Dermatita atopica a sarcinii

Dermatita atopica a sarcinii
Doua studii importante indica o incidenta mare a conditiei in timpul gestatiei, incluzind eczema de novo. Dermatita atopica este cea mai frecventa dermatoza de sarcina, numarind pina la 49% de cazuri. Exista antecedente de atopie la 27% dintre gravidele afectate, un istoric familial de atopie in 50% dintre cazuri si eczema infantila la 19% dintre copiii acestora.

Manifestarile clinice sunt similare cu cele observate la femeile nongravide. Leziunile eczematoase se pot suprainfecta bacterian, tipic cu Staphylococcus aureus sau herpetic, eczema herpeticum. Pina la 2% dintre mamele care alapteaza dezvolta eczema a areolei sau mamelonului, iar aproximativ jumatate dintre acestea intrunesc criteriile de dermatita atopica.

Modul de diagnostic nu difera fata de femeile nongravide. Exista controverse daca poate fi folosit drept criteriu minor valoarea totala a IgE, datorita lipsei unei valori normale stabilite pentru sarcina. Motivul pentru care IgE se agraveaza in timpul sarcinii ramine neclar. Studiile experimentale arata ca estrogenii pot activa activarea mastocitelor, progesteronul suprimind eliberarea de histamina.

In tratamentul eczemei atopice, mentinerea uscata a pielii ramine de electie, alaturi de tratamentul topic cu dermocorticoizi cu potential mediu sau inalt de activitate. Acestia pot fi folositi topic pe suprafete cutanate mici. O cura scurta de corticosteroizi orali poate fi introdusa in trimestrul III pentru boala severa. Acestia au fost asociati cu despicatura labiala si defecte ale palatului la nou-nascuti si retard de crestere fetala. Pimecrolimus si tacrolimus trebuie folositi cu atentie in sarcina desi nu au fost asociati cu anomalii fetale. Se vor aplica doar pe leziuni si la pacienti care nu au raspuns favorabil la terapia cu UVB. Antihistaminicele sistemice cum este difenhidramina sunt sigure in sarcina si sunt necesare pentru controlul pruritului. Terapia cu UVB este un tratament eficient pentru dermatita atopica severa si trebuie introdusa ca terapie de a doua linie, sigura. Daca sunt necesari agenti sistemici pentru eczema recalcitranta, ciclosporina este optiunea cea mai sigura in perioada sarcinii. Antibioticele sistemice, cum este eritromicina sau penicilina sunt sigure in sarcina si trebuie administrate in dermatita atopica suprainfectata. Tratamentul prompt cu aciclovir este garantat daca exista suspiciunea de eczema herpetica.

Complicatii in timpul sarcinii

Nu exista date care sa sugereze ca eczema ar afecta evolutia sarcinii. Femeile care folosesc dermocorticoizi pe o suprafata mare cutanata trebuie atentionate asupra posibilitatii nasterii unor copii subponderali. Riscul fetal, cum este nasterea prematura, retardul de crestere intrauterina si avortul, asociate cu infectia cu herpes simplex, sunt minime in eczema herpeticum tratata prompt cu aciclovir.
Atopia materna are un risc inalt pentru dermatita atopica la copil fata de atopia paterna. Unele studii arata cresterea riscului de eczema atopica a mamei cu fiecare luna de alaptare. Mamele fumatoare pot dezvolta dermatita atopica in timpul sarcinii si a alaptarii.

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Experiențele amintite din timpul morții: mai mult decât halucinații?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum