Nasterea prematura

©

Autor: Redacția ROmedic

Nasterea prematura

Nasterea prematura (inainte de termen) este nasterea care se produce inainte de a 37-a saptamana de amenoree (dupa ultima menstruatie).


Sarcina dureaza in medie 266 zile de la data fecundarii. Dar, in practica obstetricala, inceputul sarcinii este fixat in prima zi a ultimului flux menstrual normal, fecundarea fiind considerata a fi avea loc la aproximativ 14 zile dupa inceputul ultimei menstruatiei. Astfel incat durata medie a sarcinii este de 280 zile, sau 40 saptamani de amenoree (absenta a menstruatiei).


Copilul prematur este cel nascut intre a 22-a si a 37-a saptamana de amenoree (absenta a menstruatiei). In schimb, copilul nascut dupa 41 saptamani si 3 zile este numit postmatur. Cu cat prematuritatea este mai importanta, cu atat bebelusul este mai fragil, iar posibilitatile sale la nastere de a supravietui fara asistenta medicala sunt scazute.


In cazul unei nasteri ce are loc inainte de a 32-a saptamana (o varsta gestationala critica), mortalitatea perinatala este frecventa, iar sechele neurologice sau psihomotorii sunt posibile.


Din aceste motive, este foarte important ca nasterea prematura sa fie evitata, prin depistarea factorilor de risc si controlarea lor in masura posibilului.

toti acesti factori trebuie luati in considerare in timpul unei sarcini.


Prematurul va prezenta patologii mai mult sau mai putin importante in functie de varsta sarcinii. De exemplu, imaturitatea pulmonara poate impiedica nou-nascutul sa respire spontan si va necesita asistenta ventilatorie. In cazul in care corpul nu se adapteaza la temperatura ambianta, exista riscul unei hipotermii, iar prematurul va fi pus in incubator. Vor fi administrate perfuzii cu solutie de glucoza deoarece exista riscul unei hipoglicemii. Imaturitatea tubului digestiv poate provoca tulburari metabolice si nutritionale.

Semnele nasterii premature

Este important sa recunoasteti semnele care anunta nasterea prematura pentru a cere ajutor si a o putea opri la timp.

 • contractii la fiecare zece minute sau mai des.
 • dureri de spate care fie apar si dispar, fie sunt constante, dar care nu trec nici prin schimbarea pozitiei sau prin alte masuri de diminuare a disconfortului
 • dureri in abdomenul inferior (cu sau fara diaree)
 • presiune pelviana sau vaginala
 • crampe abdominale asemanatoare celor din timpul menstruatiei
 • secretii vaginale apoase
 • sangerari vaginale
 • simptome asemanatoare gripei: greata, varsaturi, diaree
 • scaderea miscarilor fetale (fatul nu mai loveste peretii uterului la fel de des)


Pacientele care suspecteaza o nastere prematura, dar nu au observat o secretie apoasa, trebuie sa intrerupa orice activitate si sa se odihneasca. Prezenta contractiilor la fiecare 10 minute, sau mai des, trebuie sa determine contactarea medicului si prezentarea la spital.

Tratament in caz de nastere prematura

Tratamentul priveste femeia in travaliu prematur, fatul aflat inca in uter sau nou-nascutul prematur.

Pentru mame

Tratamentul depinde de stadiul sarcinii si de gredul de evolutie al travaliului. In unele cazuri, repausul la pat si consumul de lichide sunt suficiente pentru oprirea contractiilor premature.

In cazurile de beanta a colului uterin (deschidere anormala a orificiului colului uterin), efectuarea unei proceduri numite serclaj are drept scop prevenirea nasterii inainte de termen. Serclajul colului uterin consta in aplicarea unei suturi circulare pentru a strange colul uterin. Suturile sunt indepartate in ultima luna de sarcina.

In alte cazuri, sunt preferate medicamentele (terbutalina, sulfat de magneziu), care relaxeaza muschii netezi, inclusiv cei ai uterului. Pot fi utilizate si medicamente care blocheaza producerea de substante ce stimuleaza contractiile uterine (prostaglandinele).

Pentru fetus

Daca exista riscul unei nasteri premature, sunt adoptate masuri de prevenire a complicatiilor previzibile la nou-nascut, in special problemele respiratorii. Astfel, sunt administrati corticosteroizi (betametazon sau dexametazon) in scopul accelerarii maturarii pulmonare a fatului, intr-un interval de 24 – 48 ore. Dupa saptamana a 34-a de gestatie, steroizii nu mai sunt necesari, deoarece dezvoltarea pulmonara fetala este in limite normalitatii.

Pentru nou-nascutul prematur

Exista doua categorii de prematuri:

 • Cei nascuti intre a 35-a si a 36-a saptamana de sarcina sunt relativ putin expusi la complicatii
 • In schimb, copii nascuti inainte de a 35-a saptamana de sarcina, care cantaresc sub 2 kg trebuie sa primeasca ingrijiri speciale, fiind expusi unor complicatii multiple.


Prematurul este in general tinut intr-un incubator destinat izolarii nou-nascutului si mentinerii unei temperaturi corporale normale. Nou-nascutul fara reflex de deglutitie va fi alimentat cu sonda nazogastrica. Cand devine suficient de puternic, el poate fi pus la san sau alaptat cu biberonul.


Data actualizare: 27-02-2014 | creare: 22-01-2007 | Vizite: 38957
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Nasterea postmatura
 • Copilul prematur
 • Mecanismul de nastere in prezentatia craniana
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum