faza inițială deobicei intervine o perioadă de sevraj în care pacientul poate fi dezorientat, pot să apară probleme comportamentale și uneori halucinații. Tratamentul în această fază poate include sedarea, administrarea de fluide și electroliți împreună cu doze injectabile de vitamina B1.
  • Pe termen lung, pacientului i se va asigura îngrijire profesională și suport psihic terapeutic. Uneori se poate apela la administrarea de medicamente care să stopeze dorința de a consuma alcool.


Abstineța de alcool rămâne însă cea mai bună metodă de prevenție și tratament. (2, 7)